Tajemník liberecké radnice Fadrhonc rezignoval

Dlouholetý tajemník libereckého magistrátu Jindřich Fadrhonc v pondělí 18. září podal rezignaci. Jeho rezignace pravděpodobně souvisí s jeho odsouzením v souvislosti s jeho působením v Českém Krumlově, kde se dopouštěl pletich při veřejných zakázkách. Radnice o důvodech rezignace mlčí.

Podle oficiálního vyjádření liberecké radnice primátor města Liberce Tibor Batthyány přijal rezignaci na funkci tajemníka MML Ing. Jindřicha Fadrhonce, bez vypsání konkrétních důvodů. Rezignace nabyla platnosti  dne 18.9. 2017. Zda to bylo z důvodu pravomocného odsouzení Fadrhonce či nikoliv, o tom nechce vedení radnice mluvit. Je to však pravděpodobné s dotazy jsme se obrátili na soud v Českých Budějovicích, na odpověď čekáme.

Jindřich Fadrhonc se za svého působení v Českém Krumlově na pozici městského tajemníka měl se svými kolegy dopustit úmyslného porušování zákona, když schválně dělili „salámovou metodou“ veřejnou zakázku v oblasti IT, aby ji získala jedna vybraná firma  a nemuselo být tak vypisováno veřejné řízení. Při svém jednání dokonce podváděli a sepisovali fiktivní doklady. Rozhodl tak soud v Českých Budějovicích. Rozsudek padl na jaře tohoto roku, ale Fadrhonc se odvolal.

Jindřich Fadrhonc působil na krumlovské radnici od roku 2007 do roku 2011, kdy se stal tajemníkem v Liberci (předtím pracoval i jako tajemník v Chrastavě). V roce 2009 se měl spolu s magistrátním právníkem a vedoucím IT odboru v Českém Krumlově dopustit nezákonné machinace při zadávání veřejné zakázky. Za to jej v roce 2013 obvinila policie z dvou trestných činů. Nyní soud rozhodl o jejich vině.

Jindřich Fadrhonc a jeho kolegové měli účelově dělit několika milionovou zakázku na IT služby na devět menších, z nichž každá měla cenu pod dva miliony korun. Tak dosáhli toho, že nemuselo být vypsáno klasické výběrové řízení. Pro tento nezákonný způsob  nakládání s veřejnými zakázkami se vžil termín „salámová metoda“. Podle soudu nese hlavní vinu Fadrhonc, který podepsal sedm z devíti smluv. O svém jednání ani neinformovali radu města.

Dnes jsou tito muži odsouzeni ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a pletichy při veřejné soutěži. Hrozí jim až osm let vězení. Soudní znalec odhadl škodu na minimálně půl milionu korun. Dalších 97 tisíc pak město Český Krumlov muselo platit jako pokutu od Antimonopolního úřadu.

Jindřich Fadrhonc na své obvinění reagoval, že v té době podléhali časové tísni a proto postupovali způsobem, kvůli kterému dnes stojí u soudu. Městu Český Krumlov rovněž nabízí mimosoudní vyrovnání.

Fadrhonc se vrátil do Liberce v době, kdy na liberecké radnici vrcholila tzv. „jarní krize“ v roce 2011, na jejímž konci byl odvolán primátor Jan Korytář a Změna pro Liberec z vedení liberecké radnice a byla vytvořena opozičně-smluvní tichá koalice ČSSD, Liberce občanům (LO), ex-VV, USZ a ODS. Fadrhonc byl tehdy povolán coby „nestranný odborník“ z Českého  Krumlova, když primátor Jan Korytář neuspěl s kandidaturou občanské aktivistky Aleny Dvořáčkové na post tajemnice (její protikandidát byl původně člen Liberce občanům a dnes zastupitel za Starosty pro Liberecký kraj Jan Marek).

Fadrhonce dlouhodobě kritizovali zejména Změny pro Liberec, naopak za Fadrhoncem stál vždy zejména primátor Tibor Batthyány (ex-ANO), pro kterého ani původní odsouzení z jara letošního roku nebylo důvodem pro jeho odvolání.

 

Subscribe
Upozornit na
69 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody