I v Liberci vyhrál v prvním kole Miloš Zeman

Úřadující prezident republiky Miloš Zeman vyhrál první kolo prezidentských voleb. Celostátní výsledek voleb kopírovaly čísla i v samotném Liberci a Libereckém kraji, byť s drobnými odchylkami.

K volbám přišlo v České republice pouhých 61, 92% oprávněných voličů. V Liberci byl jejich počet na procenta ještě nižší, byť ne o mnoho, v krajské metropoli hlasovalo v prezidenstkých volbách 61,77% voličů, v celém kraji to pak bylo ještě o procento méně, a to 60, 74 procent.

Favorit i vítěz voleb, současný prezident republiky Miloš Zeman, získal celorepublikově 38, 56% procent. V Liberci ale získal výrazně méně, ač i zde zvítězil – Zemanovi dalo hlas 32, 29 Liberečanů, kteří šli o víkendu k volebním urnám. V krajském měřítku pak prezident získal důvěru 36,27% oprávněných voličů.

Jeho soupeř a stávající protivník v druhém kole Jiří Drahoš získal v celorepublikovém měřítku 26,60%, ale v Liberci to bylo o dva procentní body více – 28,63%. Na krajské úrovni pak Drahoše volilo naopak méně o kousíček méně voličů, přesvědčil 26,55% občanů, kteří šli volit.  

S větším odstupem skončil na třetím místě v Libereckém kraji textař a podnikatel Michal Horáček, kterému hlas dalo 11,41 procenta voličů. Čtvrtý byl lékař Marek Hilšer následovaný Pavlem Fischerem. V samotném Libercibylo pořadí trochu jiné. Zde dostal Horáček 10,99% voličských hlasů, těsně za ním byl bývalý diplomat Pavel Fischer, kterého volilo 10,23% a Marek Hilšer získal 8,83 procenta.

Pro Miloše Zemana hlasovali lidé nejvíce na Českolipsku, kde získal 43,62 procenta voličů, druhý Drahoš obdržel 23,06 procenta hlasů. K urnám tam přišlo 54,03 procenta voličů, což byla mezi okresy v kraji nejmenší účast. Naopak největší účast mělo Semilsko – 68,34 procenta voličů. Zeman tam dostal jen 31,58 procenta hlasů a naopak Drahoš měl zde výsledek o více jak dvě procenta vyšší než v celé republice – 28,73 procenta .

Subscribe
Upozornit na
106 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody