Odpůrci těžby na Tlustci, jejíž obnovení provázela korupce, uspěli u ministerstva

Ministerstvo životního prostředí zrušilo výjimku z ochrany přírody, kterou udělil krajský úřad a která umožňovala masivní těžbu na kopci Tlustec u Brniště na Českolipsku. Proti těžbě několik let protestují místní obyvatelé i ochránci přírody. Ty se dokonce v nedávné minulosti snažili zástupci těžařů podplatit.

Kopec Tlustec, který patří firmě Kamenolom Brniště, možná zůstane ušetřený další těžby, která podle místních obyvatel i ochránců přírody ve velkém decimuje zdejší krajinu. Na Tlustci se čedič těžil od roku 1988, protesty proti těžbě začaly v roce 1994, kdy lom patřil dnes již zkrachovalé firmě Beron.

Lidé z okolí si stěžovali na velkou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které ničily jejich domy. Těžbu čediče pak o čtyři roky později zastavilo ministerstvo životního prostředí. V letech 2003 a 2004 byla těžba kamene krátce obnovena, pak se ale zastavila.

Těžaři i ochránci přírody a zástupci obcí protestující proti těžbě tehdy vedli proti sobě kampaň. Ze strany těžařů však docházelo ke kontroverzním krokům. Například na veřejné debaty kolem plánovaného obnovení těžby sváželi dle místních zaplacené příznivce, které podle místních nikdo neznal. Taková debata proběhla například v roce 2011 v kulturním domě v Brništi.

Ještě dál zašli těžaři, když se v tom samém roce pokusili uplatit zástupce občanských sdružení, aby proti těžbě dál neprotestovali. Občanským aktivistům tehdy nabízeli zhruba 2,5 milionu korun výměnou za jejich mlčení. Ti se ale obrátili na policii, která posléze pokus o podplácení monitorovala.

Podle závěrů detektivů i státního zástupce zástupci těžařů opakovaně nabízeli úplatky ve zmíněné výši korun zástupcům dvou občanských sdružení. Cílem bylo, aby obě sdružení ustoupila od svých nesouhlasných stanovisek k záměru těžařské společnosti na zahájení těžby čediče. Firma totiž plánovala zisk za těžbu téměř 200 milionů korun a činnost ochránců přírody jim překážela. Nakonec proběhl se zástupci firmy soud, kde padly podmíněné tresty.

Dnes ochráncům přírody i místním lidem svitla naděje. Ministerstvo životního prostředí zrušilo výjimku, kterou dal lokalitě úřad Libereckého kraje a která znamenala de facto začátek plánované masivní těžby. Vyhráno ještě ale nemají. Ministerským rozhodnutím se Liberecký kraj bude ještě zabývat a znovu musí vydat stanovisko.

 

 

Subscribe
Upozornit na
32 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody