Týden pod Ještědem: jak parlamentní volby umí posvítit i na komunální politiku

Stále více blížící se a někdy až dotírající parlamentní volby mají vliv i na komunální politiku, už jen proto, že se z ní často rekrutují zájemci o poslanecké mandáty. Ne jinak tomu není ani pod Ještědem. A někdy z toho jde pro místní politiky udělat zase pěkná vizitka.

Před pár dny proběhla předvolební debata v České televizi věnovaná otázkám ekonomickým i finančním. Mezi diskutujícími byli i představitelé kandidátek z Libereckého kraje. Za Zelené, kteří u nás kandidují s podporou Změny, to byl městský a krajský zastupitel za Změnu. Za Starosty pak dokonce jejich lídr a zároveň předseda pro celý kraj a náměstek pro dopravu, dotace a ekonomiku Marek Pieter.

Argumentačně Baxa Pietera i ostatní převyšoval, v tom mu ale hraje do karet, že je vystudovaný ekonom a jako ekonom se i živí. O tom se ostatně může každý přesvědčit na záznamu v archivu ČT 24. Co ale stojí za pozornost je jiná věc, byť se zmíněnou erudovaností jde ruku v ruce. Podle respektovaného serveru demagog.cz, který se zabývá pravdomluvností i manipulací s fakty ze strany politiků, vyšlo najevo zajímavé srovnání.

Jaromír Baxa nelhal ani nemanipuloval ve svých odpovědích (6:0) ani jednou, to je v politice celkem unikum. Marek Pieter oproti tomu skoro v polovině svých odpovědích naopak lhal (6:4). To je docela síla. Ačkoliv, kdo sleduje dění na kraji, kde i Pieter byl hlavním představitelem nejostudnějších kauz, toho to asi moc nepřekvapí. Nicméně dost to vypovídá i o Starostech pro Liberecký kraj, když si jej zvolili za lídra.

Ano další celostátní tahoun Starostů pro Liberecký kraj, senátor za Liberec, chrastavský starosta Michael Canov se moc nevyznamenal. Jak náš server informoval, je mezi 17ti senátory, kteří na poslední chvíli přispěchali na pomoc billboardové lobby, která odmítá respektovat zákon a vzdát se svého, leckdy krvavého byznysu. Holt amatérský „právník“ Canov jako „bojovník v senátu“ (což bylo heslo jeho loňské úspěšné kampaně). Jen za čí zájmy…

Dobrá zpráva přišla z Jablonce nad Nisou. Tamní aktivisté se nehodlali smířit s podrazem na voliče, který udělal jablonecká reprezentace v čele s primátorem Petrem Beitlem z ODS. To když před volbami 2014 odhlasovala zákaz hazardu, aby jej po volbách zase povolila. To si ale jablonečtí nenechali líbit a sebrali skoro 4 700 podpisů, aby o problému bylo vypsáno referendum.

Na radnici se sice snažili, jak mohli a skoro 900 podpisů jim vyházeli, ale i tak to bude stačit a v Jablonci tak musí proběhnout referendum, zda hazard ano či ne a pokud, tak v jaké podobě. Do Jablonce lze gratulovat. Uvidíme, zda se podobná skupina lidí najde i v Liberci.

I tady byl na návrh Změny odhlasován zákaz hazardu, který se ale přes intenzivní lobbing hazardního průmyslu s nasazením zejména primátora Tibora Batthyányho (zvolen za ANO) a Jiřího Šolce ze Starostů pro Liberecký kraj povedlo ostudně prolomit a vpustit do města znovu všechnu tu špínu i lidské neštěstí, které s sebou hrací automaty přinášejí.

Pochvalu si ale tentokrát zaslouží i liberecká radnice. V čele s náměstkem Janem Korytářem ze Změny uspořádala po roce další setkání s občany nad problémy, které je ve městě trápí. Proběhlo v kavárně Pošta. Radní nejen slibovali, ale i účtovali za rok, co se povedlo a co ne, co je teprve rozjeté.

Něco se už realizovat a rozjet podařilo: Lesní koupaliště, okolí přehrady, Papírového „náměstí“, domov pro matky s dětmi nebo zvýšení kvalit stravování ve školách. Je toho ale spousta, co na své dotažení čeká a ještě spousta se objeví nebo odkryje problémů nových.

Není a nebude to ale jen na politicích, ale zejména na lidech, aby se nenechali uspat jen pár předvolebními sliby a dál jejich plnění po volených představitelích vyžadovali a chodili za nimi s dalšími problémy. U politiků pak bude lakmusovým papírkem služby veřejnosti to, jak k těmto občanským výzvám budou přistupovat.

Každopádně jde o dobrý krok a jde dobře, když se o chodu města rozhoduje i na setkání s občany než v kancelářích stavebních a jiných firem, což bylo právě pro Liberec vždycky tak typické a tolik ostudné.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
98 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou