Lesní koupaliště se konečně opravuje

Kdysi pravděpodobně nejoblíbenější koupaliště v Liberci – Lesní – se pomalu probouzí k životu. Začaly na něm stavební práce a radnice plánuje, že do roka již bude sloužit veřejnosti. Sanace se dočká i skládka, ze které do něj teče potok.

Obnova Lesního koupaliště byla dlouho předvolebním tahákem Změny pro Liberec, která před třemi lety vyhrála v Liberci volby. Poměrně dlouhou dobu se s ním nic nedělo, radní ze Změny totiž naráželi na odpor svých koaličních kolegů z ANO a zejména primátora Tibora Batthyányho, který na rekonstrukci koupališti odmítal vyčlenit prostředky.

Nakonec ale uspěli a od začátku letošního srpna do prostoru koupaliště vjela stavební technika. Radní města na svém červnovém zasedání schválili výběr firmy, která zajišťuje především celkovou opravu původní bazénové vany. Ta je několik let v bez vody a postupně se rozpadala. Radnice oslovila v poptávkovém řízení 12 firem a obdržela tři nabídky, přičemž byla zvolena nabídka firmy EVOSA spol. s r.o. s nejlepší nabídkovou cenou 4 435 860 Kč včetně DPH.

Nyní, v první etapě tak dochází ke kompletní opravě stávající vany, zejména opravě jedné ze zhroucených zdí a vyspárování celé plochy tak, aby mohla být vana opět napuštěna. Zároveň je potřeba vyčistit přítokové potrubí, vybudovat nové šachty pro technologie nebo opravit kamenná schodiště.

V souvislosti s rekonstrukcí koupaliště bude probíhat i sanace skládky, která zasahuje do prostoru, odkud vytéká potok, který koupaliště napájí a zároveň protéká libereckou ZOO. Městu se podařilo získat dotace a akce jej nebude tedy stát ani korunu a na sanaci skládky se bude podílet i firma Ligranit (pozemek skládky je z větší části na městském, z části na firemním pozemku), která zaplatí 15% z částky.

Jako při každé rekonstrukci se naskytly potíže, projektantům se ale nakonec podařilo najít řešení, které umožní, aby stavba proběhla bez větších výdajů města. „Jsem rád, že se rekonstrukce Lesního koupaliště spustila podle plánu a těším se, jak se sem budeme již za rok chodit koupat nebo jen odpočívat. To místo si to rozhodně zaslouží. Myslím, že je to srdeční záležitost mnoha Liberečáků napříč generacemi,“ uvedl k začátku stavby Jan Korytář ze Změny pro Liberec.

Široké veřejnosti by mělo Lesní koupaliště sloužit od příštího roku. Mezitím je, dle radnice, potřeba ještě promyslet a prodiskutovat s veřejností další úpravy a vybavení koupaliště (plážový volejbal, přístřešky, vodní mola, herní prvky atd.) a také úpravu okolí přístupové cesty od ZOO.

Vznik Lesního koupaliště je trošku zahalen tajemstvím, nedochovala se k němu řádná dokumentace. Lze ale předpokládat, že jeho projekt souvisí s výcvikovým střediskem Hitlerjugend, které sídlilo v někdejší Waldville Liebiegů (pozdější Wolkerovo plicní sanatorium pod libereckou Výšinou). Po válce dlouhá desetiletí fungovalo jako oblíbené letní místo mnoha Liberečanů, a to až do roku 2001.

Z vlád ODS byl areál pronajat soukromému subjektu, který se ale o něj řádně nestaral a město osud koupaliště příliš nezajímal. „Lesák“ byl tedy zavřený a propadal zkáze. Další pohromou pro něj byly povodně z roku 2010, kdy se provalila jedna z jeho stěn. Ani tato katastrofa město nepřiměla se o areál postarat a dokonce se jeho za primátorování Martiny Rosenbergové nedostala ani na seznam projektů, které mohly být uhrazeny z fondů evropské unie.

 

Subscribe
Upozornit na
280 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se