Tři otázky pro Jana Šebelku: soud s libereckými expolitiky, pronájem Ještědu i kamarádi na radnici

Libereckého novináře a spisovatele Jana Šebelky jsme se tentokrát zeptali na klíčové události dvou týdnů. Na soud s bývalým vedením liberecké radnice, který (ne) překvapivě dopadl, jak dopadl, ale i na vedení současné respektive na primátora, který tlačí pronájem Ještědu slovenskému oligarchovi, až je to okaté a na radnici si zaměstnává kamarády, u kterých si vymýšlí kvalifikaci jako malé dítě.

Soudce okresního soudu osvobodil bývalé představitele města, již na podruhé, ač mu to poprvé ze stejných důvodů, které uvádí i dnes, vyčetl Vrchní soud. Co na případ říkáte?

Předpokládám, že se bavíme o ostudné směně pozemků na Ještědu, která byla prezentována jako „životně“ potřebná pro uspořádáním MS v lyžování 2009. Město se prostřednictvím  bývalého náměstka libereckého primátora Pavla Krenka a někdejšího tajemníka Sportovního areálu Ještěd (AJ) Jiřího Zeronika (oba tehdy ODS) levně zbavilo svého majetku, který nabyl různými směnami a machinacemi na hodnotě a skončil v rukách jejich známých a příbuzných.

Logicky je to nekomplikovaný případ (město v něm přišlo o osm miliónů korun), soud je však jiného názoru. „Chybí tady zásadní věc, a to je úmysl pachatele,“ vysvětlil soudce Petr Neumann. Podle něj se  nepodařilo prokázat, že obžalovaní pomohli k majetku „nějakým Klusáčkům nebo nějakému Hanzlíkovi“. Fakt, že u nějakých Klusáčků a Hanzlíkovi ten majetek skončil, v tom zřejmě nehrál roli. Byli zkrátka ve správný okamžik na správném místě a my ostatní jim můžeme závidět, že jsme neměli Pavla Krenka a Jiřího Zeronika za kámoše. Stejné štěstí potkalo oba souzené  v osobě soudce, který měl vždy blízko k ODS a ke klukům a holkám, kteří Liberec od devadesátých let řídí. Tím ovšem nechci nepravomocný výrok libereckého soudu zpochybňovat. Jen mám vtíravý pocit, že to tenkrát bylo úplně jinak.

Copak už všichni zapomněli jak Pavel Krenk a Jiří Zeronik v SAJ v letech 2003-2006 řádili? Kdo si vzpomene, jaké skandální smlouvy uzavírali v těch letech s provozovateli stánků s občerstvením na Ještědu? Zatímco ti předchozí museli za jejich pronájem platit, nové firmě za to SAJ dával peníze. Proč? Protože jejím jednatelem byl Krenkův bratr Pavel. Tak asi takhle.

Vyšlo najevo, že si primátor Batthyány platí poradce, o kterém nikomu neřekl a ještě si vymýšlí jeho kvalifikaci. Je to normální?

Pravdu má vždycky vítěz. Ten určuje pravidla. Pamatuji si konec primátorování Jiřího Kittnera. V tu dobu byl jednotkou arogance, což se nejspíše stalo hlavní příčinou jeho volební porážky v roce 2010. Když nyní občas čtu o chování současného primátora Liberce Tibora Batthyányho mám pocit déjà vu. Rozdíl je  v tom, že zatímco Jiří Kittner si byl svým pokračováním ve funkci primátora stoprocentně jistý, Tibor Bytthyány ví, že v politice končí a je mu, viděno takhle zvenku, jedno, co si o něm kdo myslí. Proti Jiřímu Kittnerovi má obrovskou výhodu v tom, že se média nezajímají o to, co se na radnici děje, co dělá on sám, jak se chová. Jeho práci paradoxně kritizuje, za shovívavého přihlížení opozice, jen jeho koaliční partner. To je důvod, proč primátor rychle pochopil, že si může dělat, co chce a že se mu vlastně nemůže „nic stát“. Proto třeba i lže. Patrně netuší, kam to může vést. Asi zapomněl na dětskou říkanku, že kdo lže, ten krade, do pekla se hrabe.

Primátor tlačí na pronájem Ještědu slovenskému oligarchovi. Je to v pořádku a pomůže to celému areálu?

Nevidím panu primátorovi do hlavy, takže nevím, proč tlačí. Já bych se na jeho místě staral hlavně o to, co budu dělat, až mi příští rok vyprší primátorování. Myslel bych na svá zadní kolečka, čili hledal nějakého „oslíčka otřes se“, což by mohl být zpracovávaný územní plán Liberce, nebo protlačení pětadvacetiletého pronájmu Sportovního areálu Ještěd multimilionáři, který o něj má eminentní zájem. Třeba se mýlím a nic osobního v tom není.

Areálu by pronájem podnikateli, který má s tímto byznysem zkušenosti, určitě pomohl. Za jakou cenu se ví. To poctivě deklaroval Igor Rattaj, majitel společnosti Tatry Mountains Resorts (TMR), dopředu. Drahé permanentky, pivo za šedesát korun, vykácení části lesa přičemž o tom někdo s jeho majitelem ani nejednal. Když tohle všechno liberecká radnice a zastupitelé pro své obyvatele chtějí, tak ať to pronajmou. Je to jejich šálek kávy i zodpovědnost. 

Nicméně mi v této souvislosti vrtá hlavou jedna zvláštnost. Není  Ještěd jediným lyžařským areálem na světě, který prodělává? Vždyť se stále staví nové sjezdovky, budují se modernější lanovky a nikdo to přeci nečiní s výhledem na budoucí ztráty. Tudíš je něco kolem Ještědu špatně. Buď ho řídí přeplacení a neschopní neumětelové, nebo to někdo vede „zu grunt“ úmyslně.

Myslím, že á i bé je správně.

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
43 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou