Policie navrhuje obžalovat hejtmana Půtu a další v rozsáhlé kauze tunelování evropských dotací

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu navrhli státnímu zástupci obžalovat hejtmana Martina Půtu z přijímání úplatku a zneužívání pravomoci. Spolu s ním je obviněno dalších 12lidí a 4 firmy. Vyšetřování rozsáhlé kauzy kolem tunelování evropských dotací trvalo více jak dva roky. Hejtman svá obvinění odmítá.

Policejní šetření na jedné z nejrozsáhlejších kauz, která monitoruje potenciální kriminální aktivity kolem čerpání evropských dotací v Liberci, skončilo koncem loňského roku. Poté se se spisem seznamovali advokáti obviněných a nyní policie předává hotový spis státnímu zástupci, který zváží, zda obviněné obžaluje, pro jaké trestné činy a pošle je k soudu. První s informací přišel deník Právo.

Policie viní skupinu osob, mezi nimiž jsou čelní představitelé Metrostavu, zástupci technického dozoru investora, úředníci ROP Severovýchod i liberecký hejman Marin Půta a jeho prodloužená ruka Jaromír Dolanský. Odpovědnost mají nést i čtyři firmy.

Všichni se měli aktivně podílet na umělém navyšování ceny za rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, který získal dotaci cca 55 milionů z evropských fondů. Přitom podle policie se jednalo o cenu značně navýšenou a zhruba 23 milionů mělo jít na úplatky mezi politiky, úředníky a manažery stavařských firem.

Čelní manažeři Metrostavu Jaroslav Stuchlík (ředitel oblastní divize), Jan Petráň (manažer Metrostavu) a Petr Jirkův, jednatel společnosti Developer CZ a předseda správní rady GEPO se často dohadovali o vývoji situace kolem kontroverzní zakázky. Jednali například s ředitelem liberecké pobočky ROP Severovýchod Bořkem Machatým nebo hejtmanem Martinem Půtou, který se konkrétně s Janem Petráněm opakovaně scházel na benzínové stanici v Liberci nebo na tradičním místě zákulisních jednání – ve skyboxech liberecké Tipsport arény. Vyplývá to z policejních odposlechů, které například Půtovu roli v kauze jasně dosvědčují.

Metrostav i společnost GEPO, která kostel za dotace opravovala, měly situaci dobře podchycenou u místních úředníků. Ředitel Liberecké pobočky ROP Severovýchod  Bořek Machatý  v rozporu se svými pracovními povinnostmi, za příjemce dotace, zpracovával monitorovací zprávy a další doklady, které byly předkládány úřadu, a to s vědomím, že jsou v této souvislosti předkládány doklady s nepravdivými informacemi. Machatého zatkla policie spolu s dalšími již v dubnu roku 2014. Další v čele s hejtmanem pak byli obviněni na konci téhož roku.

Část úplatku měla jít i na liberecký magistrát, v obvinění pro blíže nespecifikovanou osobu, která ale měla pracovat na odboru evropských dotací a IPRM. Jako podstatný svědek začal s policií spolupracovat i bývalý liberecký zastupitel a jednatel GEPO Jiří Zeronik.

 

Hejtmanovi hrozí až deset let vězení. On sám trvá na své nevině a tvrdí, že žádný úplatek nikdy nepřijal. Celé kauze se podrobně věnujeme několik let.

Subscribe
Upozornit na
76 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody