Firma, v níž figuruje liberecký politik, zastupuje město bez výběrového řízení

Rada města Liberce rozhodla na svém zasedání v červenci tohoto roku, že uzavře bez výběrového řízení smlouvu se společností KODAP s.r.o. ohledně poradenství a zastupování města ve věci sporu se státem, který po Liberci požaduje vrátit dotaci na výstavbu bytů v Zeleném údolí. Zaměstnancem společnosti KODAP je politik Liberce občanům/Starostů pro Liberecký kraj Michal Hron, který kandiduje i do poslanecké sněmovny.

Michal Hron byl dokonce jednání rady, které o schválení smlouvy se společností KODAP bez výběrového řízení rozhodlo, osobně přítomen. Schválit podobnou smlouvu bez výběrového řízení umožňuje Radě města její směrnice o zadávání veřejných zakázek. Jiní potencionální uchazeči ani nebyli osloveni, aby například podali své nabídky.

Firma je prostě nejlepší

Podobný postup vysvětlují zástupci města tím, že se jedná o akutní případ, kdy Liberci hrozí, že bude muset vracet dvousetmilionovou dotaci na výstavbu bytů v Zeleném údolí, k čemuž může přibýt i pokuta ve výši sta procent dotace.
KODAP ale městu radí dlouhodobě, minimálně od roku 2011, kdy je náměstkem pro ekonomiku Hronův stranický kolega Jiří Šolc, fakturovala firma městu za své služby 405 tisíc korun.

Rovněž hodinové sazby, které si KODAP účtuje, jsou na liberecké poměry astronomické. Podle smlouvy si „poradce partnera“ účtuje 2000 korun na hodinu, „manager poradce“ 1700 korun na hodinu, „poradce specialisty“ 1500 korun na hodinu a „poradce“ 1300 korun na hodinu.

Na dotaz, proč byla vybrána společnost KODAP, odpověděli zástupce města skrze mluvčí lakonicky: „Protože jsou nejlepší“. Náměstek Jiří Šolc (Liberec občanům) jejich vysvětlení posléze doplnil: „..ale oni jsou opravdu nejlepší…pracují pro nás za velmi nízké ceny a mají prokazatelné výsledky i v opravdu složitých kauzách jako je MS 2009 a atd. A pro Liberec občanům je ctí mít takové spolupracovníky. Firmu obdobných kvalit bychom museli hledat asi v Praze za neporovnatelně více.“

Město dokonce ani neoslovilo jiné renomované firmy, ale vybralo rovnou KODAP. „Důležitou roli v rozhodování hrál i fakt, že firma KODAP spolupracuje s městem dlouhodoběji a zná tak nejlépe uvedeno problematiku. Nové firmy by naopak potřebovaly více času jenom na seznámení s případem a toto by samozřejmě zakázku nepochybně dále prodražilo,“ doplnil náměstek Jiří Šolc.

Spolustraníci střet zájmů nevidí, tentokrát

Střet zájmů u Michala Hrona nevidí ani starosta Chrastavy a zastupitel za Starosty pro Liberecký kraj Michael Canov, který je známý svými amatérskými právními názory i tím, že je velice rychle schopen své politické soky i ostatní osočit ze závažných trestných činů, aniž by o tom rozhodl soud či existovaly relevantní důkazy. Na otázku, zda nespatřuje u svého stranického kolegy konflikt zájmů odpověděl stejně rychle: „Ne, nespatřuji..“ V odpovědi zároveň ale uvedl, že zmíněnou směrnici rady ani nezná.

Samotný Michal Hron na dotaz, zda v podobném postupu i vlastním angažmá nevidí možný střet zájmů, odpověděl: „Společnost KODAP, s.r.o. vykonává daňové poradenství pro SML od roku, nemýlím-li se 2008, přičemž některé služby jsem poskytoval osobně já. Svého členství v SOS následně své kandidatury za volební stranu Liberec občanům jsem si v této souvislosti byl plně vědom. Proto jsem odmítnul všechny své nominace obou uvedených uskupení do jakéhokoliv orgánu SML. Z tohoto důvodu se také domnívám, že se nemohu dostat do střetu zájmů, neboť o zakázce pro SML jsem neměl možnost nijak rozhodovat.“

Michal Hron v minulosti sám kritizoval střet zájmů například u členů přípravného výboru pro liberecké referendum, když někteří z nich jsou zároveň městskými zastupiteli. A to paradoxně pár dní poté, co byl sám osobně přítomen na jednání rady města, která „jeho“ frmě zadala zakázku bez výběrového řízení.

Hron působil v devadesátých letech jako náměstek primátora Jiřího Drdy (tehdy za ODS), v komunálních volbách byl mezi prvními kandidáty do libereckého zastupitelstva za Liberec občanům, ale nakonec se do něj nedostal.

V současné době působí v Protikorupční komisi Libereckého kraje a kandiduje v předčasných volbách do parlamentu České republiky za Starosty pro Liberecký kraj.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Koncem minulého týdne vydalo vedení Libereckého kraje (Starostové pro Liberecký kraj+ ČSSD+ odpadlíci od Změny) tiskovou zprávu, která pravděpodobně vstoupí do historie. Jako reakce
Několik velkých sociálních zařízení v Libereckém kraji má nové ředitele. Ovšem způsob, jakým je Rada Libereckého (Starostové pro Liberecký kraj, ČSSD, odpadlí členové Změny pro
Stávající koalice Změny pro Liberec a ANO celkem hlasitě avizovala, že změní systém zastoupení v městských společnostech. Od počátku jejího fungování uběhly téměř čtyři měsíce
Liberečtí politici (zejména bývalé vedení radnice pod primátorkou Martinou Rosenbergovou) se rádi chlubí, jak změnili fungování zdejšího magistrátu. Je spuštěn (nepříliš funkční) protikorupční portál,