Liberec má cenu za přívětivý magistrát

Liberecký magistrát získal potřetí v řadě cenu v motivační soutěži Přívětivý úřad v kategorii obcí s rozšířenou působností a městských částí Prahy. Do našeho města putují prvenství ve dvou kategoriích.

Soutěž vyhlašuje ministerstvo vnitra ČR a jejím cílem je zmapovat stav přívětivosti a otevřeností obecních a městských úřadů vůči občanům a jejich potřebám. Letos bylo v celé republice hodnoceno více než 150 městských úřadů. Magistrát města Liberce získal 1. místo v České republice a také 1. místo v Libereckém kraji. Ocenění převzal primátor města Tibor Batthyány ve středu 9. května v Praze.

Je to takový liberecký hattrick, řekl bych sportovním žargonem. Když jsme cenu získali v roce 2016 poprvé, byl jsem potěšen, podruhé v roce 2017 jsem byl nadšen a teď, prvenství v obou kategoriích, no, to už jsem pyšný. Toho vítězství si velice vážím a nepovažuji jej za žádnou marginálii, protože na rozdíl od mnoha jiných věcí je toto zásadní služba pro občany, kterou město zkrátka dělat má. A dvě prvenství a jedno druhé místo našeho úřadu v rámci České republiky za poslední tři roky svědčí o tom, že to děláme dobře. Jsem za to velice rád a chci poděkovat všem kolegům a zaměstnancům, kteří k tomu svou každodenní prací přispěli,“ upřímně hodnotí primátor města Liberce Tibor Batthyány.

Základní hodnotící kategorií je poskytování nadstandardních služeb či běžných služeb v nadstandardní kvalitě. „Cílem soutěže je ocenit snahu představitelů měst a  městských úřadů ve zvyšování přívětivosti úřadu. Městské úřady obcí s rozšířenou působností byly hodnoceny na základě čtyř desítek kritérií, které byly rozděleny do třech kategorií – přístupnost úřadu pro občany, transparentnost úřadu a komunikace s úřadem,“ popisuje  náměstek ministra vnitra pro řízení sekce legislativy a státní správy Petr Mlsna.

V Libereckém kraji se, za prvním Libercem, umístil druhý Jablonec nad Nisou a třetí Nový Bor. V celorepublikovém klání je druhým oceněným úřadem  Městský úřad Žďár nad Sázavou a třetím je Magistrát města Prostějova. Primátor Liberce přivezl z Prahy křišťálové trofeje a také tradiční samolepky, stvrzující přívětivost úřadu, které přibydou k loňské a předloňské na dveřích hlavního vchodu do budovy nového magistrátu.

„Samozřejmě neusneme na vavřínech. Tato skvělá série ocenění je pro nás impulzem k dalšímu zlepšování. Chceme se začít zabývat systémem DMS (Document Management System), který tu v současné době v žádné pokročilé formě není, a také bychom rádi zavedli Business Intelligence, aby se radním a zastupitelům dostávalo relevantních datových podkladů od příspěvkových organizací a městských firem. V neposlední řadě je velmi potřeba i zavedení efektivního systému pro správu a vymáhání pohledávek,“  vyjmenovává primátor Tibor Batthyány.

 

Soutěž doprovází vydání publikace příkladů dobré praxe, která tradičně mapuje a popisuje příklady dobré praxe přívětivosti městských úřadů. Publikace bude v květnu 2018 vydána v tištěné podobě a nabídne inspiraci dalším obecním a městským úřadům České republiky.

Subscribe
Upozornit na
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky