David Hamr: Vracíme rozhlasovou četbu na liberecké rádiové vlny

Mnoho z těch, co nosí po srdcích alespoň kus Jizerských hor, zaznamenalo pozoruhodný počin libereckého Českého rozhlasu. Je jím načtení slavné Knihy o Jizerských horách od neméně slavného libereckého herce Václava Helšuse. Již dnes má početnou skupinu fanoušků na rozhlasových vlnách i na internetu a sociálních sítích, kde si lidé jednotlivá pokračování příběhů z Jizerek, někdy dojemně krásných, jindy temných jako voda z rašelinišť, posílají, sdílejí a těší se na další. O návratu k liberecké rozhlasové četbě, výběru témat i samotném umění Nevrlého a Helšuse jsme si povídali s Davidem Hamrem z liberecké redakce Českého rozhlasu.

Kdy Vás napadlo pásmo četby z knihy Miroslava Nevrlého realizovat?

Je to náš splněný sen. A věřím, že nejen náš, kteří pracujeme v liberecké redakci Českého rozhlasu. Počínaje dnem, kdy se liberecká redakce oddělila od Českého rozhlasu Sever, řízeného z Ústí nad Labem, tedy druhého listopadu roku 2016, jsme začali přemýšlet o návratu rozhlasové četby na liberecké rádiové vlny. Naše současná redakce sice už nesídlí ve slavné rozhlasové vile v Lidových sadech (V Alšově 1, kde se realizovaly mnohé slavné rozhlasové opusy, mmj. také Havlovo pásmo Čechy krásné Čechy mé, Václav Havel odtud také s Janem Třískou v okupačním srpnovém týdnu 1968 vysílal) příležitost přihlásit se ke zdejší rozhlasové tradici ale nešlo nevyužít. Nevrlého Kniha o Jizerských horách je bez přehánění kultovním čtivem od prvního okamžiku, kdy jsme začali cyklus rozhlasových četeb připravovat, byl tento text v plánu .

Byl Václav Helšus jasnou volbou nebo jste zvažovali ještě někoho jiného?

Když Kniha o Jizerských Horách, tak Václav Helšus, na tom jsme se s režisérem Michalem Burešem shodli prakticky okamžitě. Václav Helšus je znalým a poučeným poutníkem krajinou Jizerek, jímž se stává i prostřednictvím rozhlasové četby. Později, když jsem s panem Helšusem natáčel rozhlasový rozhovor, se svěřil jak moc je pro něj tato kniha důležitá, což je patrno i ze způsobu jak skvěle nás výběrem z Knihy o Jizerských horách vede. Pomohla mu, rodákovi z Loun, stejně jako celé generaci dalších novoosídlenců mentálně zabydlet tento kraj, po válce opuštěný německým etnikem, nasytit jej obsahy. Krajina Jizerských hor se i tak jemu samotnému proměnila v text naplněný příběhy. Václav Helšus je skvělým interpretem Nevrlého textu.

Četba na pokračování má úspěch, lidé si ji sdílí na sociálních sítích, kolik vlastně chystáte dílů? Bude Kniha o Jizerských horách načtena celá?

Prozatím jsme načetli patnáctidílný rozhlasový cyklus v rámci naši řady Krajinou příběhů. V ní zpřístupňujeme také pověsťová a místopisná témata , rozhlasové nastudování Knihy o Jizerských horách se tak týká spíš jejích epičtějších pasáží. Vzhledem k mimořádně silným pozitivním ohlasům začínáme uvažovat i o načtení úvodních kapitol o měsících a v budoucnu snad i o knize celé.

Sáhli jste po „notoricky známé“ knize, která je ale i po letech tolik oblíbená, nebáli jste se ale přeci jen, že bude trošku „profláknutá“?

Přiznám se, že nás ani na okamžik něco takového nenapadlo. A nic zatím nenasvědčuje tomu , že by to tak vnímalo naše publikum. Možná je to z části dáno i vysokou mírou zdejšího lokálního patriotismu. A taky jsme možná měli víc štěstí než rozumu 😉 , výběrem tématu, interpreta, režiséra, textu …

Chystáte nebo máte aspoň v plánu nějaký podobný cyklus?

Pokud vše dobře dopadne, rádi bychom našim posluchačům v našem rozhlasovém cyklu Krajinou příběhů nabídli návštěvu pohádkové krajiny Čarodějova učně, někdejší součást České koruny, Lužici. Víc zatím neprozradím.

Věnujete se „Kultuře pod Ještědem“, což je název Vašeho pořadu v českém rozhlase. Není to někdy problém? Je tu dost kultury nebo mají pravdu ti, kteří Liberec vidí jako často kulturně mrtvé město?

Nikdy jsem neměl úplně ten pocit . Je ale pravda , že před několika lety se zdálo, že kulturní život v Liberci je ve srovnání s jinými krajskými městy poněkud „hibernován“. Dnes je to jinak. Máme fungující a skvělou Galerii, dvě divadla která sbírají prestižní ocenění, např Opera na. A žije to tu i na subkulturní úrovni. Projekty jako Kultivar, kino Varšava , Zauhlovačka jsou atraktivními náměty nejen pro rozhlasovou „Kulturu pod Ještědem“

První díly Nevrlého slavné Knihy o Jizerských horách načtené Václavem Helšusem si můžete poslechnout ZDE

Subscribe
Upozornit na
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Garantovaného bydlení má za sebou první rok fungování, ptáme se proto jeho ředitele Roberta Pradeho na průběh tohoto roku.
Bydlení se dnes, více než po třiceti letech fungování svobodného trhu, stává neustále naléhavějším problémem pro stále větší část společnosti. Do sociální pasti, která
V českém zákonodárství se letos udál jeden významný krok, který by mohl pomoci boji s korupcí, která českou společnost stále svazuje a táhne ke dnu. Na
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody slaví v těchto dnech 30. výročí od svého založení. Od té doby rozdělila na pomoc životnímu prostředí přes 32