Zásadový a principiální politik Ivan Langr

Vzhledem k tomu, že se mě pan náměstek Langr chystá ve čtvrtek po dohodě s primátorem a klubem Starostů, na jejichž kandidátce má v podzimních volbách být, nahradit ve funkci statutárního náměstka primátora, dovoluji si podělit se s veřejností o můj aktuální pohled na mého bývalého kolegu ze Změny pro Liberec.

Ivan Langr se ke Změně pro Liberec přidal po svém vstupu do Strany zelených před komunálními volbami 2014. Byl pracovitý, měl vystupování, jeho diplomová práce řešila problematiku korupce, říkali jsme si – ideální kolega.

Poté, co jsme jako Změna pro Liberec vyhráli komunální volby, sám jsem mu navrhl, aby obsadil pozici náměstka a věnoval se politice za Změnu na plný úvazek. Jsem člověk omylný a někdy i moc důvěřivý. Stále se mám co učit.

Nyní jsem v pozici, že se mě právě tento Ivan Langr chystá nahradit ve funkci statutárního náměstka primátora. V politice asi běžná věc, přesto mi to přijde jako nevkusné. Očekával bych alespoň základní slušnost od člověka, který by beze mě a bez Změny pro Liberec nebyl tam, kde je. Že si ponechal funkci náměstka, poté, co klub Změny pro Liberec opustil, je jedna věc. Ale pokus nahradit mě ve funkci statutárního náměstka s podporou bývalého ANO, Starostů a KSČM mi přijde jako… No, myslím, že to voliči posoudí sami, podobně, jako se to stalo někdejšímu náměstkovi Rutkovskému. Zrádce a podrazáky nemá nikdo moc rád, i když se někdy takovíto lidé mohou někomu chvíli hodit.  

Rád bych se vrátil k situaci před rokem, kdy jsme se pokoušeli udělat koalici se Starosty, ČSSD a TOP 09, abychom se zbavili nevypočitatelného Batthyányho. Kolega Langr měl tehdy na primátora stejný názor, jako zbytek Změny. Jinou koalici se nám ale postavit nepodařilo. Když jsme jako Změna letos opět navrhli odvolání primátora z funkce, mimo jiné za jeho nepřijatelné chování na radě města, bylo najednou vše jinak. Zásadový Ivan Langr mu ihned přispěchal na pomoc. Že prý, pokud navrhneme odvolání primátora, že bude chtít i odvolání moje. Důvody nepotřeboval, zkrátka to použil jako taktiku, aby Batthyányho podržel ve funkci.

Teď, když naopak primátor navrhuje odvolání moje, kolega Langr s tím už problém nemá, naopak, s odpovědným výrazem ve tváři sděluje, že je tedy ochoten se funkce statutárního náměstka ujmout.  Zvláště ve chvíli, kdy to má takto domluvené s opozičními Starosty, na jejichž kandidátce má být poté, co odešel ze Změny pro Liberec a byl odmítnut v ANO.

Takže tento čtvrtek bude na zastupitelstvu asi opět veselo. Bude se řešit, zda jsem podpisem smlouvy namísto primátora překročil svoje pravomoci. Smlouvy, které ale předtím schválilo zastupitelstvo. K faktu, že kolega Šulc přes doporučení rady města před několika měsíci poslal z DPLML společnosti BusLine 30 milionů, bude od ex-ANO, Starostů i Ivana Langra opět jen ticho.

Pokud Starostové skutečně zvednou ruku pro mé odvolání jen proto, že jsem jednal v intencích  usnesení zastupitelstva a tento návrh projde, unesu to.  Dokonce si myslím, že to mě ani Změnu nijak  nepoškodí. V souvislosti s aktuálním děním v DPMLJ bych byl osobně ale trochu opatrnější – až se bude dělat inventura toho, kdo kdy a jak hlasoval, nemusel by to být pro některé kandidující subjekty hezký pohled.

Mgr. Jan Korytář

náměstek primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace

Subscribe
Upozornit na
66 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V právě probíhajícím konfliktu jsem na straně Ukrajiny ne proto, že Ukrajina je dobrá a Rusko špatné, ale proto, že Ukrajina byla napadena silnějším
Hejtman Půta vydal tento týden svůj poněkud pokřivený pohled na projekt nového autobusového nádraží v Liberci, který díky Starostům nabral velké zpoždění, a u kterého
Minulý týden jsem dostal otázku od jednoho novináře, zda bych se mohl vyjádřit k záměru kraje opravit 2 kilometry silnice na Semilsku z Podbozkova na Cimbál
Na projednávání záměru obnovy lesního koupaliště se před dvěma roky dostavila také jistá paní N. Tato mladá dáma celkem vehementně a místy, dovolím si