Další obviněnou v dopravním podniku je členka ODS Tereza Dlouhá

Náš server přináší jako první další jméno, které je mezi obviněnými v korupční kauze kolem DPMLJ. Další obviněnou z korupce je členka místní rady ODS Tereza Dlouhá z Jablonce nad Nisou, která měla plnit roli spojky a figuruje i ve firmách, které od dopravního podniku získávaly nemalé zakázky.

Tereza Dlouhá je členkou jablonecké ODS a tuto stranu zastupuje například ve zdejším Výboru pro hospodaření s majetkem města. Policie ji aktuálně viní z korupčního jednání kolem Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ). Otec Dlouhé Karel Dlouhý je rovněž člen jablonecké ODS a zároveň byl do letošního června členem představenstva DPMLJ.

Podle ověřených informací měla Dlouhá například plnit roli spojky mezi klíčovou postavou celé kauzy, podnikatelem Jiřím Vařilem, který je rozhodující personou stojící za společností BusLine a dalšími jejími aktéry. Dlouhá měla podle policistů dokonce i nosit úplatky od Vařila směrem k politikům. Ty měl inkasovat například i předseda představenstva a dlouholetý přítel a chráněnec libereckého primátora Tibora Batthyányho (zvolen za ANO) Pavel Šulc (rovněž zvolen za ANO).

Jméno Terezy Dlouhé ale figuruje i ve firmě ADOS CZ, která sice ukrývá své majitele prostřednictvím zaknihovaných akcií, ale od roku 2016 ji patří společnost Sovis s.r.o., která jen v roce 2017 získala od dopravního podniku zakázky ve výši 14,5 milionu korun. Firma Sovis  v loňském roce pro dopravní podnik například dělala rekonstrukci křižovatky u Severočeského muzea na Masarykově třídě v Liberci.  Ve firmě ADOS CZ figuruje i Radek Chobot, dlouholetý ředitel BusLine, který před pár dny rezignoval.

Další spojkou Terezy Dlouhé na síť DPLMJ-BusLine-Vařil je její otec, jablonecký podnikatel a dlouholetý člen místní ODS Karel Dlouhý. Ten byl od roku 2011 členem představenstva DPMLJ. Odvolán byl až k prvnímu červnu letošního roku, kdy liberečtí politici v reakci na dubnový zátah v dopravním podniku nahradili místa v představenstvu nestranickými odborníky. 

Dlouhý se do orgánů libereckého dopravního podniku (Jablonci nad Nisou v něm patří pouhých 0,38%) po fúzi s jabloneckým dopravním podnikem, ke kterému došlo na sklonku vlád ODS. Tím se do Liberce dostala i společnost BusLine, která zde bez výběrového řízení získala zhruba 40% autobusových linek a další výhody. V Jablonci nad Nisou již předtím obstarávala a obstarává městskou hromadnou dopravu ze 100%.

Zástupci Jablonce nad Nisou, kteří měli vzhledem ke svému výrazně menšinovému podílu dlouhé roky poměrně silné zastoupení v DPMLJ, se ale současným změnám prosazeným v Liberci brání zuby nehty. Jablonecký primátor Petr Beitl (ODS) dokonce Liberci vyhrožuje kvůli změnám v představenstvu soudem.

Jak již roky upozorňuje náš web, společnost Busline a její dnes již na oko bývalý jednatel Jiří Vařil mají kolem sebe hustou síť politiků napříč téměř všemi politickými stranami. Sám Vařil je úzce spojen s KSČM, kterou dokonce dlouhodobě zastupuje v dopravním výboru Libereckého kraje. Nedávno byl obviněn dnes již bývalý krajský radní pro dopravu za Starosty pro Liberecký kraj Vladimír Mastník či již také někdejší předseda představenstva Pavel Šulc zvolený za ANO. Silné vazby má Jiří Vařil ale například i na Radka Polmu z ČSSD z Asociace krajů ČR.

Policie v dubnu provedla rozsáhlý zásah v libereckém dopravním podniku. Obvinila 9 osob z trestných činů podplácení, přijímání úplatku, legalizace výnosů z trestné činnosti, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, poškození finančních zájmů EU a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Hlavními obviněnými, kteří skončili i v celách jsou předseda představenstva Pavel Šulc, bývalý podnikový ředitel Luboš Wejnar a zmíněný podnikatel Jiří Vařil.

Subscribe
Upozornit na
25 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Další pokračování korupčního příběhu z libereckého dopravního podniku naservírovaly čtenářům Seznam Zprávy. Tentokrát policisté popisují, jak bývalý ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar spolu s někdejším předsedou
Server Seznam zprávy dnes přinesl reportáž založenou na policejních spisech a odposleších, které dokumentují korupci Dopravním podniku města Liberec (DPMLJ). Znovu ukazují na vliv
Náš Liberec přináší exkluzivně ukázku smluv ohledně plničky CNG (stlačeného zemního plynu), kvůli kterým bylo minulý týden podáno trestní oznámení. Figurují v nich představitelé firmy
Náš web již před čtyřmi roky přinesl zjištění, že kontroverzní podnikatel Miroslav Pelta si nakupuje politiky skrze luxusní VIP zájezdy. MF Dnes přináší nová