V Jablonci řekli jasné NE hazardním automatům

V sousedním Jablonci nad Nisou občané rozhodli v místním referendu o zákazu hracích automatů ve městě. Stalo se tak během referenda, které proběhlo spolu s prezidentskými volbami. Referendum si lidé zorganizovali sami, když vedení města vrátilo hazard, který před posledními loňskými volbami zakázalo.

Občanský aktivismus a demokracie dnes slaví v Jablonci velký úspěch. Proběhlo zde místní referendum v Jablonci nad Nisou, v němž lidé rozhodovali o existenci hracích automatů a dalších přístrojů v jabloneckých kasinech, je platné. K urnám se dostavilo 39,37 % oprávněných osob. Jablonečané se jasně vyslovili pro zákaz hracích automatů.

Otázka referenda zněla: 

Souhlasíte s tím, aby město Jablonec nad Nisou, z důvodu ochrany veřejného pořádku a zvýšení bezpečnosti ve městě, učinilo veškeré možné kroky ve své samostatné působnosti k bezodkladnému zamezení provozu výherních hracích přístrojů, interaktivních videoloterních terminálů, centrálních a lokálních loterních systémů a dalších loterií uvedených v § 2 písm. e), g), j), l), m) bod 2 a n) a § 50 odst. 3 zákona č. 202/1990 Sb. o loteriích a jiných podobných hrách, a totalizátorových her a technických her uvedených v § 3 odst. 2 písm. c) a e) zákona č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách?“

Jaká je řeč čísel? 

Celkový počet oprávněných osob:     36 045 osob

Celkový počet zúčastněných osob:    14 192 osob = 39,37 %

Celkový počet platných hlasů:            14 132 hlasů

Počet odpovědí ANO                            12 482 hlasů = 87,95 % platných hlasů a 34,63 % z celkového počtu oprávněných osob

Počet odpovědí NE:                              1 487 hlasů = 10,48% platných hlasů

Počet Zdržel se:                                    163 hlasů

V referendu hlasovalo cca 2/3 voličů, kteří se dostavili k volbě prezidenta republiky v 1. kole. Referendum je závazné a platné, jelikož v něm hlasovalo více jak 35% oprávněných občanů.

V Jablonci nad Nisou byly hazardní hry s automaty zakázány již před posledními komunálnímu volbami v roce 2014. Jak se ale ukázalo, byla to jen vějička na voliče. Nedlouho po volbách se začaly znovu povolovat herny, byť s upraveným názvem na „kasíno“. Princip, kde hrály dominantní úlohu hrací automaty, které mají jednoznačně nejvíce devastující vliv, ale zůstal zachován. V Jablonci nad Nisou bylo takto povoleno až 11 kasín. Nyný z nich musí do tří let a navěky zmizet herní automaty.

To vzbudilo ve městě občanský odpor, byl založen spolek Jablonec bez hazardu, který sehnal dostatek podpisů pro konání referenda, které muselo zastupitelstvo vyhlásit v říjnu loňského roku. Jak dopadlo, je popsáno výše. Mezi aktivistami, kteří se nejvíce zaloužili o vznik a průběh refenda byli zástupci Změny pro Jablonec nad Nisou a Pirátů.

 V sousedním Liberci je situace velice podobná. Zdejší nejsilnější straně, Změně pro Liberec, se podařilo prosadit zákaz hazardu a heren ve městě před Vánoci 2016. V reakci na to, ale započala masivní kampaň ze strany herní lobby, nejvíce se v její prospěch angažovali primátor zvolený za ANO Tibor Batthyány, Jiří Šolc ze Starostů pro Liberecký kraj a zástupci ODS.

Nakonec primátorovi Batthyánymu a zastupiteli Šolcovi podařilo sehnat o jeden hlas navíc, a to za krajně podivné situaci, kdy si další zastupitelka za ANO „vzpomněla“, že vlastně chtěla hlasovat jinak a do Liberce se tak vrátil hazard a herny, se všemi negativními a kriminálními důsledky v plné síle.

Subscribe
Upozornit na
30 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,