Týden pod Ještědem: důstojnost by městu slušela nejen ve vztahu k historii

Uběhl druhý krátký týden po pro leckoho dlouhém volnu. Liberec a jeho zalarmované obyvatele neděsila tekknoparty, ale všichni si užívali nebývale teplého a modrého jara. Slavil se i konec nejděsivější války, od které uběhlo sotva pár desítek let, ale přeci je už tolik zapomínaná.

V mediálním prostoru, tentokrát i libereckém, se opět diskutovalo, zda se má při výročí konce války vyvěšovat i vlajka bývalého Sovětského svazu. V Liberci třeba chyběla. Proti jejímu vyvěšování je již, v Českých zemích tolik typicky, většinou řada polistopadových disidentů a dnešních bojovníků s 30 let neexistujícím režimem. Tak jako tak, je to ostudné.

Rozhodně nejde o glorifikaci stalinského Sovětského svazu a jeho režimu, jak si dnešní odpůrci vyvěšování rudých vlajek myslí a ještě hlasitěji křičí. Na co by se ale nemělo zapomínat, jsou desítky tisíc  mužů a žen, kteří při zhruba dvouměsíčním akci na osvobození Československa položily své životy. Ty počty jsou známé: 140 tisíc Sovětů, 67 tisíc Rumunů, 12 tisíc Čechoslováků, zhruba 1200-1300 Poláků a Američanů.

Liberec osvobodily armády 1. ukrajinského frontu, proto by zde vlajka Sovětského svazu měla vlát mezi prvními, ostatní ovšem nevyjímaje. Že se tomu tak neděje, jde na vrub městu a svědčí o tom, jak si váží své historie i těch, co za něj padli. A že zrovna v německém Liberci většina lidí osvobozenecké sbory nevítala a dokonce se zde schylovalo k razantnímu odporu z řad fanatických nacistů, je dostatečně známé. Stejně jako, že ve válkách jako první umírají synové a dcery těch posledních.

Aktuální politickou scénu v Liberci pak rozčíslo jen společné prohlášení Změny pro Liberec, TOP 09, že by mohl primátor Tibor Batthyány (zvolen za ANO) konečně svolat mimořádné jednání zastupitelstva k situaci v dopravním podniku, které slíbil již více jak před čtrnácti dny a pořád nic.

Dopravní podnik  v současné době řídí jeho blízký kamarád, spolustraník a chráněnec Pavel Šulc, kterého přes protesty policie a státního zástupce soudce pustil z cely. Dokonce to vypadá, že to leckomu vyhovuje, protože Vařilova BusLine si kolem prstů omotala všechny politiky, nejen z ANO, ale i ODS, ČSSD, KSČM i Starostů pro Liberecký kraj.

Ať už Batthyány mimořádné zastupitelstvo svolá nebo ne, liberecká komedie, kdy z korupce obvinění můžou nadále řídit největší městské firmy, je již tak odehrána. Bohužel se to po z korupce obviněném řediteli nemocnice i hejtmanovi, který se své funkce rovněž drží jako klíště, byť už je i obžalován, stává takovým vypečeným libereckým nešvarem.

Subscribe
Upozornit na
23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou