Náměstek Korytář má podle soudu zaplatit 130 tisíc, protože odmítl podepsat zakázku pro Syner

V pondělí liberecký soud rozhodl, že náměstek primátora pro ekonomiku a rozvoj Jan Korytář má zaplatit městu 130 tisíc korun kvůli tomu, že v době svého primátorování odmítl podepsat zakázku na přestavbu Soukenného náměstí. Korytář s rozsudkem nesouhlasí, trvá na tom, že hájil zájmy města a bude se odvolávat.

 

Liberecký soud rozhodl, že žaloba je důvodná a Jan Korytář způsobil městu škodu, když v roce 2011 nepodepsal zakázku na rekultivaci Soukenného náměstí, kterou za zhruba 17 milionů vyhrála společnost Syner. Zakázka byla vypsána na poslední chvíli, když končil mandát Jiřímu Kittnerovi z ODS a již v době svého vypsání a průběhu vyvolávala vlnu kritiky.

Po volbách v roce 2010 zakázku zrušila rada města (Změna pro Liberec, ČSSD, Starostové pro Liberecký kraj, USZ) na popud tehdejšího primátora Jana Korytáře. Zda budou žalováni i ostatní členové tehdejší rady města není jisté, ale je to nepravděpodobné, protože žalobci z řad Korytářových nástupců by tak museli podávat žalobu sami na sebe, protože s ním byli (zástupci ČSSD a Starostů pro Liberecký kraj) v jedné koalici do jarního převratu v roce 2011, kdy utvořili tichou koalici s ODS.

 Jan Korytář a další, kdo nechtěli zakázku pro Syner podepsat tehdy argumentovali katastrofálním stavem městské kasy i absencí skutečného plánu na revitalizaci všech libereckých náměstí. Nicméně firma Syner se odvolala u ÚOHS a ten městu za zrušení zakázky uštědřil pokutu 130 tisíc korun. K vymáhání této částky pak vyzvalo vedení města pod Martinou Rosenbergovou i občanské sdružení Oživení.

Korytář dnes s rozhodnutím soudu nesouhlasí, trvá na svém, že hájil zájmy města, které po ODS přebíral v zuboženém stavu a argumentuje zejména, že zakázka byla zbytná a město nemělo peníze. V tom mu za pravdu dává skutečnost, že nové vedení města (ČSSD, Starostové v opoziční smlouvě s ODS) se rozhodlo Syneru vyjít vstříc, ale pro nedostatek financí si na zakázku muselo půjčit a ještě tak více město zadlužit.

Jan Korytář k rozhodnutí soudu vydal toto prohlášení:

„Prý jsem poškodil Liberec a mám zaplatit přes 130.000 Kč

Dnes vynesl okresní soud v Liberci rozsudek ve sporu o náhradu škody za zrušenou zakázku na rekonstrukci náměstí v Liberci. Mám zaplatit 130.000 Kč a úroky z prodlení jako náhradu škody za pokutu od UOHS, která souvisí s mým působením na postu primátora v letech 2010/1011.

Zakázku na rekonstrukci Soukenného náměstí za bezmála 18 milionů Kč vypsalo předchozí vedení za primátora Kittnera, ačkoliv na ni v rozpočtu nemělo peníze. Po volbách, které ODS prohrála, jsme ji jako nové vedení města zrušili pro její zbytnost i pro špatnou finanční situaci města.

Po mém odvolání se další vedení města se stavební společností Syner na realizaci zakázky přece jen dohodlo a protože nemělo v rozpočtu peníze, tak si na tuto zakázku vzalo tzv. dodavatelský úvěr. Jedním z důsledku tohoto kroku bylo i vracení evropských dotací, protože město nemělo peníze na kofinancování 15% podílu.

Proti rozsudku se odvolám, beru kauzu jako precedens o tom, zda má být politika postavená hlavně na formalisticko-alibistickém přístupu, nebo zda má v první řadě jít o ochranu a prosazování veřejného zájmu.

V tomto smyslu vnímám vynesený rozsudek jako špatný signál pro rozhodování politiků v podobně hraničních případech a věřím, že se mi v dalších jednání podaří tento rozsudek zvrátit.“

Přestavba náměstí se Syneru ale nakonec moc nepovedla. Jeho podoba i stav vyvolaly velkou kritiku u laické i dborné veřejnosti a firma například dlouho odmítala uznat reklamaci dlažby, která se de facto ined po instalaci začala rozpadat.

Rozsudek zatím není pravomocný.  Spor náměstka s městem ale již nyní zaujal několik právníků, kteří Janu Korytářovi nabídli zastupování v celé věci zdarma.

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
76 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,