Restaurace hazardu v Liberci neprošla. Jiří Šolc odmítá sdělit, kdo platí kampaň za jeho návrat

Včerejší zastupitelstvo těsnou většinou neschválilo návrh Jiřího Šolce ze Starostů pro Liberecký kraj, aby byl znovu ve městě povolen hazard. Zastupitel Šolc opakovaně odmítá odpovědět, kdo platí kampaň za návrat hazardu, jejíž je hlavní tváří. Jiřímu Šolcovi se nepovedlo přesvědčit zastupitele, aby podpořili návrat hazardu do Liberce, jehož zákaz schválili před Vánoci. Nejednalo se jen o obyčejný návrh, doprovázela jej v posledních dnech placená kampaň.  

S kamerou do Brna

Šolc například ještě před samotným zasedáním poslal zastupitelům video z Brna a Jihlavy, které mají rovněž odsouhlasený zákaz hazardu a dnes jsou údajně v sevření hazardní mafie.  Jiří Šolc skrytou kamerou – dle vlastního vyjádření „s jedním kamarádem“ – natočil zhruba pět nelegálních heren a provozoven, které se snaží tamní zákaz hazardu obcházet nebo jsou za hranicemi města, kam mohou hráči dojíždět.

„Rozhodl jsem se udělat tento video vzkaz, protože mi ta problematika leží na srdci. Problém je ten, že hazard jako takový nikdy nezmizí. A protože v té debatě padlo několik falešných argumentů, řekl bych až faulů, tak se pojedeme podívat do těch měst, kde nulovou toleranci zavedli,“ říká Jiří Šolc na videu určeném zastupitelům.

Šolcovi základní argumenty jsou, že Liberec bude přicházet o desítky milionů, které by mohl mít z legálního hazardu a že na jeho místo nastoupí herny nelegální, hazard se bude provozovat dál, ale město z něj nebude nic mít.

Materiál s videem byl ještě podpořen několika články, většinou formou rozhovorů se Šolcem, kde své názory a postoje vysvětloval. Články leckde vyšly jako komerční, PR zaplacené sdělení dodané do příslušných médií PR agenturou.

A z Brna do Liberce

Proti Šolcovým aktivitám i celé kampani se postavili zastupitelé za Změnu pro Liberec. Svolali tiskovou konferenci a vydali tiskovou zprávu, kde tvrdí, že Šolcovy argumenty jsou zčásti lživé a z části silně manipulativní. Oslovili také zástupce měst, kde Jiří Šolc s kamerou natáčel a jejich vyjádření poskytly médiím.

Z nich, v Šolcův neprospěch vyplývá, že situace s černými hernami je poměrně marginální a městům se po zákazu hazardu ulevilo. Ohledně ušlých peněz namítají zástupci Změny, že se situace neustále mění. Ještě před pár lety nedostával Liberec z heren téměř nic, nyní dostává několik desítek milionů korun, ale již nyní stát avizuje, že si chce příjmy z hazardu vrátit pod svá křídla a tak by návrh Šolce a některých Starostů pro Liberecký kraj znamenal jediné plus pro majitele heren.

Další věcí, kterou podle Změnařů Šolc zamlčuje, jsou náklady spojené s hazardem, který generuje mnoho negativních sociálních jevů jako zvýšenou kriminalitu, užívání alkoholu a drog, rodinné rozvraty a existenční krize lidí závislých na hraní. Všechny tyto jeví potom stojí peníze veřejnou, tedy i městskou kasu.

„Nepokrytý lobbismus, zastrašování, překrucování reality. Nejsme první ani poslední město, které provozovny hazardu na svém území zakázalo. Liberec dostal tímhle rozhodnutím šanci proměnit se v normálnější a lepší místo k životu. A o to jde,“ uvedl na adresu Šolcových snah Josef Šedlbauer ze Změny pro Liberec.

Podpořit zákaz hazardu přijel na čtvrteční jednání zastupitelstva i náměstek brněnského primátora a dlouholetý bojovník proti hazardu Matěj Hollan. Ten velmi obšírně popřel Šolcova tvrzení o tom, jak je Brno „v sevření mafie“, když uvedl, že dnes je v Brně několik málo jednotek nelegálních heren oproti situaci před zákazem, kdy jich bylo 446 s více jak 3500 hracími automaty. Zákaz hazardu podle Hollana Brnu jedině prospěl, v ulicích se místo heren objevily obchody, restaurace a podobně.

Jiří Šolc kritiku a popření svých argumentů příliš neusnesl a ještě během zastupitelstva začal na svém facebookovém profilu urážet Matěje Hollana v osobní rovině s odkazem na jeho údajné osobní skandály, které přinesl bulvár.

Kdo to všechno platí?

Nemálo lidí napadlo, že Jiří Šolc, který nyní tak hlasitě bojuje za návrat hazardu, to nedělá zdarma. Představa zastupitele, který na své náklady začne objíždět s kamerou a kamarádem vzdálená česká a moravská města, aby „zachránil Liberec před mafií“, s sebou přinesla už i řadu vtipů na sociální síti.

Jiří Šolc ale odmítá, že by na svém prohazardním tažení pracoval za úplatu. Zároveň ale opakovaně odmítá sdělit, kdo platí například články/rozhovory o těchto jeho aktivitách, která vycházejí jako placená PR komerční sdělení v médiích. Na otázku odmítl odpovědět skrze email, „že nemá čas“ a na dotazy na sociálních sítích reagoval podrážděně, ovšem bez odpovědi, byť byl konkrétně dotazován několikrát.

Podle zjištění naší redakce zadávala do elektronických médií tyto PR texty/rozhovory se Šolcem liberecká PR agentura, která například v minulosti pracovala pro politický subjekt, kde se angažovala spolumajitelka jedné z největších sítí heren v Liberci. Ta by byla zákazem heren ohrožena jako jedna z prvních.

Jako lobbista navíc Šolc v minulosti již vystupoval. Například se angažoval jako zástupce investora, který chce zastavět „jámu na Perštýně“ nebo loni lobboval, aby památkáři neměli námitky proti kontroverznímu projektu, kdy má v těsné blízkosti libereckého zámku vyrůst obytný dům. V místě pak někdo otrávil památné stromy, které stavbě překážely. O případu jsme Vás informovali.

Jaroslav Tauchman

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
89 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,