Jednotná Změna prosadila vše, Batthyány se Zámečníkem se nestačili divit

Zajímavý a poněkud překvapivý obrázek o pohybu na liberecké politické scéně přineslo poslední zastupitelstvo. Nešlo si nevšimnout dvou hlavních poražených a jednoho překvapivého vítěze.

Batthyány už jen tragikomickou postavou bez vlivu

Tím prvním poraženým je primátor Batthyány. Tato poněkud tragikomická figura liberecké politiky spolu s jeho ex-ANO představuje už jediný politický proud, který otevřeně bojuje za zájmy hazardní lobby. Zatímco se mu  v červnu 2017 ještě podařilo regulaci hazardu prolomit a zrušit vyhlášku, kterou předtím prosadila Změna, tak nyní již neměl šanci. 25 zastupitelů Změny, Starostů, ČSSD, ODS a KSČM prosadilo vyhlášku regulující počet míst na posledních sedm. Změna uzavřela velkou dohodu a politicky dospěla.

Primátor se také pokusil domluvit s hejtmanem Půtou a Starosty na tom, že překazí zamýšlený a přes rok připravovaný výkup pozemků na autobusovém nádraží, kde má z evropských dotací vzniknout moderní terminál a parkovací dům. Batthyány i Starostové si byli svou věcí velmi jistí. Ovšem fatálně se přepočítali.  Korytářovi se podařilo získat 21 hlasů, včetně opozičních ODS, TOP 09 či ČSSD a město tak může konečně získat strategické pozemky. Batthyány se snaží projekt Terminálu torpédovat, jak jen to jde, Korytář ale postupuje neúnavně krok za krokem vpřed.

Pokus prosadit dotací pro cestovní kancelář Livingstone ve výši 600.000 Kč na výstavu „Šangri-la“ primátorovi také neprošla. S tímto poněkud obskurním nápadem přišel jeho kolega náměstek Kysela, který by se měl spíše věnovat stavu komunikací. Batthyány se tak může utěšovat alespoň tím, že pojede na valnou hromadu SVS.  Její hlavní bod programu přišel představit bývalý primátor Ing. Kittner. Důvod je zřejmý – SVS nejspíš nechtěla riskovat, že by k této věci měl cokoliv vysvětlovat právě Batthyány, který nebyl schopen ani připravit včas materiál na jednání zastupitelstva.

Zámečník se snaží blokovat projekty Změny, ale nejde mu to

Hřebínek spadnul také lídrovi Starostů Zámečníkovi. Společně se nyní pokusili zabránit výkupu buněk na autobusovém nádraží. Starostové to měli pěkně vymyšlené – kdyby neprošel výkup buněk, padnul by i výkup pozemků a nejspíš také projekt nového terminálu. Pak by mohli ukázat na svého hlavního konkurenta Změnu a říkat – vidíte, nezvládli to, ale my za nic nemůžeme, my jen nechtěli koupit staré buňky. Jenže se přepočítali. Opět se ukázalo, že slova Starostů o práci pro město jsou jen hezké fráze. Jde jim spíše o to poškodit Změnu. Na jejich argumenty, že kraj se o pozemky postará lépe než město, by jim někdo měl připomenout, že jsou městskými, nikoliv krajskými zastupiteli a měli by hájit zájem města, ne Starostů na kraji.  

Zámečník se ještě pokusil zpochybnit získanou dotaci na rekultivaci skládky u ruprechtického lomu, ale bylo vidět, že ho neúspěch se zablokováním výkupu buněk hodně překvapil. Jeho výhradám proto nikdo nevěnoval velkou pozornost a rekultivace se bude moci rozeběhnout. Starostové si brousili spolu s ANO i zuby na projekt Čmeláka, jehož zakladatelem je právě Korytář, který s Hrbkovou sedí v jeho správní radě. Hezky transparentně, aby o tom každý věděl. Co na tom, že projekt uspěl v otevřeném výběrovém řízení, že se jedná o ekologické programy pro liberecké školy a školky a sázení stromků v městských lesích. Nakonec se do toho tak zamotali, že nestihli dát návrh na oddělené hlasování a na rozdíl od loňského roku tak dotace pro Čmeláka vyšla.

Kdo je liberecký „Babiš“ a kdo „Kalousek“?

A vítězem se stává…. Změna pro Liberec a Jan Korytář. Změna dotáhla jednání o regulaci hazardu a ukázala, že umí vyjednávat a uzavírat politické kompromisy napříč politickým spektrem.  Korytář také ukázal, že umí dojednat podporu u opozice tam, kde se mu bývalý koaliční partner ANO snaží blokovat jeho projekty. Pro klíčové body také hlasovalo všech 12 zastupitelů zvolených za Změnu. Tedy i Langr, Kocumová a Baxa, kteří svou politickou budoucnost se Změnou již nespojují.  

A ještě jedna věc stojí za povšimnutí. Korytář se očividně inspiruje úspěšným projektem Andreje Babiše. Mají mnoho společného.  Oba založili svůj úspěch na boji s korupcí, oba jsou ochotni tvrdě pracovat a oba se nebojí jít cestou „proti všem“. Oba z různých důvodů nejde koupit a oba se pohybují v terénu mezi obyčejným lidmi jako ryba ve vodě. A na oba si politická konkurence brousí zuby, protože narušili dlouho zavedené „pořádky“…

Podobnost je to tak velká, že Liberec má nově i svého Velkého demokrata Miroslava Kalouska. Není jim nikdo jiný než David Václavík. Jeho plamenný projev proti Korytářovi a zakázce, kterou díky nejnižší ceně vyhrál Čmelák, byl stejný jako Kalouskovi výstupy v parlamentu proti Babišovi. Problém je trochu v tom, že jak Kalousek, tak Václavík byli roky součástí systému, který se Babiš celostátně a Korytář v Liberci snaží rozbít a nahradit něčím jiným. Takže jejich výstupy nepůsobí moc důvěryhodně.

Korytář udělal dobře, když nic neskrýval a opakoval, že město ušetřilo, když získalo díky Čmeláku potřebné podklady pro dotace za nejnižší cenu, za což se nestydí, takže kde je problém. Sází evidentně na to, že to jeho voliči pochopí a nedivil bych se, kdyby se jako Babiš začal stylizovat do role toho, proti komu se spikly „všecky ty mafie“, zatímco on prosazuje program dobrý pro „všechny lidi“. Pak může mít cestu k 30% na podzim otevřenou.

Matěj Medek, nezávislý politolog

Na závěr k dotazům, kdo jsem:

Jsem novinář/novinářka, politický komentátor/komentátorka. Z osobních a pracovních důvodů jsem se rozhodl/a vystupovat pod pseudonymem. Podobně, jako zde v diskusích vystupuje také Josef X, který má většinou fundované komentáře a který nepokrytě strání svým Starostům, u nichž je ochoten mnohé omluvit, zatímco naopak na Změně většinou nenechá nit suchou. To je v pořádku, nic, jako objektivní komentátor totiž neexistuje. Já nezakrývám, že mám naopak blíže ke Změně, je mi z libereckých politických subjektů v mnoha ohledech nejsympatičtější. Chci proto s blížícími se volbami více publikovat svoje názory. Nepřátelské až nenávistné komentáře vůči tomuto politickému subjektu mne vedly k rozhodnutí nemlčet, ale naopak ukazovat věci z jiného pohledu, protože nechci, aby se vrátily staré časy.  

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
175 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou