Tři otázky pro Jana Šebelku: žaloba na hejtmana, škatulata s odsouzeným tajemníkem i bilance končícího roku

Ani v poklidném čase mezi svátky jsme nezapomněli vyzpovídat libereckého novináře a spisovatele Jana Šebelku. Otázky se přímo nabízely: obžaloba hejtmana a dalších v zatím největší korupční kauze v Liberci, podivné hry primátora s tajemníkem odsouzeným za podvody při veřejných zakázkách i bilancování právě končícího roku.

Minulý týden státní zástupce podal žalobu na 17 osob v případě korupce a tunelování evropských dotací. Často se kritizuje, že to trvá dlouho, na druhou stranu zřejmě půjde opravdu o obří proces, kde figuruje i hejtman. Sledujete tu kauzu a či jí říkáte?

Že dal státní zástupce Radim Kadlček hejtmanovi, pochopitelně nejen jemu, pěkný vánoční dárek. A taky, že se to konečně pohne. Už to trvalo moc dlouho. Podle mě začínala být policie a státní zástupce v defenzívě. Nereagovala na agresivní hejtmanovy útoky namířené proti nim, ani na jeho bití se v prsa a výkřiky, které připomínaly jednu z postav Haškova Švejka: Já jsem nevinnej pane, já jsem nevinnej! (Na to děl Švejk klidně, že Kristus byla taky nevinnej a ukřižovali ho.) Já být na jejich místě, určitě bych si to líbit nenechal. (Tak mě napadá, není obžaloba pár dní před Vánocemi taková malá zlomyslná odveta?) Na druhou stranu, a to slouží státnímu zástupci i policii ke cti, žádné informace ze spisu neutekly, což je v našich zemských šířkách věc nevídaná.

Martin Půta vydal okamžitě prohlášení, ve kterém mimo jiné píše: Policie mi klade za vinu, že jsem aktivně prosazoval projekt rekonstrukce kostela v Liberci. Prosazovat, aby projekty Libereckého kraje získaly peníze z ROP Severovýchod, je ale součástí práce hejtmana. Kritiku bych si zasloužil spíš za to, kdybych to nedělal. Žádný úplatek jsem za to ani za nic jiného nedostal. 

Tomu se říká vrtěti psem jako prase. Kdyby to bylo skutečně tak průzračně nevinné, nebyl by nikdy obžalovaný. Žádný Pilát by si to na triko nevzal. Takže se nechme překvapit a držme palce spravedlnosti. Potřebuje ho jak koza drbání.

Bývalý tajemník se skrze primátora Batthyányho potichu vrátil na radnici, když původně musel na svou funkci rezignovat poté, co byl odsouzen za podvody při veřejných zakázkách. Je takový postup správný a co to dává za signál směrem k veřejnosti?

Nepamatuji si přesně genezi toho, jak se pan Jindřich Fadrhonc dostal do funkce tajemníka na liberecké radnici. Myslím, že ho někteří liberečtí politici vytáhli jako králíka z klobouku, v okamžiku, kdy se měla stát tajemnicí velká kritička předchozího vedení radnice paní Alena Dvořáčková. O dva roky později byl pan Fadrhonc obviněn a letos odsouzen za  zneužívání pravomoci veřejného činitele a pletichy při veřejné soutěži. V září odstoupil z funkce. Ale k vaší otázce.

Opravdu existuje termín NE-úředník? Nikdy jsem o tom neslyšel, což ovšem neznamená, že to neexistuje. Pro mě je vrácení pana Fadrhonce na libereckou radnici důkaz toho, že se primátor Tibor Batthyáni definitivně utrhl ze řetězu. Že mu to prochází je s podivem, ale jak mi řekl jeden opoziční zastupitel – my už ho úplně „vypustili“. Od Nového roku bude brát primátor víc než osmdesát tisíc výplaty (plus nějakou tu odměnu od SČVaku) a když si k tomu bude moci dělat, co chce, má nejlepší zaměstnání na světě. Proto jsem hodně zvědav, zda se mu podaří zatím jeho poslední kousek, jmenování odsouzeného Jindřicha Fadrhonce do funkce NE- úředníka s názvem manažer systémového řízení kvality (co to proboha je?), překonat. Spíš jo. Času do příštích voleb a nezájmu zastupitelů má na to mnógo.

A když končí rok plný voleb a překotných změn, co v něm vidíte za pozitiva a co se stát nemělo?

Rok byl opravdu plný voleb, ale o žádných překotných změnách nevím. Spíš to jede pořád ve stejných kolejích. Když zůstanu u voleb, tak pozitivní je, jak dopadly parlamentní i přes všechno to masírování Českou televizí a ostatním „středním proudem“, které nám denně říkaly, kdo je ten hodný a ten zlý. Jak se máme na svět dívat. Jedna postava z filmu Hoří, má panenko říká: Lidi nejsou blbí, nepodceňovat!  Na to našeptávači zapomněli. A co se stát nemělo? Neměl se do parlamentu dostat pan Miroslav Kalousek, ale to už jsem myslím, tady psal. Je to jeden z největších prznitelů naší politiky a to říkám s plným vědomým faktu, že mi býval kdysi velmi sympatický.

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
65 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou