Začal soud s manželi Nečesanými. Vinu odmítají

Včera začal v Liberci soud s Luďkem a Šárkou Nečesanými. Obžaloba jim klade za vinu, že brali úplatky od firem dodávajícím do liberecké nemocnice materiál v době, kdy zde jako ředitel působil Luděk Nečesaný. Jeho manželka Šárka pak měla dle státního zástupce legalizovat tyto peníze získané z trestné činnosti.

Jedna z největších libereckých korupčních kauz se začala projednávat u zdejšího soudu. Státní zástupce Lukáš Otipka žaluje bývalého ředitele Krajské nemocnice Liberec (KNL) Luďka Nečesaného, že přijímal úplatky od zdravotnických firem, kterým poté umožňoval dodávat do nemocničních skladů. Jeho ženu Šárku zase viní z toho, že legalizovala tyto příjmy pocházející z trestné činnosti skrze svoji firmu Sarmed.

Oba manželé si takto měli mezi lety 2007 až 2010 přijít na 23 milionů korun. Nečesanému hrozí 12 let vězení, jeho ženě Šárce až 8 let a třetímu obžalovanému v procesu, zástupci firmy MedicCor, která je podle státního zastupitelství jednou z firem, které Nečesaného podpláceli, Tomáši Macháčkovi až 6 let za poskytování úplatků.

Macháček je jediný z obžalovaných, u kterých se dle státního zástupce podařilo konkrétně poskytování úplatku prokázat. V případě dalších firem jde podle Lukáše Otipky o velké společnosti, kde nešlo zjistit, kdo z které firmy úplatky posílal. Jedna z ososb, která u sebe měla účetnictví dokonce spáchala sebevraždu. To, ale že peníze do firmy Nečesaného ženy z účtů zdravotnických firem skutečně chodily je dle státního zástupce prokázáno zcela jasně.

Lukáš Nečesaný a jeho žena měli skrze společnost Sarmed ve zmíněném období přijmout úplatky od více firem. Například společnost Medtronic jim měla poskytnout platbu téměř 10,5 milionu korun, bývalý Nečesaného zaměstnavatel B Braun Medicla přes 9 milionů, NT Medica necelé dva miliony korun a peníze v řádech statisíců měla Nečesaná přijímat i přímo.

Státní zástupce tvrdí, že šlo o úplatky a že firma Šárky Nečesané ve skutečnosti žádné služby pro zmíněné firmy neposkytovala. To Nečesaný i jeho žena odmítají. Šárka Nečesaná odmítla u soudu vypovídat a doložila lékařskou zprávu, díky které ji soudkyně umožnila, že se procesu nemusí účastnit. U soudu také nehovořila, za to přes pět hodin mluvil Luděk Nečesaný.

Ten se ve své obsáhlé řeči snažil shrnout svoje manažerské úspěchy, kde dokazoval, že se nemohl stát trestný čin, protože pod jeho vedením nemocnice vždy prosperovala a nebyla tedy ekonomicky poškozena. Nečesaný se snažil také znevěrohodnit práci policie a státního zastupitelství, když před soudem tvrdil, že buď nerozumí ekonomickému fungování nemocnice nebo záměrně ignorují některá fakta. Soudkyně jej musela napomínat, aby se nedopouštěl hanlivých výroků.

V samotném jádru kauzy, tedy fungování firmy Sarmed, Nečesaný uvedl, že se podobnou poradenskou činností živí již od roku 1998 a že mu vynesla okolo 50ti milionů korun. Uvedl, že takto podnikal  například již za svého působení v nemocnici v Mladé Boleslavi a že již tehdy byly jeho podnikatelské výnosy srovnatelné s tím, co později vydělávala firma Sarmed.

Úvahy policie o tom, že již tehdy se mohlo jednat o terestnou činnost, označil za drzost. Jak ale náš web již v minulosti upozornil, měl Luděk Nečesaný  problémy se střetem zájmů již v minulosti. Když v  letech 2003/2004 působil ve zmíněné  Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi, byl odtud Radou Středočeského kraje odvolán. Důvodem měly být právě vazby na farmaceutické firmy v čele s B.Braun Medical. Nečesaný ale takovou kritiku odmítal s tím, že jeho odvolání je důsledek změn, který jako ředitel nemocnice prosadil.

Jak sám uvedl, po nástupu do liberecké nemocnice založili s manželkou firmu Sarmed kvůli konkurenční doložce, aby mohl v podnikatelské společnosti pokračovat. Odmítl také, že nákup nemovitostí, který měl dle státního zástupce za peníze za úplatky realizovat a o kterých jako první informoval náš web spolu s Hospodářskými novinami, souvisí s činností firmy Sarmed.

Soud bude pokračovat tento týden výslechem svědků. Podle předsedající soudkyně se prvoinstanční rozsudek dá očekávat v řádu týdnů.

 

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,
Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává
Po zveřejnění zjištění z aktuální korupční kauzy, které včera přinesl Náš Liberec, jednala republiková výkonná rada ODS a učinila razantní krok. Náměstek Petr Židek