Sdílení růžových kol v Liberci odstartovalo

Liberec se ode včerejška řadí mezi moderní evropská města, a to díky tzv. bikesharingu. Jde o systém sdílených kol, který se v rámci ČR již osvědčil například v Brně, Teplicích, Praze, ale také Kladně. Liberečané a návštěvníci města pod Ještědem mají netradiční kola k dispozici zatím na zkoušku. V prvním roce bude systém provozovat společnost Rekola, která s ním má zkušenosti i z dalších měst. Pokud se projekt osvědčí, bude pokračovat i v dalších letech.

Ve zkušebním provozu bude jezdit 60 jízdních kol speciálně vyvinutých pro místní terén, aby na něm třeba Pražskou vyjel i netrénovaný jedinec. Přehazovačka je samozřejmostí. Proti odcizení jsou kola sledována systémem GPS.

„Jsem rád, že se tento projekt nakonec podařilo prosadit. Podpora cyklodopravy je jednou z našich priorit a není to poslední změna na tomto poli, kterou budou Liberečané letos moci zaznamenat“, říká Jan Korytář, náměstek pro ekonomiku, strategický rozvoj i dotace.

“Systém sdílení kol je veřejnou půjčovnou. Kolo si na jednom místě půjčíte a jinde vrátíte. Slouží jako doplňkové řešení pro dopravní obslužnost v centrech měst. Sdílení kol přispívá k atraktivitě města a vyniká mnoha pozitivními faktory – nulové znečištění hlukem a zplodinami, úspora času, zlepšení fyzické kondice uživatelů jízdních kol a v neposlední řadě i rozvojem obchodu v místě provozování,” říká Lenka Svobodová, koordinátorka projektu DEMO-EC podpořeného z INTERREG EUROPE.

 „Tam, kde jsme již sdílení kol zavedli, tam jsou lidé nadšení. Dříve třeba vůbec nejezdili nebo si museli brát své kolo. Teď zjišťují, že se jedná o nejrychlejší pohyb po městě,shrnuje dosavadní zkušenosti Vít Ježek ze společnosti Rekola.

Jak systém funguje?

K půjčování potřebujete internet v chytrém telefonu a rychlou registraci zdarma.

Zvládnete ji přes bezplatnou mobilní aplikaci Rekola nebo web moje.rekola.cz.

  1. Získáte kód k zámku

Do aplikace opíšete číslo z rámu kola pod sedlem a obratem dostanete kód, kterým odemknete číselný zámek

  1. Odemknete kolo a vyjedete

Zámek si zamkněte ke košíku, ať vám nepřekáží. A můžete rychle vyrazit, kam potřebujete

  1. Kolo vrátíte

Kolo zamknete v růžové oblasti vyznačené v aplikaci, aby nepřekáželo, a přes aplikaci ho označíte za vrácené

Půjčit si můžete až 4 kola najednou a vyjet třeba s kamarády.

Podrobný video návod naleznete pod tímto odkazem: https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=CivLLyuRZZ8

 

Kolik jízda na růžovém kole stojí?

  • Jízdy do 15 minut jsou ZDARMA
  • Dalších 45 minut za 15 Kč
  • Každých dalších 15 minut po 5 Kč.
  • Rekola si půjčíte od března do konce listopadu

 

Platí se bezpečně kartami Visa nebo Mastercard, platbou vás zcela snadno provede mobilní aplikace. Jde o to, že na samém počátku využívání aplikace si zájemce o kolo zaregistruje platební kartu a při samotných platbách ho již nebude nic zdržovat. Systém si peníze sám strhne a o konkrétní částce uživatele vyrozumí v sekci Platba a tarif, kde budou veškeré faktury.

Tisková zpráva Změny pro Liberec

Subscribe
Upozornit na
67 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V souvislosti s vyšetřováním další korupční kauzy v Libereckém kraji, která se opět dotýká i hejtmana z hnutí Starostové pro Liberecký kraj Martina Půty,
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne