Liberečané budou opět rozhodovat v referendu

Změna pro Liberec začala sbírat podpisy pro vyhlášení již druhého místního referenda. Návrh obsahuje 5 otázek. Týkají se dalšího rozvoje a fungování města. Do konce května chce Změna spolu s dobrovolníky a brigádníky sebrat přes 10 tisíc podpisů. Referendum by pak mělo proběhnout společně s komunálními volbami letos na podzim.

Proč referendum?

„Chceme, aby sami Liberečané rozhodli o věcech, které vnímáme jako důležité, ale které se nám ani opakovaně nepodařilo v radě či zastupitelstvu města prosadit.  Ať už jde o regulaci hazardu, výkup libereckého zámku nebo opravu lesního amfiteátru,” říká Jan Korytář.

Josef Šedlbauer dodává:Rozhodování občanů v místním referendu, nejen jednou za čtyři roky u voleb, je součástí našeho programu. Vybrali jsme důležité věci, o kterých každý občan může rozhodovat stejně dobře jako zastupitelé.“

 

Otázky, o kterých budou Liberečané rozhodovat:

  1. Má být MHD pro děti do 15 let a pro seniory nad 65 let od 1. 1. 2019 zdarma?

  2. Má město podniknout veškeré kroky, aby omezilo počet míst pro hazard na max. 7 míst?

  3. Má město vykoupit liberecký zámek a přilehlý park za cenu do 96,5 mil. Kč?

  4. Má město vykoupit hráz u Veseckého rybníku a připravit projekt revitalizace jeho okolí?

  5. Má město zrekonstruovat bývalý lesní amfiteárt vLidových sadech?

 

Proč navrhujeme MHD pro děti a seniory nad 65 let zdarma?

Toto opatření by mělo ulevit rodinným rozpočtům a nejde o málo – třeba rodina se dvěma dětmi tak ušetří ročně přes 5.000 Kč. Byli bychom rádi, kdyby toto opatření přispělo i k tomu, že děti i studenti začnou pro cestu do školy více využívat MHD. Ještě nedávno bylo totiž normální, že děti do školy chodily pěšky nebo jezdily MHD. MHD pro děti zdarma může ráno ulevit mnoha zacpaným ulicím. A senioři? Bereme to jako poděkování za jejich předchozí práci. I proto, že důchody, které bere většina z nich, nejsou příliš velké.

Nešťastná hráz ve Vesci

Vesecký rybník je jednou z mála ploch v našem městě, kde se dá v létě koupat. Minulé vedení města jednalo s Povodím Labe o prodeji pozemků pod hrází a také celého rybníku, protože nechtělo investovat do oprav hráze. Změna pro Liberec chce naopak hráz od Povodí Labe vykoupit, z dotací ji opravit, rybník odbahnit a celé okolí zkultivovat tak, aby zde vzniklo odpovídající rekreační zázemí v přírodním stylu. Návrh na výkup hráze za 2,25 mil. Kč však neprošel na zastupitelstvu ani jednou během pěti pokusů.

Zámek může být chloubou Liberce

Liberecký zámek je dlouhodobě uzavřený pro veřejnost. Přitom se jedná o významnou památku přímo v centru města, která se může stát turistickým magnetem. Podobně jako se to podařilo v Děčíně, kde město také opravilo léta uzavřený a pomalu chátrající zámek, který je dnes jednou z hlavních děčínských atrakcí. S holandským majitelem jsme se už domluvili na otevření zámeckého parku pro veřejnost. Na koupi zámku máme předjednaný desetiletý úvěr tak, aby splátky příliš nezatížily rozpočet města. Do tří let od otevření zámku pro veřejnost chceme, aby zámek městu začal peníze přinášet.

Hazard maximálně na 7 místech v celém městě

Aktuálně bychom díky nové vyhlášce měli směřovat k sedmi kasinům, ale má to svá „ale“… Některým provozovatelům hazardu se podařilo na poslední chvíli, před účinností vyhlášky, prodloužit povolení, ale hlavně nechceme riskovat, že po dalších volbách bude zase vše jinak. Je veřejným tajemstvím, že při boji o regulaci hazardu se používají statisícové až milionové úplatky, a to je pro někoho příliš velké pokušení. To již nechceme riskovat. Proto navrhujeme omezit počet míst striktně právě referendem. Pokud bude v budoucím zastupitelstvu vůle, naším cílem je ještě nižší počet, nejlépe jedno městské kasino, podobně jako je tomu třeba v Rakousku v městech velikosti Liberce.

Má město zrekonstruovat bývalý lesní amfiteárt v Lidových sadech?

Změna pro Liberec chce lesní amfiteátr obnovit, stejně, jako se to povedlo s lesním koupalištěm. Jsme jednaznačně proti nápadu zřídit zde terasovité parkoviště za 30 mil. Kč jen pro ZOO, které by bylo využívané max. dva měsíce v roce. Máme jiný plán –  mohlo by zde vzniknout v Liberci chybějící letní kino, zázemí pro folkové koncerty nebo vystoupení dětských souborů či amatérské divadlo. Své zájemce si ale podle nás najdou i obnovené terasy – pro čtení, odpočinek nebo pro opalování a nové lesní dětské hřiště.

Liberečané rozhodovali v místním referendu již v roce 2013. Tehdejší vedení města přišlo s nápadem prodat pozemky pod libereckým letištěm a připravovalo i privatizaci TSML. Změna pro Liberec jako opoziční strana sebrala na jaře dostatek podpisů a referendum se pak konalo na začátku října. Přes informační bojkot ze strany vedení města k němu tehdy přišlo 17% voličů, a i když nebylo pro vedení města referendum závazné, jeho jednoznačný výsledek vedl k tomu, že od privatizace se potichu ustoupilo. Proti prodeji letiště bylo tehdy 96,6 % hlasujících a proti prodeji TSML 97,6 % hlasujících.

Subscribe
Upozornit na
70 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky