Korytář nebo Batthyány – kdo tahá za kratší konec?

Dovolím si po delší době opět nabídnout svůj pohled na libereckou politiku, která je v posledních měsících celkem turbulentní. To, že Změna vypověděla smlouvu, není dáno tím, že by najednou zjistila, že ANO porušuje koaliční smlouvu. Sama Změna říká, že ji ANO porušuje dlouhodobě. Proč s tím dříve nic neudělala? Proč jí až nyní vadí primátor, když se pravděpodobně chová stále stejně? Odpověď je nutné hledat v tom, že se podstatně změnily některé okolnosti.

 

Tou první a klíčovou je vyloučení primátora Batthyányho a jeho spolustraníků z hnutí ANO. I když se Batthyány snaží působit dojmem, že se nic nestalo, jen málokdo asi věří tomu, že by v roce 2014 uspěl, kdyby neměl za sebou značku „ANO“. A stejně tak je zřejmé, že v liberecké politice za rok a půl skončí. Z žádané nevěsty a možného koaličního partnera v roce 2018 se stal outsider, který toho už ostatním nemá moc co nabídnout a čím dál více energie bude muset věnovat na udržení vlastního klubu a své pozice.

Druhým faktorem je blížící se termín parlamentních voleb. Liberec je páté největší město v republice a Andrej Babiš bude asi jen těžko chtít, aby v něm v tu dobu ještě vládl nepředvídatelný Batthyány, spojený stále se značkou ANO. Při sestavování vlády půjde o každý hlas. Přetahování některých členů klubu ex ANO do nového ANO je jen otázkou času a dle všeho již probíhá. Zde je zatím jednoznačně úspěšnější primátor, který drží celý klub pohromadě. Nové ANO vede ne zcela známý a zkušený Vítězslav Kvapil, jsou v něm ale i známější tváře jako Radka Loučková-Kotasová, Robert Gamba či Marek Vávra.

Třetí faktor – přiblížily se další komunální volby. Pokud by byl Korytář nyní odvolán, uvolní si ruce a s velkou pravděpodobností zahájí hned druhý den předvolební kampaň. Už několikrát dokázal, že je schopen „vstát z popela“ a znovu udeřit. Faktor blížících se komunálních voleb mluví i proti vzniku koalice s Batthyánym – s každým měsícem to bude pro každou stranu těžké, aby do voleb něco dokázala a neztratila jen část voličů, tak, jak se to stalo Změně.

Batthyány se nyní pokusí udržet post primátora a může se mu to i povést, pokud se opozice rozhodne koalici nechat „vydusit ve vlastní šťávě“. Jak se říká: Kdo si počká, ten se dočká. Batthyány je hráč a riskantní strategie mu nejsou cizí, tato sázka mu může vyjít. Navíc udělal dobrý taktický tah – odmítl koalici se Změnou, čímž nepřímo zablokoval SLK, kteří dlouhodobě mluví o široké koalici. Koalice SLK, ex ANO, ODS by pro Starosty mohla být řešením, má ale tři „ale“. Jen těžko by pro ni byl celý klub SLK. Se Změnou v opozici by to SLK asi neměly příliš lehké a příběh o tom, jak věrolomní Starostové výměnou za posty podruhé podrazili Změnu, by byl na světě. Nehledě na riziko, že se Batthyánymu jeho klub může kdykoliv rozpadnout na ANO a ex-ANO a tato koalice by nemusela mít dlouhého trvání.  

Korytář tvrdí, že má pro novou koalici 17 hlasů a další jsou jen otázkou času. Nejspíše jde o hlasy ČSSD a některých jednotlivců, kteří v zastupitelstvu hlasují se Změnou. Spekuluje na rozpad klubu ex ANO a vytvoření koalice s novým klubem ANO. Nové ANO, které v Liberci již začalo fungovat, má velkou šanci v dalších volbách uspět a to bude pro některé zastupitele ex ANO asi velké lákadlo. Nelze se jim moc divit, pokud chtějí v politice pokračovat, nic jiného jim asi nezbyde.

Pokud by se tak nestalo a dvacet hlasů nezíská, může, stejně jako Batthyány, ještě požádat o podporu menšinové koalice od SLK, pak půjde o to, kdo SLK nabídne více. Nebo může nějak vyhrotit situaci a nechat se odvolat, i když to nyní nevypadá, že by o to usiloval. Jeho odvolání je také nepravděpodobné – ve chvíli, kdy vede jednání s teplárnou a má přehled o většině evropských projektů, si na jeho místo jen tak někdo asi chtít sednout nebude. Vedle toho má navíc v záloze ještě jednu zbraň – místní referendum. Změna má již jedno referendum za sebou a ve věci regulace hazardu, nákupu zámku nebo jiných témat by mohla získat veřejné mínění zpět na svou stranu.

Situace je nyní nepřehledná a krize se nejspíše potáhne ještě nějakou dobu. Současné vedení města možná zjistí, že spolu nějak nakonec musí vyjít a až vychladnou horké hlavy, může vše pokračovat ve stejném složení. Je ale také možné, že někdo bude muset z kola ven. Kdo to bude, ukáží až následující týdny.

 

Matěj Medek, nezávislý politolog

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
162 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou