Policie vyšetřuje zakázku v Lánech, na které se podílel liberecký Syner

Známá liberecká stavební společnost Syner a zakázky s ní spojené se opět dostaly do hledáčku policie. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahovali souvislosti se zadáváním veřejných zakázek Lesní správy Lány, což je příspěvková organizace kanceláře prezidenta ČR. Jedna ze zakázek se týkala Syneru.

Policie zasahovala v sídle Lesní správy Lány ve středu brzo ráno. Zatkla tři lidi, mezi nimi i ředitele organizace Miloše Baláka. Zatčení jsou podezřelí ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, a z dalších trestných činů, které se týkají tendrů organizace.

Tendr, kvůli kterému policisté v Lánech zasahovali, by se měl týkat obnovy břehů v okolí Lán a zalesnění svahů. Obě zakázky by státní kasu vyšly zhruba na 270 milionů korun. U první zakázky se díky dodatkům zakázka vyšplhala o třetinu výše, z původních šedesáti na zhruba osmdesát milionů korun.

Zakázku získaly firmy Syner a kladenská Energie stavební a Báňská. V sídle kladenské firmy zasahovala policie, zda tomu je tak i v případě libereckého Syneru, není jisté. Mluvčí Hradu se k akci policie odmítl vyjádřit.

Lesní správa Lány se podle svého webu stará o téměř 5800 hektarů pozemků, které patří České republice. Drtivou většinu tvoří lesy, součástí je také známá Lánská obora. Téměř celá obhospodařovaná plocha se nachází v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.

Liberecká společnost Syner působí na trhu již od roku 1991 a více než stavbami se proslavila svým napojením na politickou scénu či kontroverzními zakázkami. V dobách vlád ODS v Liberci byla rozhodujícím příjemcem dotací a svůj vliv si ponechává i dnes, byť se politická garnitura obměnila. Stojí za řadou kritizovaných zakázek jako například stavba liberecké arény, která tvoří podstatnou součást městského dluhu. V současnosti se například chystá naddimenzovaným sídlištěm zastavit unikátní území Lidových sadů.

s využitím zdrojů red

 

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,