Primátor Batthyány chce odvolat náměstka Korytáře

Během včerejší tiskové konference v silně emotivním projevu oznámil primátor Tibor Batthyány (zvolen za ANO), že navrhne odvolat svého statutárního náměstka Jana Korytáře (Změna pro Liberec). Důvodem je skutečnost, že Korytář podepsal jako statutární zástupce města odkup pozemků na autobusovém nádraží, což ale schválilo celé zastupitelstvo obce.

Primátor Tibor Batthyány se vší silou snažil zvrátit nákup pozemků pod autobusovým nádražím. Nepovedlo se mu to a nákup pozemků schválilo v březnu zastupitelstvo města jako vrcholný orgán obce. V návaznosti na to Jan Korytář, který celou transakci a projekt na stavbu nového autobusového terminálu a přilehlých parkových ploch připravil, podepsal jako statutární náměstek se soukromým vlastníkem odkup příslušných pozemků, které celý projekt umožní.

To rozlítilo primátora Tibora Batthyányho natolik, že chce nechat Korytáře odvolat. Podle primátora dokonce Korytář porušil zákon a podá kvůli tomu na něj trestní oznámení. „Náměstek Korytář se v minulých dnech dopustil porušení Zákona o obcích č. 128/2000 Sb., když za mne v neděli 8. dubna 2018 neoprávněně podepsal smlouvu k odkupu buněk odbavovací haly Autobusového nádraží Liberec.“

Jako důvod údajného Korytářova pochybení či dokonce porušení zákona Batthyány uvedl, že v inkriminovaný den nebyl na dovolené ani v pracovní neschopnosti. „Jeho jednání považuji za zneužití pravomoci a je pro mne nadále neakceptovatelné. V této souvislosti podám na náměstka Korytáře trestní oznámení. Jako statutárního zástupce v době, kdy nebudu vykonávat funkci primátora, navrhnu zastupitelům náměstka, ve kterého mám plnou důvěru.,“ dodal Batthyány ve svém prohlášení.

Korytář je dle svého vyjádření klidný a vyzval primátora, ať trestní oznámení klidně podá. „Pan primátor opět nemluví pravdu. Nejednal jsem svévolně, ale na základě rozhodnutí zastupitelstva. Tím se musím bezodkladně řídit já i pan primátor,“ řekl k celé věci Jan Korytář. V jeho prospěch hovoří skutečnost, že zastupitelstvo letos skutečně schválilo odkup pozemků.

Batthyány se snažil celý projekt výstavby nového autobusového terminálu a přilehlých parkových ploch snaží zhatit delší dobu. V minulosti například v radničním zpravodaji uváděl nepravdivé informace o tom, že projekt má město stát až 400 milionů korun ač v té době bylo známé, že vyjde na zhruba 160 milionů korun, z čehož navíc celých 85% zaplatí dotace z fondů Evropské unie, které získal Korytářův odbor.

Před několika dny, po schválení odkupu zastupitelstvem (a vlastně i podepsání smluv) přišel s tezí, že podle údajného vyjádření ředitelství silnic a dálnic se chystá rekonstrukce tunelu, který pod pozemky z části vede, což znemožní vjezd autobusů na tyto pozemky. I při odhlédnutí od faktu, že nad tunelem dnes jezdí tramvaje i další automobilová doprava, je z návrhu Korytářem prosazeného projektu viditelné, že nad tunelem není počítáno s místem, kde by doprava měla být, ale má zde vzniknout park. Což je známé minimálně rok. Ke zhlédnutí například zde.

Za celým sporem může být i skutečnost, že na zastupitelstvu se celkem otevřeně hovořilo o soukromé dopravní firmě, která má rovněž zájem autobusové nádraží koupit a posílit tak své pozice ve městě. Naopak město jednalo ve shodě s krajem, který rovněž plánuje vybudovat vlastního veřejného dopravce a i v jeho zájmu je, aby nádraží zůstalo v rukou veřejného sektoru.

Batthyány si neodpustil ani opětovné urážející narážky na Korytářův zdravotní stav (ten se před dvěma lety svěřil, že trpí depresemi), když jej označil jako člověka, který patří do Bohnic. Stejné urážlivé výroky Batthyányho byly přitom před nedávnem vyvrcholením sporu mezi oběma koaličními partnery a Změna navrhla primátorovo odvolání. Opozice jej ale v postu podržela.

Bývalý koaliční partneři ze Změny pro Liberec Batthyánymu vyčítají nejen nedospělé chování, ale zejména destruktivní styl, kterým torpéduje připravované městské projekty i to, že často vystupuje více v zájmu soukromých investorů než města. V tomto ohledu jsou zmiňovány například netransparentní privatizace ještědského lyžařského areálu, primátorův lobbing za hazard či prosazování zájmů developerů na výstavbu velkých obytných domů.

 

Subscribe
Upozornit na
36 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,