Batthyány vrací do hry další megadům, tentokrát ve vilové čtvrti

Nedávno jsme Vás informovali, jak liberecký primátor Tibor Batthyány (zvolen za ANO) protlačil za pomoci náměstka Langra výstavbu kontroverzního obřího domu na Papírovém náměstí. Není to ale jediný obří bytový dům naplánovaný v dobách ODS, který se díky Batthyánymu vrací do hry. Nyní má být zastavěno sportoviště ve Svojsíkově ulici u dolních kasáren.

Hřiště využívané dětmi i pejskaři ve Svojsíkově ulici u libereckých dolních kasáren plánuje zastavět firma libereckého architekta Filipa Horatschkeho Real Space již více jak deset let. Koupila si v roce 2008 plochy určené jako sportoviště a od té doby bojuje za to, aby na nich mohl vyrůst obří obytný dům. Nyní našli investoři spojence v končícím primátorovi Tiboru Batthyánymu. Ten stejné firmě za pomoci náměstka Ivana Langra, který přeběhl ze Změny ke Starostům, prosadil i odmítanou stavbu obřího monobloku na Papírovém náměstí.

Jak ukazuje vizualizace, budova je opravdu o hodně vyšší a mohutnější než ostatní zástavba. Vysoko ční nejen nad ostatní vily, ale i sousední bytovky z poválečného období i války. Otázka je, co by realizace budovy také udělal s dopravou ve zdejší čtvrti.

Tibor Batthyány dle našich informací zařadil plochy hřiště a sportovního využití ve Svojsíkově ulici do ploch zastavitelných, čímž by byla dána investorskému plánu zelená. Tibor Batthyány na dotaz naší reakce, proč tomu tak učinil, neodpověděl ani po dvou týdnech.

S jeho postupem ale silně nesouhlasí zástupci Změny pro Liberec. Náměstkyně Karolína Hrbková k celé věci uvedla: „Jsem silně znepokojena aktivitou pana primátora v této věci, jsme rozhodně proti výstavbě, kterou v minulosti opakovaně zamítl i krajský úřad a protestovali proti ní místní i my, když jsme byli ještě v opozici.“

Proti záměru na výstavbu bytového domu, jehož výška by dosahovala až po úroveň okolních stromů a jeho realizace by byla citelným zásahem v celé čtvrti, vzniklo před lety i občanské sdružení a byla sepsána petice.

Naopak primátor Batthyány v posledních týdnech, dle vyjádření místních obyvatel, společně s Filipem Horatschkem místo opakovaně navštívil.

Celý problém vznikl v době vlád ODS a primátorování Jiřího Kittnera. V roce 2008 zastupitelstvo města, kde měla většinu tehdejší koalice ODS, ČSSD a USZ odsouhlasila prodej pozemku ve Svojsíkově ulici, který dlouhá desetiletí slouží místním jako hřiště. Pozemek získala společnost REAL SPACE, která zde chystala vystavět několikapodlažní bytový dům, který by značně pozměnil nejen samotný prostor hřiště, ale i celé okolí.

Stavební úřad v Liberci totiž původně vydal ke stavbě povolení, ale jeho nadřízený orgán, krajský úřad jej opakovaně zrušil. Kvůli rozporu s územním plánem i s tím, že nebyly naplněny zákonné regulativy. Ze záměru tedy tehdy stavět sešlo.

 Ač ještě koalice ČSSD, Starostů pro Liberecký kraj a USZ zejména s přičiněním bývalého náměstka Jiřího Rutkovského se snažila vyjít investorům vstříc, který se snažil celou záležitost vyřešit pomocí účelové vyhlášky, která by dával investorům obrovskou moc nad územím,  stavět se nemělo, dokud měla pod sebou územní plán Karolína Hrbková a Změna pro Liberec. Pod Batthyánym ale vše může být jinak.

Primátor Tibor Batthyány dostal pod sebe územní plán na konci roku 2016, kdy po dohodě s opozičními Starosty pro Liberecký kraj sesadil náměstkyni Karolínu Hrbkovou ze Změny pro Liberec a její kompetence nad územním plánem přijal s podporou Starostů za své.

Od té doby čelí silné kritice, že na tvorbě územního plánu zaměstnává za městské peníze nekompetentní a kontroverzní osoby pouze na základě přátelských vazeb, sám problematice vůbec nerozumí nebo že je přímo ve vleku investorů, zvláště ve světle blížících se voleb, kde pravděpodobně neuspěje poté, co jej z hnutí ANO vyhodil Andrej Babiš.

 Poslednímu naznačuje i jeho urputná snaha vrátit  do hry megalomanské výstavby z doby ODS, jakým je například výstavba obřího domu na Papírovém náměstí či právě ve Svojsíkově ulici.

Subscribe
Upozornit na
54 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,