Tři otázky pro Jana Šebelku: krajská doprava, boj proti šmejdům i proti xenofobii

Ve třináctých Třech otázkách pro Jana Šebelku jsme se libereckého spisovatele a novináři ptali na jeho pohled na krajskou dopravu, kdy už i vedení kraje došlo, že cesta privatizace není ta nejkrásnější, na boj města Liberce se šmejdy, tedy těmi, kteří se nestydatě snaží okrádat seniory i na aktuální výzvu proti xenofobii, kterou spustilo několik libereckých osobností.

Vypadá to, že Liberecký kraj po všech zkušenostech se soukromými dopravci bude mít vlastní dopravní podnik. Muselo k tomu dojít?

Problematika dopravy v Libereckém kraji je už pěkných pár roků nad mé chápání. Nevím, kdo je ten hodný, kdo je zlý. Vím, že v tom lítá strašně moc peněz, které jsou příčinou několikaleté války o to, kdo ji bude provozovat a za kolik. Tuším, že na začátku stály špatně (nebo geniálně) sepsané smlouvy mezi tehdejším vedením kraje (ČSSD) a firmou Busline a že se z toho později stalo čiré politikum, což je důvod, proč se s tím kraj dosud nepopasoval.

Jestli k tomu muselo dojít nevím, ale myslím, že založit vlastní dopravní společnost, je dobrý nápad. Po roce 1989 se tlačila (dodnes ten blábol mnozí opakují) myšlenka, že stát, okres, město, neumí hospodařit, že všechno musí přejít do soukromých rukou. Nejsem vizionář, ale už tenkrát jsem o tom pochyboval. Někdo zprivatizuje odvoz odpadků, vezme lidi, kteří to dělali dřív (nejen manuálně, ale i v kancelářích) a začne vydělávat. Stejní lidé dělají stejnou práci a navíc generovat zisk. A generují a generují.

Měl by dnes Liberec obří dluhy, kdyby se nezbavil nejlukrativnější části svých tehdejších technických služeb? Proč se někdo v minulém volebním období snažil zprivatizovat Technické služby Liberec? Aby taky prodělával? To samé je s Ještědem, nebo s libereckou spalovnou. Když ji provozovalo město, měla ročně ztrátu desítky miliónů korun. Rok poté, co ji získala firma PPF, vydělala cirka šedesát miliónů. Zázrak?

Liberecký kraj postupuje v tomto případě opačně. S nadsázkou to připomíná verše písničky Marty Kubišové: Teď když tvá ztracená vláda věcí tvých / zpět se k tobě navrátí, lide, navrátí. Jak to bude fungovat, uvidíme. Pokus vytvořit dopravní podnik Libereckého kraje je mi sympatický, i když vím, že byl spíš vyvolán nutností, než touhou bourat nějaké polistopadové mýty.

Město Liberec vyhlásilo válku „šmejdům“, tedy obchodníkům s nekalými praktikami, kteří útočí zejména na seniory. Co ostatní šmejdi a kdo je vlastně šmejd?

Četl jsem statistiku. Boj proti šmejdům se v Liberci daří a nechlubí se tím jen radnice, ale také ČOI a jiní. Pro místní seniory výborná zpráva. Dokonce jsem zaznamenal, že město chce natočit s herci Divadla F. X. Šaldy jakési protišmejdové klipy, což je dobrá idea, jen si neumím představit, jak se k těm důchodcům dostanou.

Podle výkladového slovníku je šmejd ten, kdo nepoctivě jedná a obchoduje, ale otázka míří asi někam jinam. Šmejdi škodí obecně. Takže jsou to politici? Jsou je to mainstream a České televize? Je to Angela Merklová se svým: Wir schafen das? Jsou to liberečtí zastupitelé, kteří se nedokáží dohodnout ani na tom, že dva a dva jsou čtyři? Je to Banga nebo skupina Ortel? Netuším. Každý máme své šmejdy, každý s nimi bojujeme po svém. Žádná radnice, ČOI nebo někdo jiný to za nás neučiní. Na steč!

Několik libereckých osobností podepsalo výzvu proti rostoucí nenávisti ve společnosti. Připojil byste se?

Ne. Tedy, on by mi to nikdo ani nenabídnul. Namočil jsem se s vaším webem, což je společenské faux paux a zároveň polibek smrti. (smích) Ale vážně. Přečetl jsem si pozorně text Provolání proti xenofobii a šíření strachu z odlišnosti a první, co mě napadlo, byla otázka, proč to signatáři, některé z nich znám osobně a vážím si jich, dělají. Potřebují se zviditelnit? Opravdu mají pocit, že u nás někdo šíří xenofobii a strach z odlišnosti? Co tím chtějí dokázat, změnit? Myslí to vážně? Jestliže ano, pak žiju v úplně jiném světě než oni.

Další, co mě na jejich prohlášení doslova vyděsilo, byl jeho jazyk. Omlouvám se dámám za sprosté slovo, ale nemohu jinak. Kurva, copak tahle někdo mluví: Stín xenofobie, šíření strachu a vzrůstajícího násilí ke všemu, co se i jen drobně odchyluje od tzv. většinového uvažování, stále více dopadají na českou kotlinu. Veřejný prostor a zvláště pak sociální sítě jsou prakticky dnes a denně svědky zneklidňujících slovních projevů netolerance, zášti a předsudků, které tu méně, tu více nacházejí i svůj reálný odraz v extrémním chování jednotlivců a skupin. (začátek)

Konec: Vyzíváme… Aby v zájmu respektu k menšinám a jinakostem všeho druhu nepodléhali rádoby módním výstřelkům tzv. politické nekorektnosti, maskované svobodou projevu, neboť je jen zástěrkou pro rozdmýchávání nebezpečných vášní a zášti člověka vůči člověku. Jsme jen jedna společnost, jejíž nedílnou a nezastupitelnou součástí je každý z nás. Všichni jsme tady doma stejně.

Nejde jen o jazyk, ale také o věcnou stránku. Ať se na mě autoři prohlášení nezlobí, ale jsou to jen prázdné fráze, které mi, bohužel, ke vší úctě k signatářům, silně připomínají podobná prohlášení v předrevolučním Rudém právu.

Subscribe
Upozornit na
20 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Garantovaného bydlení má za sebou první rok fungování, ptáme se proto jeho ředitele Roberta Pradeho na průběh tohoto roku.
Bydlení se dnes, více než po třiceti letech fungování svobodného trhu, stává neustále naléhavějším problémem pro stále větší část společnosti. Do sociální pasti, která
V českém zákonodárství se letos udál jeden významný krok, který by mohl pomoci boji s korupcí, která českou společnost stále svazuje a táhne ke dnu. Na
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody slaví v těchto dnech 30. výročí od svého založení. Od té doby rozdělila na pomoc životnímu prostředí přes 32