Náměstkyně Karolína Hrbková získala titul Komunální politik roku 2017

Náměstkyně pro veřejnou zeleň Karolína Hrbková převzala v úterý 31. října 2017 na půdě Poslanecké sněmovny PČR ocenění Komunální politik roku 2017. Plastiku “Dobré srdce” si odnesla za Rozkvětlý Liberec a Komunitní plánování ploch zeleně. Tisíce květin, které letos zaplavily Liberec, nešly přehlédnout a vyvolávaly radost napříč generacemi.

Liberec je město obklopené zelení, bohužel ve městě dlouho chyběly a stále chybí různé druhy kvetoucích rostlin. Proto jsem s nově vzniklým odborem ekologie a veřejného pro-storu připravila koncepci různých typů květinových záhonů – letniček, trvalek i cibulovin. Prvním výrazným prvkem se tak staly zcela nové záhony cibulovin, které na jaře rozzářily město. Jedná se o cca 500 metrů nových výsadeb v centru města (krokusy, narcisy a tuli-pány), ke kterým přibyl letos další jeden kilometr. Kromě cibulovin jsme ve městě nově za-čali vytvářet i nové záhony stínomilných trvalek, hortenzií, růží nebo levandulí,” popsala náměstkyně Karolína Hrbková.

Rozkvetlé záhony jsou ale jen částí uceleného projektu s názvem “Systém sídelní zeleně”. “Nejde o to, že bych si řekla, tak a teď tady vysadím kytky. Jedná se o komplexní pojetí veřejné zeleně ve městě, systém zde dosud chyběl. Je založený na myšlence, že by každý člověk měl mít ve svém okolí plochy zeleně na různé typy rekreace. My jsme ten systém nastavili na třech typech ploch a jejich propojení. Ty největší jsou parky, které slouží celodenně a poskytují určité zázemí. Druhým typem jsou menší plochy – čtvrťové parky, které jsou dostupné pro všechny občany města do 15 minut minut od jejich bydliště. Poslední kategorií jsou nejmenší plochy – odpočívky, které slouží k okamžitému využití, například když venčíte psa, chcete si pohrát s dítětem, nebo si jen hodláte sednout s knihou na lavičku. Systém je již z větší části zanesený do chystaného nového územní-ho plánu města,” vysvětlila Karolína Hrbková.

Jednoduše řečeno – tento systém zajistí i do budoucna, že se město bude rozvíjet, ale zá-roveň zůstanou zelené plochy zachovány tak, aby se nezhoršovala kvalita života. Lidé budou mít jistotu, že v docházkové vzdálenosti 5 minut chůze najdou odpočívku, do 15 minut narazí na místní čtvrťový park a do 30 minut velkou ucelenou plochu zeleně o roz-loze minimálně 1 hektar, a to kdekoliv v Liberci. Nyní probíhá mapování zeleně, na jehož základě budou jednotlivé lokality detailně popsány, budou navrženy způsoby revitalizace a plány údržby.

“Karolína Hrbková, která má ve městě na starosti zeleň, je vystudovaná zahradní architektka, takže má nejlepší odborné předpoklady k tomu, aby svou práci dělala dobře, což u politiků nebývá zvykem. Vybrala si tu těžší cestu, kdy se nejprve snaží vytvořit ucelený systém zeleně tak, aby se nedělaly jen jednotlivé plochy ad hoc. Politici, kteří prosazují věci, které jsou vidět až mnohem později, mají trochu složitější pozici. Jejich práci většinou ocení až budoucnost. Jsem proto rád, že Karolína Hrbková dostala nyní ocenění právě za tento počin,” řekl náměstek primátora Jan Korytář.

Nově nabytý titul přináší Karolíně Hrbkové nejen motivaci do další práce, ale také jakousi satisfakci. “Před rokem mě primátor Liberce a další liberečtí zastupitelé odvolávali z pozice náměstkyně pro údajnou neschopnost, ač všichni vědí, že za tím byla jen politika. Jsem ráda, že mou práci ocenili jiní, do libereckých sporů nezapojení a odborně znalí lidé. Toho si vážím,“ uzavřela Hrbková.

Tisková zpráva Změny pro Liberec

Subscribe
Upozornit na
86 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V souvislosti s vyšetřováním další korupční kauzy v Libereckém kraji, která se opět dotýká i hejtmana z hnutí Starostové pro Liberecký kraj Martina Půty,
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne