V Libereckém kraji vyhrálo ANO s velkým předstihem

Volby do Poslanecké sněmovny ČR vyhrálo v Libereckém kraji hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše se ziskem 29,83% voličských hlasů. S velkým dostupem porazilo všechny ostatní strany a v poslanecké sněmovně bude mít za Liberecký kraj čtyři poslance. 

Poslanci za Liberecký kraj za hnutí ANO budou podnikatel Jiří Bláha, poslankyně Jan Pastuchová, vysokoškolský pedagog Ivan Jáč a podnikatel David Pražák.

Druhým úspěšným subjektem je v našem kraji hnutí STAN, které získalo 12,82 procenta a bude mít jednoho poslance, kterým se stal díky preferenčním hlasům hejtman Martin Půta. Ten u voličů zabodoval z posledního místa a vyšachoval všechny své kolegy, včetně lídra Marka Pietera. 

Na třetím místě se ziskem 11,42 % se umístili Piráti, které bude v parlamentu prezentovat podnikatel Tomáš Martínek, který přeskočil své kolegy ze čtvrtého místa.

Čtvrtou příčku obsadili pravicové extrémisté z hnutí SPD Tomia Okamury. Získali 10,95% hlasů  a v parlamentu za ně zasedne krajský předseda SPD, živnostník Radovan Vích.

Poslední stranou, která získala v Libereckém kraji poslanecký mandát je ODS, kterou volilo 10,28% těch, kteří dorazli k volbám . Občanské demokraty zastoupí mezi poslanci jablonecký primátor Petr Beitl, lídr kandidátky.

Pěti procentní hranici v kraji překročila ještě KSČM (6,69%) a ČSSD (5,65%). V přepočtu ale na ně nezůstal žádný mandát, a tak nebudou mít ani žádné zástupce v parlamentu.

V Libereckém kraji byla nízká volební účast. K urnám dorazilo pouhých 60% voličů, což kopíruje republikový průměr.

Celorepublikově ovládlo volby hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše, který je obviněn z podvodů při čerpání evropských dotací. ANO získalo 29,67% hlasů a 78 poslanců, druhá je ODS s  11,31% a 25ti poslanci, třetí jsou Piráti, kteří získali 10,78% a mají 22 poslanců, čtvrtá je Okamurova SPD, kterou volilo 10,65% a bude mít 22 poslanců. Velký propad zaznamenali komunisté, kteří obdrželi 7,77%, kterým to stačí na 15 poslanců. Největší výprask od voličů dostala ČSSD, která poslední volby vyhrála, ale nyní ji volilo jen  7,28% oprávněných voličů, což je také 15 poslanců. Do poslanecké sněmovny se dostala ještě KDU-ČSL (5,80%, 10 poslanců), TOP 09 (5,28%, 7 poslanců) a STAN (5,17%, 6 poslanců).

K volbám přišlo necelých 61% oprávněných voličů.

Subscribe
Upozornit na
187 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.