Levnější teplo, modernizace a výměna parovodu: historická dohoda s teplárnou uzavřena

Dohoda mezi městem Liberec a Teplárnou zaručující výrazně levnější teplo, modernizaci teplárny a například výměnu parovodů byla ve středu podepsána. Zástupci akcionářů na valné hromadě schválili vklad majetku obou akcionářů do Teplárny Liberec, který je hlavním předpokladem zahájení projektu GreenNet. Rozhodlo se také o změně stanov a změně v obsazení orgánů společnosti.

Pro občany Liberce to bude znamenat garanci nižšího tepla dnes i do budoucnosti, ještě před rokem 2015, kdy jednání s Teplárnou Liberec začala, přitom Liberečané platili nejdražší teplo v zemi, i přes 900 Kč za GJ. Nyní je to 650 Kč a cena má jít ještě o sto korun níže.

„Jednání, která trvala přes dva roky, byla náročná, ale s výsledkem z hlediska města a jeho občanů jsem spokojený. Pro mě osobně je klíčové, že obě strany deklarovaly, že směřujeme k ceně 550 Kč/GJ. Není tak daleko doba, kdy v našem městě nebudeme řešit problém s odpojováním, ale naopak se systém centrálního vytápění bude dále rozvíjet a tím bude cena tepla i nadále klesat,“ řekl zástupce SML Jan Korytář.

Výměny se dočkají i zastaralé parovody, které jsou velkou příčinou úniku a tedy i prodražování energie. O nutnosti jejich modernizace se hovořilo přes 20 let, až nyní se to ale povedlo. Teplárna ve spolupráci s radnicí totiž získala na projekt GreenNet, jehož podstatou je nahrazení jedné ze tří parovodních větví úspornějšími horkovody, více než sedmdesátimiliónovou dotaci. Celkové náklady první fáze modernizace rozvodů tepla přesáhnou 300 miliónů korun.

Valná hromada schválila i změnu stanov, kdy se přechází na model, kdy je představenstvo složené z managementu a politici zasedají pouze v dozorčí radě. Město v ní budou zastupovat Filip Galnor (ANO) a Ondřej Petrovský (Změna), kteří před časem odstoupili z představenstva společnosti na protest proti neposkytování informací ze strany Teplárny. Uzavřená dohoda řeší i tento problém, město má garantovaný přístup ke všem potřebným informacím. Výměnou za to zastaví probíhající soudní spory.

Podepsání dohody v závěru celého procesu zkomplikovalo podivně zmatené rozhodnutí libereckého primátora Batthyányho, který hodinu před jednáním valné hromady prohlásil, že jednu klíčovou přílohu dohody nepodepíše. Své jednání zdůvodnil takto: „ Dokumentace vykazovala úpravy. A protože se lišila od dokumentů schválených Zastupitelstvem města, zdráhal jsem se ji podepsat. Jednalo se přeci jen o majetkoprávní úkony za miliony korun. Nicméně jsem byl poté právníky a panem náměstkem Korytářem utvrzen v tom, že smluvní dokumentaci podepsat v tomto znění můžu. Tak jsem učinil přímo v sídle Teplárny ve středu v 15:30 za přítomnosti notáře. Je zcela na místě a je odpovědné míti se na pozoru, co podepisuji, obzvláště pokud se nejedná o zcela identický materiál, který byl schválen na Zastupitelstvu města.“

S tím ale nesouhlasí náměstek Jan Korytář ze Změny pro Liberec, který jednání s teplárnou vedl a dokládá to emailem od advokátní kanceláře Máchal a Bobek, která městu při vyjednáváních s Teplárnou Liberec poskytovala právní služby. Ta také primátorovi den předtím na formální úpravy materiálu, které neměnily jeho smysl ani rozsah, upozornila, i s ujištěním, že smlouvy lze podepsat, protože se obsahově nic nezměnilo.  Tento email byl osobně primátorovi zaslán den před konáním valné hromady, již v úterý 13. 2. 2017 v 15:00 (dohoda se podepisovala v 15.30 14.2. 2017).

Korytář k tomu dodává: „Není příliš profesionální, když mi primátor hodinu před valnou hromadou sdělí, že potřebný dokument schválený zastupitelstvem nepodepíše. Byl jsem v časové tísni jako statutární náměstek připraven dokumenty nakonec podepsat i sám, s jejich obsahem nemám problém, jsou v souladu s usnesením zastupitelstva. Druhá strana ale trvala z důvodu právní jistoty na podpisu primátora, který to dostal úkolem od zastupitelstva. Vše se nakonec vyřešilo, ovšem takové jednání dobré jméno našemu městu moc nedělá.

Primátor nakonec po sérii telefonátů dokument podepsal, valná hromada mohla po 1,5 hodinovém zpoždění nakonec pokračovat. Podle zástupců radničního týmu v čele s Janem Korytářem tak byla zdolána poslední překážka na cestě k modernímu, ekologickému a také levnému teplu pro velkou část libereckých domácností.

Náměstek Korytář může dnes cítit satisfakci. Zatímco před rokem byla jeho slova o cílové ceně tepla 550 Kč za GJ zpochybňována jak českým managementem Teplárny, tak opozicí (která se jej dokonce kvůli tomu pokoušela odvolat z čela vyjednávacího týmu), dnes je to již všemi akceptovaný fakt, který potvrzuje i německý vlastník.

 

Subscribe
Upozornit na
50 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se