Kvůli Peltově korupční kauze jsou v ohrožení sportovní projekty

Že má korupce a klientelismus negativní dopad na většinu obyvatel, je známá věc. Potvrzuje ti aktuální kauza kolem Miroslava Pelty a zneužívání dotací. Kvůli ní hrozí, že obce v kraji přijdou o desítky milionů.

Na vině je korupční skandál se zneužíváním dotací z ministerstva školství. Ministryně Kateřina Valachová (ČSSD), která později sama přijala zodpovědnost za své podřízené a odstoupila, ihned po zatčení Miroslava Pelty stopla všechno vyplácení dotací. To ale může ohrozit rozjeté sportovní projekty, na které čekají obce v Libereckém kraji. Jako první o tom informovala liberecká MF Dnes.

V Libereckém kraji pocítily dopady kauzy kolem Miroslava Pelty již tři města, respektive projekty, které s dotačními, nyní stopnutými penězi počítaly. Jedná se o rekonstrukci sportovního areálu Hraběnka v Jilemnici, obnovu areálu Pěvín v Rokytnici nad Jizerou a modernizaci umělého trávníku na fotbalovém hřišti v Desné.

Nejedná se přitom o nějaké malé projekty, ale o akce, na kterých místní samosprávy roky pracují a s penězi počítaly. Například v krkonošské Jilemnici se v případě areálu Hraběnka jedná o projekt zhruba 63 milionů korun, přičemž zhruba třetina, tedy asi dvacet milionů, mělo přijít z nyní pozastavených fondů ministerstva školství.

Situaci nyní možná bude řešit Liberecký kraj, který Jilemnici může potřebné peníze půjčit, jinak by byl celý projekt v ohrožení. Pokud peníze z ministerstva nepřijdou i do Rokytnice (jedná se o zhruba 5,5 milionu korun), projekt skončí i tam, až na něm místní sportovci strávili měsíce času.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zatkli Miroslava Peltu 3. května. Podle dosud známých informací jsou přesvědčeni, že měl měl pod kontrolou celý chod dotačního řízení na ministerstvu. Kvůli projektům sice měly zasedat hodnotící komise, ale vše mělo proběhnout jen na oko. Ve skutečnosti o výsledcích bylo rozhodnuto dopředu, jak si přál Miroslav Pelta.

Tyto takzvané investiční dotace jsou směřovány jednotlivý sportovním organizacím. Pelta měl, dle detektivů, rozhodovat, která a kdo kolik dostane podle svého nebo zájmu třetích osob. Jedním z momentů jeho rozhodování například bylo, aby byl opětovně zvolen do funkce předsedy FAČR.

Šéf fotbalové asociace Pelta a náměstkyně údajně domlouvat například na tom, jak rozdělit takzvané investiční dotace pro rok 2017 v celkové výši 454 milionů korun. A to ještě předtím, než vůbec zasedla expertní komise ministerstva školství, která o nich rozhoduje.

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
18 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,