Další desítky milionů pro BusLine na základě problematického hlasování

Veliké pozdvižení v prostředí liberecké politiky vyvolalo rozhodnutí předsedy představenstva dopravního podniku Pavla Šulce (zvolen za ANO), který společnosti společnosti BusLine poslal téměř 30 milionů za tzv. přiměřený zisk za rok 2015. Učinil tak svévolně a na základě kontroverzního rozhodnutí, které chtěli ostatní členové představenstva revokovat.

Představenstvo Dopravního podniku Liberce a Jablonce nad Nisou na svém zasedání z 22. listopadu rozhodlo o tom, že společný Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) má vyplatit společnosti BusLine částku 28 524 658,- Kč bez DPH (s DPH jde o 32 803 357,-Kč).

Pro toto rozhodnutí hlasovali: Pavel Šulc (zvolen za ANO), Martin Čulík (zvolen za ANO), Pavel Šrajer (zvolen za ANO), Lukáš Pleticha (ČSSD), Karel Dlouhý (ODS). Proti byli Josef Šedlbauer (Změna pro Liberec), Jiří Čeček (Změna pro Liberec). Hlasování se zdržel Jiří Římánek (Změna pro Liberec) a na hlasování chyběl David Václavík (Starostové pro Liberecký kraj).

Jde o nepřiměřený zisk, říká Liberec

Další peníze pro BusLine mohly odejít na základě kontroverzního ustanovení ve smlouvě z roku 2009, tehdy podepsané Jiřím Kittnerem z ODS a Jiřím Veselkou z USZ, která byla podepsána bez výběrového řízení. Toto ustanovení umožňuje BusLine, který v Liberci na základě této smlouvy provozuje zhruba 40 procent linek, nárokovat si tzv. přiměřený zisk. Ten se ovšem vypočítává na základě nejasných kritérií a současné vedení města, opřené o právní analýzy jej odmítá v takové podobě uznat.

BusLine v minulosti tzv. přiměřený zisk neuplatňovala, ale jak se blíží konec smlouvy (končí v roce 2019), tlačí na politiky na její prodloužení. A jedním z nátlakových nástrojů je i hrozba, že bude tento tzv. přiměřený zisk požadovat i za uběhlé roky, což by přivedlo dopravní podnik k podstatným problémům či rovnou ke krachu.

S uplatněním přiměřeného zisku nesouhlasí město Liberec. Rada města se opírá o právní analýzu advokátních kanceláří, která říká, že BusLine si výpočet tzv. přiměřeného zisku nárokuje na kontroverzních nebo dokonce nejasných podkladech a odmítá dodat relevantní čísla a údaje.

Rada města proto vyzvala představenstvo DPMLJ, aby se se řídilo její výzvou, která počítá s kompenzací BusLine ve výši zhruba 5 milionů korun plus zhruba 4 miliony korun, které má získat od Dopravního sdružení obcí Jablonecka. O dalších nárocích BusLine by měla rozhodnout například evropská komise.

Předseda představenstva Šulc na straně BusLine

Pavel Šulc, předseda představenstva a městský zastupitel za ANO, dokonce odporoval výzvám rady města Liberce. V dopise ostatním členům představenstva uvádí: „Rada města Liberce nemůže udělovat představenstvu DPMLJ pokyny. Toto je pouze v pravomoci valné hromady! Rada města Liberce není v pozici valné hromady, tak jako v jiných městských společnostech, protože není jediným akcionářem společnosti.“ Šulc argumentoval tím, že se BusLine vzdá nároků na přiměřený zisk pro rok 2014 a další roky.

Ostatní zástupce ANO v DPMLJ ale protesty Rady města přesvědčily a žádali revokaci usnesení. Navíc oba výslovně uvedli, že se museli rozhodovat pod tlakem. Martin Čulík (zvolen za ANO) uvedl, že se rozhodoval pod tlakem a žádá revokaci usnesení, které zajistilo téměř 30 milionů pro BusLine. Stejně tak revokaci žádal jeho stranický kolega z ANO Jaroslav Šrajer. Ten byl ještě ve svých důvodech sdílnější, uvedl: „Vzhledem k tomu, že jsem dnes nebyl v optimální fyzické kondici, jsem hlasoval v částečném stresu, z tohoto důvodu žádám o revokaci mého hlasování.“

Hlasování per rollam (tedy korenspondečně) o tom, zda se má představenstvo DPMLJ výzvou rady města proběhlo v pondělí 4.12. t.r. Pro variantu, že DPMLJ nemá BusLine zaplatit 28 milionů za tzv. přiměřený zisk hlasovali pouze zástupci Změny pro Liberec Jiří Římánek, Josef Šedlbauer a Jiří Čeček a zástupce ANO Martin Čulík. Ostatní zástupci nehlasovali a proto hlasování per rollam nebylo platné (u hlasování per rollam je třeba tří pětin hlasujících).

To si předseda představenstva Pavel Šulc vyložil tak, že platí původní usnesení z 22. listopadu a aniž by něco někomu řekl, poslal již 6.12. t.r. zhruba 28 milionů na účet společnosti BusLine. Své kolegy o tom informoval až včera odpoledne na mimořádném jednání představenstva DPMLJ, kde je měl původně jen seznámit s výsledky hlasování per rollam.

S takovým postupem zásadně nesouhlasí například Josef Šedlabeur ze Změny pro Liberec: „Pavel Šulc tady ignoroval žádost dvou členů představenstva (Čulík, Šrajer) o stažení jejich souhlasu s usnesením 108/2017 i doporučení rady města Liberec.“

Subscribe
Upozornit na
50 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody