Korytář lídrem Změny, Baxa a Kocumová za ni naopak v příštích volbách kandidovat nebudou

Jan Korytář obhájil pozici lídra i do příštích komunálních voleb v roce 2017 za Změnu pro Liberec. A to celkem jednoznačně. Pro jeho kandidaturu hlasovalo 18 politiků ze změny, proti jen 6. O kandidatuře uvažoval i Josef Šedlbauer, ale nakonec se rozhodl o post prvního muže Změny pro Liberec neusilovat. Naopak Zuzana Kocumová a Jaromír Baxa se rozhodli do příštích voleb se Změnou nejít. 

„Jsem rád, že můžeme ukončit období dlouhých vnitřních diskusí o stylu naší politiky a budeme se nyní moci plně soustředit na to, abychom dokázali v posledním roce dokončit co nejvíce konkrétních projektů, které zlepší život ve městě. Změna se jako všechno vyvíjí, a i když nás některé osobnosti nyní možná opustí, je to na druhou stranu příležitost pro získání dalších. Kandidátku začínáme sestavovat právě teď, budeme na to mít několik měsíců a já věřím, že to bude opět nejlepší kandidátka ve městě, s důvěryhodnými osobnostmi, kterým budou moci dát voliči svůj hlas.“, říká Jan Korytář.

Jaromír Baxa a Zuzana Kocumová se po vnitrostranickém vítězství Korytáře rozhodli, že už v příštích volbách na kandidátce Změny pro Liberec figurovat nebudou. „Již delší dobu jsme se neztotožňovali se způsobem politiky, který představuje Změna pro Liberec, vedená Janem Korytářem. Tento krok je tudíž jen vyustěním dlouhodobě rozdílných názorů na to, co je v politice důležité,“ uvedl Jaromír Baxa.

„Rozchody nemám ráda, ale někdy se zkrátka dostanete do bodu, kdy jít vlastní cestou je nejlepším řešením. Po delším zvažování jsme usoudili, že názorové rozdíly jsou natolik velké, že už není reálné, abychom byli schopni pracovat jako jeden tým a aby naše působení pod jednou značkou bylo důvěryhodné,“ doplnila Zuzana Kocumová.

 „V klubu Změny pro Liberec do konce tohoto volebního období zůstáváme, naše priority se nemění a nadále budeme podporovat ty kroky a projekty, které budou v souladu s programem, se kterým jsme šli do voleb v roce 2014,“ ujasnila Zuzana Kocumová. „Je čas bavit se se širší skupinou lidí, kterým není lhostejné, jak se v Liberci bude žít, ideálně s lidmi nezatíženými minulostí. Možná také najít novou motivaci k pokračování v politice. Odpověď, co dál, přinesou nejbližší měsíce,“ doplnil Jaromír Baxa.

Kandidaturu na primátora u Korytáře naopak vítá náměstkyně primátora Karolína Hrbková: „Jan Korytář není lídr bez chyb, je to pro mnohé kontroverzní osobnost, ale co mu nelze upřít, je tah na branku a schopnost tvrdě pracovat, aby dosáhl cílů, které má Změna v programu. Má mnoho nepřátel, ale také hodně výsledků. Věřím, že to druhé u voličů rozhodne.”  , uvedla Hrbková.

Změna pro Liberec vyhrála volby poprvé v roce 2010, kdy získala 20,63%. V komunálních volbách 2014 pak ještě o 5% více, přes čtvrtinu hlasů (25,46%). V roce 2018 je cílem Změny volby potřetí vyhrát a obsadit pozici primátora. Tu musela Změna v rámci povolebních vyjednávání přenechat v roce 2014 tehdy neznámému Batthyánymu, zvolenému za ANO, Korytář se stal statutárním náměstkem odpovědným za ekonomiku, strategický rozvoj a dotace. A právě jeho schopnost získávat pro město nové peníze na jeho rozvoj bude jedna z věcí, kterou chce Změna v kampani zdůrazňovat. 

Klub Změny pro parlamentních volbách opustil již náměstek Ivan Langr, který ale anoncoval, že i on se chce příštích voleb zúčastnit, byť neuvedl v kterém trikotu. Spekuluje se o ANO či Starostech pro Liberecký kraj. 

Subscribe
Upozornit na
60 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.