Kamil Jan Svoboda odstoupil z kandidátky lidovců

Po dvaceti letech v KDU-ČSL se rozhodl podpořit jinou stranu, a to těsně před volbami. Bývalý náměstek liberecké primátorky Kamil Jan Svoboda se vzdal kandidatury a stranických funkcí a veřejně vyzval voliče k podpoře TOP 09. Vše zmínil v otevřeném dopise předsedovi lidovců Pavlu Bělobrádkovi. Zdůvodnil to ochotou spolupráce KDU-ČSL s Andrejem Babišem.

Kamil Jan Svoboda se vzdal druhého místo kandidátky lidovců v našem kraji. Rezignoval navíc i na funkce předsedy městského výboru lidovců v Liberci a člena krajského výboru v Libereckém kraji. Jako důvod uvedl ochotu lidovců ke spolupráci s Andrejem Babišem.

„Nadcházející volby osobně chápu ne jako obvyklé soupeření jednotlivých politických stran, ale jako zásadní střet o budoucí směřování naší země. Dospěl jsem k tomu, že jako občan a politik mohu svým jménem podpořit pouze toho, kdo jasně odmítne jakoukoliv spolupráci s hnutím ANO 2011. S hnutím, které vede a řídí agent StB a obviněný podvodník. Tento postoj KDU-ČSL k mé velké lítosti nezaujala.“, napsal ve svém dopise Pavlu Bělobrádkovi, současnému předsedovi lidovců. Ten jeho rozhodnutí respektuje.

Svoboda rovněž vyzval své voliče, aby v nadcházejících volbách podpořili TOP 09, a to zejména kvůli jejímu jasnému vymezení se právě vůči Babišovi. „V těchto volbách jsem se rozhodl podpořit TOP 09, která svůj postoj ke spolupráci s Andrejem deklaruje dlouhodobě a naprosto jednoznačně.“, uvedl Svoboda.

Kamil Jan Svoboda vstoupil do politiky jako jinoch v roce 1997. V orgánech strany zastával vysoká postavení na krajské i celostátní úrovni. V letech 2011-2014 byl náměstkem primátorky za opozičně smluvní koalice Starostů pro Liberecký kraj, ČSSD, VV, USZ a ODS.

Díky své stranické příslušnosti zastával různé posty na ministerstvech ovládaných lidovci, a to i za éry, kdy byl ve vládě Andrej Babiš. Svoboda je také dlouholetým spojencem kontroverzního vlivného politika KDU-ČSL a jejího bývalého předsedy Jiřího Čunka. Ten přitom právě s Babišem často nachází společnou řeč.

Otevřený dopis Kamila Jana Svobody Pavlu Bělobrádkovi

Vážený bratře předsedo,

Pavle, chci Ti oznámit, že jsem se rozhodl odstoupit z kandidátky KDU-ČSL v Libereckém kraji pro sněmovní volby a zároveň také ze všech volených funkcí, které jako předseda městského výboru KDU-ČSL v Liberci a člen Krajského výboru v Libereckém kraji zastávám.

Nadcházející volby osobně chápu ne jako obvyklé soupeření jednotlivých politických stran, ale jako zásadní střet o budoucí směřování naší země. Dospěl jsem k tomu, že jako občan a politik mohu svým jménem podpořit pouze toho, kdo jasně odmítne jakoukoliv spolupráci s hnutím ANO 2011. S hnutím, které vede a řídí agent StB a obviněný podvodník. Tento postoj KDU-ČSL k mé velké lítosti nezaujala.

Snažil jsem se pochopit, když jsme s ním před čtyřmi roky vstoupili do vlády. Hůře se mi už chápalo, že v této vládě s ANO a Andrejem Babišem zůstáváme i poté, co jeho jednotlivé kauzy vyplouvaly na povrch. Je to pro mě nepřijatelná situace, abych svým jménem zaštítil tuto spolupráci a její možné opakování.

Věřím, že na Celostátním výboru dostanu možnost svůj postoj vysvětlit všem. V těchto volbách jsem se rozhodl podpořit TOP 09, která svůj postoj ke spolupráci s Andrejem deklaruje dlouhodobě a naprosto jednoznačně.

 Kamil Jan Svoboda

Subscribe
Upozornit na
127 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody