Liberecký kraj dá téměř půl milionu korun na kontroverzní školení politiků

Když byli Starostové pro Liberecký kraj v opozici, s úspěchem kritizovali papalášské manýry tehdejších radních, zejména za ČSSD a ODS. Dnes postupují pozoruhodně podobně. Velkou kritiku a nevoli sklidil jejich krok, kterým si v radě prosadili školení pro politiky, které je má učit vycházet s novináři. Téměř za půl milionu korun z veřejných prostředků.

 

Ačkoliv vedení Libereckého kraje disponuje vlastním PR oddělením, které čítá několik lidí, které spadá pod hejtmana Martina Půtu a které má starosti komunikaci s médii a s veřejností, nestačí mu to. Během příštích dvou let si najme soukromou agenturu, která jej má učit tomu samému. Daňového poplatníka to přijde na 440 tisíc korun českých. Jako první na kauzu upozornila liberecká MF Dnes.

Firma známého politologa a politika

Školení krajských radních ze Starostů pro Liberecký kraj, ANO, ODS a ČSSD má provádět soukromá společnost PR&Media Partners, která patří Pavlíně a Janu Kubáčkovým. Jan Kubáček je politolog původem z Turnova, který pracuje s politiky. V současné době získal například zakázku od ministerstva pro místní rozvoj, které spadá pod Karlu Šlechtovou z ANO. V minulosti na sebe upozornil, když svou kariéru spojil se zdiskreditovanou stranou kontroverzního podnikatele Víta Bárty Věci veřejné, do které i vstoupil.

Kubáčkova firma má pro radní Libereckého kraje provádět školení, ve kterém se politici naučí chování na veřejnosti, sociálních sítích nebo to, jak jednat s novináři. Nakolik se bude tato práce překrývat s agendou hejtmanova PR oddělení, které tuto činnost vykonávalo doposud (za něj i jeho předchůdců), ještě není jisté.

Opoziční politici ze Změny pro Liberec takovou praxi silně kritizují. Podle nich jde o zbytečné vyhazování peněz na vlastní sebeprezentaci, která jen slouží k upevnění politické moci. Hejtman Martin Půta ale podobná školení pro radní vidí jako přínosná a částku bezmála půl milionu korun označuje za marginální.

Školení za veřejné peníze se může hodit

Přitom Martinu Půtovi mohou nikoliv levné služby placené z veřejného rozpočtu pomoci i osobně. Tento rok jej s největší pravděpodobností čeká začátek procesu, ve kterém je díky svým zákulisním stykům s lobbisty obviněn z přijímání úplatku a zneužívání pravomocí. Vedle osobního trestu by i špatně volená komunikace a vystupování v procesu mohlo znamenat jeho politický konec.

Svoje trable s novináři měli i někteří ostatní radní. Připomeňme Marka Pietera, který se zamotal do kolotoče vlastních lží ohledně VIP zájezdu na fotbalová utkání, která mu platil jiný politický podnikatel a fotbalový boss Miroslav Pelta, který v é době usiloval o navýšení peněz od Libereckého kraje pro svůj fotbalový klub.

V minulosti to byli přitom právě Starostové pro Liberecký kraj, kteří – ještě jako opoziční zastupitelé – nejhlasitěji kritizovali podobná rozhodnutí a nakládání s veřejnými prostředky. Za zmínku například ostře propíraný příklad bývalého hejtmana za ČSSD Stanislava Eichlera, který se zasadil o nákup o několik set tisíc korun dražších vozů značky Audi před standardními automobily Škoda, které dosud úřad hejtmana používal.

Jaroslav Tauchman

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
37 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody