nášLiberec

Search

Nečesaný předstoupí kvůli obvinění z korupce před soud v lednu

V polovině ledna by měl začít soud s dosavadním ředitelem Krajské nemocnice Liberec Luďkem Nečesaným, jeho manželkou a zástupcem zdravotní firmy. Případ se týká rozsáhlé korupce v liberecké nemocnici a praní špinavých peněz.

Manželé Nečesaní zkoušeli podat návrh, aby soud jejich žalobu zamítl. S tím neuspěli a pravděpodobně 15. ledna zasednou spolu s představitelem firem dodávajícím zdravotnický materiál do liberecké nemocnice před soudní tribunál.

Celá kauza se točí kolem kolem Nečesaného angažmá ve společnosti Sarmed, která poskytovala poradenství farmaceutickým firmám, které dodávaly zboží do zařízení, kde Nečesaný působil ve veřejné funkci. Společnost byla napsána na jeho manželku, která podniká coby kadeřnice. Ta měla legalizovat příjmy pocházející z trestní činnosti. Státní zástupce má za to, že platby za poradenství, které přišly na účet společnosti Sarmed, byly ve skutečnosti úplatky. Nečesanému hrozí až 12 let odnětí svobody, jeho ženě až 8 let a třetí osobě, která je obviněna z poskytování úplatku šest let.

Nečesaný se hájí, že o nákupech nerozhodoval nikdy sám a z pozice ředitele KNL nemohl rozhodnout o tom, jaké zboží bude nakoupeno. Svou žalobu také vnímá jako spiknutí a mstu za své angažmá v případu svého syna (viz níže). To mu ale policisté a dozorující státní zástupce nevěří a tvrdí, že peníze, které firmy posílaly na účet firmy jeho ženy byly úplatky. Státní zástupce Nečesaného stížnost a žádost o zastavení stíhání odmítl již před dvěma lety.

Policie obvinila před dvěma lety i Nečesaného ženu Šárku. Za praní špinavých peněz jí hrozí až osm let. Šárka Nečesaná ,profesí kadeřnice, založila v roce 2009 poradenskou firmu Sarmed, spol. s.r.o. (Sarmed), do které za období zhruba dvou let doputovalo od firem B. Braun Medicla s.r.o., MedicCor a.s., Medtronic Czechia s.r.o. a NT Medica,a.s. přes 23 milionů korun. Tyto firmy dodávaly zboží do Krajské nemocnice Liberec a policie má nyní za to, že se jednalo o úplatky pro Nečesaného.

Policie navíc tvrdí, že Šárka Nečesaná skrze firmu Sarmed ve skutečnosti nikdy za žádné poradenství výše zmíněným firmám nefakturovala, ale zároveň si vytvořila fiktivní nárok na svoji mzdu i na mzdu svého manžela za údajnou práci pro firmu Sarmed. Nečesaný ale dnes tvrdí, že jeho žena inkasovala za poradenství částky okolo pěti tisíc korun na hodinu. Svoji hlavní roli ve firmě již přiznal.

Nicméně podle policie tato fiktivní mzda (podle účetních uzávěrek zhruba ve výši zhruba 19 milionů) korun za údajnou práci od srpna 2009 do března 2011 potom skončila na účtech Šárky Nečesané a Luďka Nečesaného. Ti za ně nakoupili akcie, pořídili další investiční nástroje a nakoupili také tři domy (jeden rodinný a dva činžovní) v Liberci zhruba za 17 milionů korun.

V návaznosti na obviněný začali manželé Nečesaní rovněž převádět do bezpečí svůj majetek. Nečesaný převedl vilu v libereckých Rochlicích na svého syna Lukáše. Ten sice v té době čelil a dnes čeká na rozsudek v případu, kdy čelí vážnému obvinění z pokusu o vraždu v Hořicích, kde měl dle žaloby surovým způsobem málem ubít kadeřnici, ale i v případě jeho odsouzení by mu nebyl zabaven majetek. Na rozdíl od svého otce obviněného z korupce.

Celá klíčová společnost Sarmed byla nejdříve ve vlastnictví jeho ženy Šárky poté i samotného Luďka Nečesaného. Když se jí manželé Nečesaní rozhodli zbavit, proběhl skrze ní ještě jeden podezřelý obchod, který měl pravděpodobně optimalizovat daňovou povinnost při nákupu nemovitosti v Liberci. Společnost pak skončila na fiktivní adrese u bílého koně, nevykazujíc žádnou činnost.

Nečesaný má s politiky dlouhodobě silné vazby. Za dob dominance ODS býval vidět s lidmi jako Radim Zika či Přemysl Sobotka a dokonce hrál i za Zikův tým Northern stars po boku manažerů z firmy Syner, která je úzkými vazbami na libereckou politiku proslulá. Před komunálními volbami dokonce kandidoval na primátora za TOP 09 v čase, kdy se mluvilo o povolební pravicové koalici s ODS. Vaz mu zlomily intriky v liberecké TOP 09, která nakonec skončila bez kandidátky.

V současných dnech si získal ale i důvěru některých politiků nových stran, jako je například i Změna pro Liberec, kde má podporu, navzdory opačným postojům některých jejich členů, například Jana Korytáře. Nejblíže má Nečesaný v současnosti ale asi k ANO. Jeho dlouholetá kolegyně a nynější poslankyně za ANO Jana Pastuchová nadstandardně lobovala v případě kauzy jeho syna u tehdejší ministryně spravedlnosti za ANO Heleny Válkové. S primátorem Tiborem Batthyánym má Luděk Nečesaný neskrývaně přátelské vztahy.

Subscribe
Upozornit na
33 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém