Do Liberce se díky primátoru Batthyánymu vrací herny a hrací automaty

Neuvěřitelnou komedii s libereckými zastupiteli sehrál včera kontroverzní primátor Liberce Tibor Batthyány (ex ANO), kterému se na potřetí povedlo vrátit hazard do Liberce. Vydatně mu přitom pomáhal zejména Jiří Šolc ze Starostů pro Liberecký kraj. Včerejší zastupitelstvo tak zažilo jeden z nejtrapnějších momentů své historie a Liberec se může těšit na zachování heren a hazardu, se všemi negativy, která nesou.

V Liberci byla před Vánoci na návrh Změny pro Liberec schválena nulová tolerance hazardu. Znamenalo to, že během několika měsíců skončí všechny herny. Zastupitelé se tak rozhodli na základě negativních sociálních jevů, které s sebou herny nesou, jako je navýšená kriminalita, drogy, závislost gamblerů a s tím spojené zadlužování a rozpady rodin i snižování kvality žití v okolí heren. Na problematickou roli heren při zvyšování kriminality, růstu chudoby i dalších sociálně negativních jevů ve městě dlouhodobě upozorňují zprávy policie i jiných profesních organizací.

Již od začátku se ale našli politici, kteří se snažili rozhodnutí zastupitelů o konci heren v Liberci zvrátit. Mezi nimi byl nejaktivnější právě primátor Tibor Batthyány, zastupitel za Starosty pro Liberecký kraj Jiří Šolc, který často vystupuje jako nájemný lobbista nebo politik ODS Petr Žídek, který je veřejnosti znám z korupční aféry kolem privatizace policejních služeben nebo že mu jeho přítel z liberecké ODS Radim Zika přihrál lukrativní místo na Pozemkovém fondu.

Batthyány i Šolc se opakovaně a téměř každé zastupitelstvo pokoušeli předkládat návrhy, jak hazard a herny do Liberce vrátit. A opakovaně bezúspěšně. Až na včerejší jednání. Zde sice návrh na poprvé neprošel a vypadalo, že v Liberci zůstane zákaz hazardu.

Z toho ale zejména primátor Tibor Batthyány a Jiří Šolc ze Starostů byli evidentně nervózní. V zákulisí také pobíhal Petr Žídek z ODS, který za hazard rovněž dlouhodobě bojuje. Evidentně nakonec našli řešení. Od hlasování o hazardu sice již uběhly asi tři další body, ale na byla vyhlášena přestávka. Po ní si další zastupitelka za exANO, právnička Eva Karhanová Horynová najednou rozpomněla – až zhruba za půl hodiny poté !!- , že se spletla a že by vlastně chtěla hlasovat jinak.

Primátor Tibor Batthyány tedy nechal o svém návrhu o povolení hazardu hlasovat ještě jednou a ten pak, s nejtěsnější většinou jednoho hlasu prošel. V Liberci mohou tedy znovu růst herny, v de facto neomezeném množství. Proti návratu hazardu byli zástupci Změny pro Liberec, KSČM a menší část Starostů pro Liberecký kraj.

Návrh podpořila i Zora Machartová zvolená za TOP 09, která si ale na Tiboru Batthyánym nechala slíbit, že peníze z hazardu půjdou i do sociálních služeb. Machartová přitom sama vede sdružení Tulipán, které v sociálních službách podniká. Obrat o 180 stupňů předvedla i bývalá primátorka Martina Rosenbergová, která se ještě na jaře na veřejnosti hlásila k nulové toleranci s odkazem na to, jaké má silné sociální cítění.

Mezi zastupiteli se přitom dlouhodobě diskutovalo o možnosti, aby v Liberci existovalo několik málo (jednotek) skutečných kasin, ze kterých by do městského rozpočtu šly peníze. Návrh primátora Batthyányho ve svém důsledku znamená návrat heren do Liberce v plné síle. Sice se tváří, že povoluje pouze „kasina s živou hrou“, jde ale o trik, který používá herní lobby na více místech.

Znamená to například, že se do heren dá jeden stůl, kde bude možné hrát živě. Důležité ale je, že jsou v místě povolené automaty, které jsou největší příčinnou závislosti hráčů. Stačí se podívat do heren v Jablonci nad Nisou, která se tváří jako kasina. Jedná se ale ve skutečnosti o klasické herny, kde dominují automaty.

Hrací automaty, které ožebračují gamblery ve velkém a přinášejí s sebou obrovské problémy pro jedince, rodiny i obce, jsou ale zdrojem tučných zisků pro jejich provozovatele. V Liberci jde často o firmy ze zahraničí, od Německa až po albánské Kosovo. Dobrý zisk z cizího neštěstí mají i ti, kteří herny provozovatelům pronajímají. V Liberci jde o lidi a firmy napojené často na zdejší politické strany. Největší kasino je například v Paláci Syner a dům, ve které je jedna z největších heren ve městě patří rodině řeckého podnikatele, jejíž členové spolu s primátorem Tiborem Batthyánym kandidovali na jedné kandidátce za ANO do posledních voleb. 

 A kdo návrat automatů a hazardu a s ním všech negativních jevů do Liberce podpořil?

Tibor Batthyány, primátor, exANO

Ondřej Červinka, ODS

Jan Čmuchálek, ČSSD

Martin Čulík, exANO

František Gábor, TOP 09

Filip Galnor, exANO

Michal Hron, Starostové pro Liberecký kraj

Jiří Chalupa, ODS

Lenka Kadlecová, ČSSD

Eva Karhanová Horynová, exANO

Tomáš Kysela, náměstek primátora, exANO

Zora Machartová, nezávislá zvolená za TOP 09

Jan Marek, Starostové pro Liberecký kraj

Jan Mečl, ČSSD

Martina Rosenbergová, ČSSD

Jiří Šolc, Starostové pro Liberecký kraj

Zbyněk Šrámek, exANO

Pavel Šulc, exANO

Libuše Vítová, exANO

Jakub Zobín, exANO

 

Subscribe
Upozornit na
79 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,