Zadržení v kauze dopravního podniku jsou volní

Tři muži, kteří byli ve čtvrtek zatčeni v policejní razii kvůli korupci v dopravním podniku, jsou na svobodě. Okresní soud v Liberci sobotu odpoledne rozhodl o jejich propuštění na svobodu z cely předběžného zadržení.

Předseda představenstva Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) Pavel Šulc, který je zároveň libereckým zastupitelem (zvolen za ANO), klíčová osoba soukromé dopravní společnosti BusLine Jiří Vařil a ředitel DPMLJ Luboš Wejnar jsou volní. Okresní soud v Liberci neshledal další důvody pro jejich setrvání v cele předběžného zadržení, kde byli od minulého čtvrtka.

V celé kauze jde podle důvěryhodných zdrojů o systémovou korupci v podniku, uplácení politických zástupců i o manipulaci s veřejnými zakázkami.  Například o loňskou rekonstrukci tramvajové trati v centru Liberce téměř za 68 milionů korun a nákup 17 autobusů na zemní plyn v zakázce za 107 milionů korun hrazených z velké části z fondů EU.

Policejní razii předcházela kritika vztahů DPMLJ a BusLine zejména od politického hnutí Změna pro Liberec. Ostatní strany varovné signály přecházely či byly přímo s dopravním podnikem a BusLine spjaty.

 Člena Josefa Šedlbauera, kterému dal za pravdu hloubkový audit společnosti a zdá se i policejní zásah, stály jeho postoje místo předsedy představenstva dopravního podniku, když byl společnými silami ANO, Starostů pro Liberecký kraj a ODS z funkce odvolán.

Společnost BusLine v Liberci obstarává zhruba 40% autobusových linek, v Jablonci potom rovných 100%. Do Liberce se dostala díky účelovému sloučení dopravních podniků (kde město Jablonec nemá ani 1% majetku) a na základě smluv podepsaných bez výběrového řízení. Ředitelem DPMLJ pak byl, rovněž bez výběrového řízení, jmenován tehdejší manažer BusLine Luboš Wejnar.

Na poněkud výsměšné fotografii, kterou v sobotu rozeslalo místním médiím Sdružení pro obnovení elektrických kolejových drah v Jablonci nad Nisou je zachycen právě propuštěný a obviněný ředitel Luboš Wejnar (vzadu v modré košili), náměstek primátora Lukáš Pleticha a zastupitel Jindřich Berounský (oba ČSSD).

Subscribe
Upozornit na
72 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,