V kauze kolem Pelty jde o zneužívání dotací ministerstva školství

V současné době je v případu kolem Fotbalové asociace České republiky (FAČR) vyšetřováno nejméně šest lidí, kteří mají být zapleteni do zneužívání dotací z programů ministerstva školství. Fotbalový boss Miroslav Pelta je jedním z nich.

Včerejší razie detektivů Národní centrály proti organizovanému zločinu nabývá jasnějších obrysů. Ve hře je, podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové akce souvisí se zneužíváním programů ministerstva školství a sportu.

Peltu zadrželi středu brzo ráno detektivové před budovou fotbalové asociace v momentě, kdy se chystal na odlet do Monaka, kde se hraje zápas semifinále Ligy mistrů. Jeho právník však pozdě odpoledne podle České televize uvedl, že Pelta nebyl obviněn. Některá média ale dnes tvrdí, že to není pravda a že již obviněn byl.

Policie zadržela také mocného šéfa České unie sportu Miroslava Janstu, přítele prezidenta Miloše Zemana a letitého vlivného sociálního demokrata. Další zadrženou je náměstkyně ministryně školství Simonu Kratochvílovou nebo bývalý ministra a pražského zastupitele za ČSSD Karla Březinu, který již jednou pravomocně odsouzen byl. Zadrženi a vyslýcháni jsou také minimálně dvě další osoby z ministerstva školství.

Podle dosavadních sdělení státních zástupců mají být obviněni tři lidé a jedna právnická osoba. Vyjádření k celé věci chystají orgány činné v trestním řízení dnes odpoledne nebo v pátek.

V médiích se objevují spekulace, že by mohlo jít o dotace na strahovský stadion Přátelství, který byl slavnostně otevřen loni v prosinci. Nejnovější rekonstrukce tamních sportovišť vyšla na 81,4 miliónu korun z kombinovaných zdrojů FAČR, FIFA, ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a pražského magistrátu.

Kvůli plánované rekonstrukci strahovských sportovišť proběhla v roce 2014 rozsáhlá směna pozemků mezi Peltovým FAČR, Janstovou Českou unií sportu a pražským magistrátem.

Otevření rekonstruovaného stadionu Přátelství navazuje realizaci nového sídla FAČR, jehož výstavba vyšla přibližně na 150 mil. Kč. Tuto zakázku získala liberecká společnost Syner, která patří přátelům Miroslava Pelty. Také tato stavba byla realizována z dotací. UEFA poskytla ze svého programu Hattrick 90 procent finančních prostředků na výstavbu. Dalších 10 procent dala FIFA.

Výběrové řízení na nové sídlo FAČR proběhlo v roce 2013. Zůstalo ovšem skryto očím veřejnosti, jelikož FAČR není ze zákona veřejným zadavatelem. Podle vyjádření představitelů FAČR, se fotbalový svaz chtěl vyhnout stavebním gigantům a upřednostnit českou firmu s českým kapitálem.

Není žádným tajemstvím, že majitele Syneru a předsedu FAČR Miroslava Peltu pojí přátelské, politické i obchodní vazby. Jeden z vlastníků firmy Syner Petr Syrovátko je stejně jako Pelta členem ODS Libereckého kraje. A stejně jako je celorepublikově známý vliv Syneru a firem kolem něj na libereckou politiku, podobně silný je vliv Miroslava Pelty na politiku jabloneckou, zejména na zdejší ODS.

Syner je navíc významným sponzorem fotbalového klubu FK Baumit Jablonec, který patří Miroslavu Peltovi. Podezřelé zároveň je, že není neobvyklé, že firma,  která na Liberecku získá významnou veřejnou zakázku, stává se sponzorem FK Baumit či hokejového týmu Bílí tygři Liberec, kteří zase pro změnu patří vlastníkům Syneru.

Jablonecký zastupitel za ODS Miroslav Pelta je dlouhodobým příjemcem dotací na sport i na krajské a městské úrovni. V létě 2015 žádal, spolu s majitelem Syneru a Bílých tygrů Liberec Petrem Syrovátkou a majitelem Slovanu Liberec Ludvíkem Karlem, o navýšení dotací pro sport z rozpočtu Libereckého kraje. Vzápětí se našemu webu podařilo zjistit, že platí politikům, kteří mají o zmíněných dotacíh rozhodovat,  VIP zájezdy do zahraničí.

 

 

Subscribe
Upozornit na
249 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,