Kdo je kdo v kauze kostela sv. Máří Magdalény I

K soudu míří největší korupční kauza Libereckého kraje, která se, dle policie a státního zástupce, týká organizovaného rozkrádání evropských dotací. V síti detektivů uvízli významní politici a úředníci odpovědní za dotace, stejně jako jejich příjemci a stavební firmy, které měly zakázky realizovat. Přinášíme jako první úplný přehled obžalovaných.

Celá kauza je často mylně označována jako „kauza hejtmana Půty“ a podobně. Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) je sice nejvýše postaveným politikem v celém případu i kraji, ale jeho v celé kauze není zásadní a podle policie měl „pouze“ za úplatky zneužívat svých pravomocí, aby skutečným organizátorům dotyčné trestné činnosti dopomohl k rychlejšímu proplacení dotace.

Zneužívání dotací ale měli od samého počátku v rukou stavební podnikatelé a manažeři a lidé spojení s libereckou politikou. Ti, dle orgánů činných v trestním řízení, vytvořili síť různých úředníků, politiků a subdodavatelů, kteří jim měli pomoci k tomu, aby předražili zakázku na renovaci novobarokního kostela sv. Máří Magdalény, čemuž měl sloužit obskurní projekt „Centrum geotermální energie pro občany“.

Liberečtí politici minimálně od roku 2009 upozorňováni, že celý projekt je podezřelý, že zhodnocuje majetek firmy Iberus (té kostel a další majetek patří), která ač ukrývá své skutečné vlastníky, je spojena s libereckou ODS a konečný záměr projektu bude úplně jiný než jakési centrum geotermální energie. Až na zástupce Změny pro Liberec a KSČM ale všichni nakonec dali podivnému projektu zelenou a nevadilo jim ani pravomocné odsouzení za korupci  jednoho z hlavních aktérů případu Jiřího Zeronika v roce 2012, který se spolu s dalšími pokoušel na kostel získat skrze úplatky v poslanecké sněmovně další dotační miliony.

Výsledkem je nedostavěný kostel, který již čtvrtým rokem podléhá zkáze, tajemná firma Iberus v likvidaci a 17 obžalovaných v největší liberecké korupční kauze. Pojďme se podívat, kteří to jsou. Jelikož se ale jedná o 13 obžalovaných fyzických osob a 4 osoby právnické, rozhodli jsme se z tématu udělat seriál.

Dnes začneme jednou z klíčových osob celého procesu, bývalým zastupitelem za libereckou ODS, jednatelem společnosti Iberus a představitelem Geotermální energie, o.p.s.

Jiří Zeronik – někdejší vlivný liberecký zastupitel za ODS, pravá ruka bývalého náměstka primátora Jiřího Kittnera Pavla Krenka,se kterým je Zeronik souzen v dalším případě tunelování městského majetku skrze obecní akciovou společnost Sportovní areál Ještěd.

V případě kauzy sv. Máří Magdalény figuruje jako předseda správní rady společnosti Geotermální energie pro občany, o.p.s., jednatel společnosti Iberus a člen představenstva společnosti Iberus Euro SE. Z titulu své funkce chtěl nejdříve v počátcích získat dotace na stavbu „Hotelu Luxory“ a již tehdy uplácel ředitele liberecké pobočky ROP Severovýchod Bořka Machatého a jeho kolegy.

Jelikož se jim dotaci nepodařilo v oblasti cestovního ruchu získat, hledali jiné zdroje a byl vymyšlen projekt „Centra geotermální energie pro občany“, kde Zeronik zejména spolu s manažery Metrostavu Jaroslavem Stuchlíkem a Janem Petráněm a technickým dozorem, který měl stavbu hlídat ,Petrem Jirkůvem plánovali předražení stavby kostela pomocí fiktivních faktur a účelově navýšených prací o nejméně 24 milionů korun (dotace samotná činila 55 milionů korun).

Zeronik ale kul i další želízka v ohni a v roce 2012 byl odsouzen za pokus podplácení asistenta poslance Michala Babáka (Věci veřejné). Skrze ně se Zeronik se svými společníky pokoušeli získat dotaci zhruba 250 milionů korun a v kostele sv. Máří Magdalény měla vzniknout vysoká škola technického typu.

Po pravomocném odsouzení Zeronika pro korupci hrozilo, že bude i dotace na geotermální centrum zastavena, on sám se jí dopisem dokonce vzdal. Další aktéři celé akce se nechtěli zisků z plánované trestné činnosti vzdát a místo Zeronika navolili do orgánů jiné lidi. Zároveň v tento moment do hry vstoupil i tehdy čerstvý hejtman Martin Půta, který měl Metrostavu pomáhat s těžkostmi (změna financování projektu atd), které vznikly Zeronikovým odsouzením.

Podle obžaloby byla mezi aktéry celé kauzy  pro Zeronika dohodnuta odměna 6 milionů korun z částky, o kterou byl projekt předražen.

Jiřímu Zeronikovi hrozí trest za trestné činy poškozování zájmů Evropské unie, podplácení a návod k pokusu zločinu zneužití pravomoci úřední osoby.

Zeronik dnes také čelí obžalobě v kauze Sportovního areálu Ještěd, kde je státním zástupcem viněn, že spolu s bývalým náměstkem primátora Pavlem Krenkem připravili město Liberec skrze nevýhodné smlouvy a směny majetku až o 23 milionů korun.

Subscribe
Upozornit na
22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V úterý se u Krajského soudu v Liberci otevírá rozsáhlá kauza tunelování evropských dotací, ve které jsou obžalováni manažeři stavebních firem, úředníci i politici v čele s hejtmanem