Liberec bude v příštím roce ještě barevnější, přibude další kilometr záhonů

Město pokračuje ve snaze oživit Liberec květinami a chystá ještě hojnější výsadbu než loni. V příštím týdnu bude na osmi místech ve městě osázen dohromady kilometr cibulovin, které se na jaře 2018 promění v pestrobarevné záhony.

Výsadbu, za kterou město zaplatí necelých 408 tisíc korun včetně DPH, zajistí loni osvědčená společnost Flower Your Place Central Europe s.r.o. Cena za metr čtverečný bude v porovnání s loňským rokem o 62 korun levnější.

„Při výběru druhů květin jsme preferovali samotné žlutě a bíle kvetoucích narcisy, modré krokusy a dále kombinace krokusů, modřenců a ladoněk a bíle kvetoucích narcisů a oranžových tulipánů,“ uvedla náměstkyně primátora pro životní prostředí, veřejnou zeleň a cestovní ruch Karolína Hrbková.

Město tak navazuje na loňskou první etapu výsadby cibulovin, která v letošním roce výrazně oživila jarní a letní atmosféru města. „Lokality s osázenými plochami vnímají lidé mnohem atraktivněji. Svědčí o tom mnoho kladných ohlasů a žádosti občanů, abychom ve výsadbě cibulovin pokračovali i v dalších částech města,“ konstatovala náměstkyně.

Odbor ekologie a veřejného prostoru proto vytipoval další veřejně přístupné plochy, které na jaře 2018 ožijí kvetoucími záhony. A občané se mají na co těšit, protože zatímco loni bylo na území města osázeno 568 metrů cibulovin, letos to bude dokonce 1001 metrů. „Vybrali jsme místa, kde se hodně pohybují lidé, jako je ulice Krejčího v Rochlici, a zároveň lokality, které chceme zatraktivnit – například v Barvířské nebo Široké ulici,“ doplnila Karolína Hrbková.

Společnost Flower Your Place Central Europe bude cibuloviny sázet stejným způsobem jako loni, tzn. sázecími stroji, které byly speciálně vyvinuté pro použití na veřejných prostranstvích. Jde o technologii využívanou po celé Evropě.

Kde se Liberečané mohou těšit na nové záhony:
1) Plocha Tržního náměstí – 43 m narcisů a tulipánů
2) Park Budyšínská – 90 m narcisů a tulipánů a 70 m krokusů, ladoněk a modřenců
3) Plocha zeleně u ul. Náchodská – 40 m narcisů
4) Pás zeleně podél ul. Krejčího – 335 m narcisů
5) Cyklostezka – 335 m narcisů
6) Parkově upravená plocha v ul. Barvířská – 25 m narcisů – podpora zatraktivnění dolního centra kolem Papírového nám.
7) Parkově upravená plocha v ul. Široká – 23 m narcisů
8) Plocha zeleně Na Rybníčku za Domem kultury – 40 m krokusů, ladoněk a modřenců

Tisková zpráva Statutárního města Liberec

Subscribe
Upozornit na
28 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikdy nekouká na barvu politického trička, když jde o dobrou věc, domluví se se všemi. Má zkušenosti ze sněmovny i z vedení města, umí
„Před dnešním zasedáním krajského zastupitelstva jsem médiím poskytl vyjádření k aktuálnímu dění v tzv. kauze „Liberec“. S kauzou Liberec, ani s žádnou její medializovanou větví,
V souvislosti s vyšetřováním další korupční kauzy v Libereckém kraji, která se opět dotýká i hejtmana z hnutí Starostové pro Liberecký kraj Martina Půty,
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,