Vánoční hry rozpočtové aneb postřehy ze zastupitelstva

Tak jako o Velikonocích se sehrávají pašijové hry, které lidu dávají vzpomenout na příběh nazaretského tesaře Ježíše, v čase předvánočním jsou každý rok na pořadu hry rozpočtové. V nich vystupují jako herci politici a scénář je také každý rok podobný. Ani včerejšek nebyl výjimkou.

Nebylo to tak krátké, jak si leckdo mohl myslet a v začátku jednání zastupitelstva si přál sám primátor Tibor Batthyány. Zastupitelé se hádali, vysvětlovali a hlavně před novináři zviditelňovali až do pozdních večerních hodin. Je holt znát, že už na podzim budou před voliči skládat účty.

Hned na začátku přišla zvláštní zpráva. Starostové pro Liberecký kraj, z jejichž středu se generují – vedle primátora Batthyányho – největší pro hazardní lobbisté (Jiří Šolc) oznámili, že stahují bod, který měl omezit herny a automaty ve městě. Přitom to bylo nahlášeno a ještě po obědě s tím každý počítal, včetně koaliční Změny pro Liberec a náměstka Ivana Langra, kteří se chtěli se Starosty dohodnout na tom, že herny zmizí aspoň z centra města, od škol a podobně.

Lídr Starostů Jaroslav Zámečník ale zavelel jinak a hazardní lobby, která ruinuje život jednotlivcům, rodinám i městu, si minimálně na měsíc může oddechnout. Jednoho prostě musí napadnout (není to totiž poprvé), co za špinavou hru Starostové pro Liberecký kraj s Liberečany a městem hrají a v čím zájmu vlastně tito nejhlasitější strážci okresní morálky vlastně kopou…

Pak už přišlo na řadu grilování ekonomického náměstka Jana Korytáře. Ten předložil rozpočet, který je v mnoha ohledech velkorysý (volby se blíží) a tak mu to jeho političtí konkurenti museli dát s patřičnou dávkou neservírovat (volby se blíží). Většině z nich vadilo, že se málo umořuje dluh města, kritizoval to i Jaromír Baxa, který ostatně oznámil v tomto týdnu odchod ze Změny.

Korytář oponoval tím, že ekonomický úsek pod jeho vedením zvolil strategii rozvoje města, kdy je zejména potřeba lepit tzv. skrytý dluh, který se tu přes dvě desítky let generoval – tedy investice do zchátralého majetku a infrastruktury. Vedle toho mají jít prostředky na kofinancování velkých evropských projektů, aby se nestalo jako za primátorky Rosenbergové, že město bude muset vracet stovky milionů, které mohlo z fondů EU použít, ale neumělo jak.

Oba dva úhly pohledu jsou stejně legitimní a věcné a zastupitelé o nich diskutovali více jak dvě hodiny. Leckdy to ale vypadalo, jako by někteří z nich opouštěli prostory jednacího sálu a vstupovali na prkna, která znamenají svět. To třeba, když si třeba Jan Berki ze Starostů ve svém sáhodlouhém vystoupení pletl výdaje města se státními mandatorními výdaji nebo když svou „manažerskou“ hantýrkou spustil sám primátor, aby všem dokázal, že problematice rozumí jako koza petrželi.

Korunu včerejšímu zastupitelskému kumštu ale nakonec dal Ondřej Červinka z ODS. Ten se nejdříve rozčiloval, že město nedostatečně splácí dluh. Když mu jeho kolegyně ze Změny Marie Pavlová připomněla, že to právě za vlád ODS, jejichž sám Červinka byl účastníkem, problém s dluhem vznikl a že se ještě navíc za modrých let stačil rozprodat všechen majetek, vypadalo to, jako by Červinku posedl duch vedle sedící (a mlčící) Dany Lysákové z KSČM.

Obořil se na Pavlovou: „Vy jste si taky za levno koupila tu svou vilu!“ Ta jej pak jako malého kluka vyškolila, že bydlí v bytě a žádnou vilu nemá a neměla, ale že jestli chce, že jí může nějakou koupit. Směšné a ostudné zároveň tak, že si to mohl Červinka, který jindy umí být věcný a pro město (jak svědčí stále lepší městské trhy, které má na starosti) umí i pracovat, mohl odpustit.

Když se všichni před novináři vyblbli, rozpočet se schválil drtivou většinou přítomných. Vypadá to, že to je dobře, je v něm více na projekty jako sociální bydlení, parky, ale už konečně i na opravu kina Varšava, kde zatím všichni jen před volbami pindali, ale skutek-utek. Nebo zvednout ostudně nízké platy zaměstnancům. Korytář tak dostal široký prostor pro manévrování a bude se muset poslední rok ve funkci snažit. Neuspěje-li a nedotáhne, co slíbil zastupitelům, ti mu to s o to větší chutí a zcela právem vrátí.

Tanečky se vedly ještě a už zcela tradičně kolem teplárny, kde opozice nemůže koalici Změny a exANO přijít na jméno, protože se jim daří, jako prvním v historii, snižovat cenu tepla. Byla vytvořena pracovní skupina, kde zasednou i zástupci opozice a ta se bude problematikou, která bude jistě jednou z hlavních před volbami, zabývat.

Korytářovi se povedlo, aby byla schválena dotace pro Komunitní služby, které vrací skrze práci pro město dlouhodobě nezaměstnané na trh práce. A to přes veškerou snahu bývalé primátorky a ženy se silným sociálním cítěním Martiny Rosenbergové a dokonce bude mít stotisícový Liberec i sroj na odstraňování žvýkaček  a dalších chuťovek z chodníků, což dlouho velká část slovutných zastupitelů také nemohla skousnout.

Varietní exhibice skončila až večer a přes všechna dramatická i komická vystoupení  z ní nakonec snad zůstal trochu dobrý, až adventní, dojem, že se i v Liberci občas umí dohodnout. Hosana…

 

 

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou