Člen liberecké ODS obviněn z korupce

Policie obvinila tři liberecké podnikatele z toho, že se v květnu pokusili uplatit asistenta poslance Věcí veřejných Michala Babáka Šimona Stejkozu, ten měl za úplatek v řádu desítek tisíc korun zajistit dotace na zřízení a výstavbu soukromé technické vysoké školy, ale ohlásil případ policii.

Jedním z obviněných je bývalý liberecký zastupitel za ODS, Jiří Zeronik, jednatel firmy Iberus, která je registrovaná na anonymní listinné akcie.

Podle vyjádření ČTK policie skupinu podnikatelů sledovala již delší dobu. Televize Nova doplnila, že podezřelí Stejkozovi nabídli až 15 milionů korun, za které chtěli, aby pro ně u Babáka zajistil prosazení dotace 250 milionů korun na ministerstvu školství. Za dohledu policie měla být jako důkaz zajištěna první splátka ve výši 300 000 Kč.

Podle televizní reportáže by měli být další podnikatelé, stejně jako Zeronik, z Liberce a má je spojovat podnikání v energetice. Jiří Zeronik skutečně před nedávnem založil s dvěma libereckými podnikateli – Vítězslavem Hoffmannem a Gennaro Pellonem obecně prospěšnou organizaci Geotermální energie pro občany. Zda jsou další dva obvinění tito podnikatelé ale zatím není jisté.

Aktivity bývalého zastupitele za ODS a člena privatizační komise města, Jiřího Zeronika se točí kolem firmy Iberus. Tato firma využívá možnosti existence anonymních listinných akcií (v takové míře jako v České republice je tato forma vlastnictví povolena ještě na Marshallových ostrovech a na ostrově Nauru) , její jednatel, Jiří Zeronik, opakovaně odmítl veřejnosti i zastupitelům sdělit, kdo za touto firmou stojí. Na zastupitelstvu ale několikrát padlo, že by to mohl být bývalý náměstek Jiřího Kittnera, Pavel Krenk z ODS.

Krenka se Zeronikem v současné době prošetřuje protikorupční policie ve věci tunelování městského majetku v rámci příprav na MS v lyžování v roce 2009. Firma Iberus, skrze narychlo založenou o.p.s Geotermální energie pro občany, žádá v současné době cca 120 milionů z evropských fondů na vybudování kongresového centra hlavně hotelu v prostorách kapucínského kostela sv. Máří Magdalény a přilehlého konventu v liberecké Jungmannově ulici.

Firma Iberus i v Liberci podniká ve školství. Patří jí soukromá základní škola Doctrina, která rovněž čerpá veřejné prostředky. Počátkem tohoto roku dokonce organizovala petice za to, aby jí město přispívalo stejné částky na stravné jako veřejným školám. Kvůli Doctrině město ztratilo i park Na Perštýně, který dnes chce Iberus spolu s městem za evropské peníze renovovat. Do školy chodí i děti libereckých politiků – jako například nynějšího náměstka pro ekonomiku, Jiřího Šolce (Liberec občanům), který se ještě jako opoziční zastupitel za prodej parku na Perštýně anonymní firmě Iberus velmi zasazoval. 

Jméno Pavla Krenka, o kterém se hovoří jako o hlavní postavě za firmou Iberus, se objevilo i v případě, kdy si podivná s.r.o. Euridika Bohemiae snažila získat lukrativní nemovitost v centru města, když předstírala charitativní činnost.

Jiří Zeronik je aktivním libereckým politikem a důležitým politickým hráčem. Svědčí o tom jeho aktivity před loňskými komunálními volbami. Na jedné straně je bývalým zastupitelem za ODS, bývalým členem privatizační komise města za ODS a členem ODS, jeho žena je na kandidátce ODS na 36. místě. Na druhé straně pracoval, dle našich informací, na projektu Demokratické regionální strany – DRS v komunálních volbách 2010 – jednička DRS byla paní Jarmila Levko – Pešlová, manažerka školy, která patří firmě, v níž je pan Zeronik členem představenstva a vystupuje jako její jednatel. Dvojka na kandidátce DRS byl bratr Jiřího Zeronika, Pavel Zeronik. Pan Zeronik se snažil na kandidátku DRS získávat i další kandidáty, ačkoliv je sám členem ODS.

DRS je označována jako liberecké „béčko“ zdejší ODS, které s ní tvoří povolební koalici. Jednou z hlavních postav DRS je majitel firmy Investing CZ, Josef Nadrchal, v současné době obžalovaný za pletichy při veřejné souteži, kterých se měl dopouštět, když byl mandatářem staveb pro MS v lyžování 2009. Více zde.

Jiří Zeronik byl i mužem, který před loňskými volbami objednal roznos anonymních pomlouvačných letáků na Jana Korytáře, tehdejšího lídra Změny pro Liberec – více se dočtete zde. O firmách napojených na anonymními akciemi krytou společnost Iberus se dočtete v našem zpravodaji na stránce 9, ve článku „Iberus – tajemný obchodní partner a příjemce dotací“ – ke stáhnutí a přečtení zde.

s využitím médií Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody