Soud zprostil bývalého politika žaloby z korupce

Soudkyně krajského soudu v Liberci zprostila žaloby z korupce bývalého náměstka hejtmana Zdeňka Bursu z ČSSD. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že si skutečně říkal o úplatek. Státní zástupce se na místě odvolal.

Podle vyjádření soudu není audio nahrávka, která má Bursu (na fotografii vlevo) usvědčovat z korupčního jednání, stoprocentně průkazná. Liberecká soudkyně Uvedla, že se nepodařilo stoprocentně prokázat, že si obžalovaný Bursa řekl o úplatek a že mu byl i slíben.

Že se nejednalo o úplatek tvrdí i liberecký podnikatel s Bursův spolustraník z ČSSD Pelt Lajtkep, který si kompromitující nahrávku pořídil. Své jednání zdůvodnil tím, že měl obavu, že na něj naopak Bursa tlačí a snaží se vytvořit kompromitující materiál v rámci strany. Proto svou nahrávku roku 2010 nepředal policii. To pravděpodobně učinila až další tehdejší sociálnědemokratický politik, Roman Šotola.

Státní zástupce s rozhodnutím soudu nesouhlasí. Odvolal se na rozhodnutí Nejvyššího soudu, které hovoří o „extrémním rozporu při vyznění důkazů a jejich hodnocením“. Rozsudek tak není pravomocný a Bursovi stále hrozí až 12 let vězení.

Případ se týká veřejné zakázky pod dlouhým jménem Dodavatel technicko-technologických inovací tepelného hospodářství u vybraných příspěvkových organizací v majetku Libereckého kraje – II. etapa. Tu vyhrála firma, která patří dalšímu členovi liberecké ČSSD, výše zmíněnému Petru Lajkepovi.

Zakázka měla zlepšit a optimalizovat vytápění v krajských zařízeních, jako jsou školy, muzea či domovy důchodců. Celkově vyšla na 19,5 milionů korun a podle žaloby měl radní Zdeněk Bursa chtít 5 % z vysoutěžené částky, což odpovídá necelému milionu korun. Vyplacením peněz měl Bursa, dle státního zástupce, podmiňovat další zakázky pro firmu svého spolustraníka. Firma ale odmítá, že by cokoliv politikovi vyplatila. Bursovi hrozí 5 až 12 let žaláře.

Bývalého krajského radního Zdeňka Bursu má usvědčovat nahrávka, kterou dlouhou dobu disponoval jeho někdejší spolustraník a radní města Roman Šotola. Šotola byl rovněž později zaměstnán v jedné z firem Petra Lajtkepa, další z jeho společností dluží částku zhruba 1,5 milionu korun. Tyto peníze si půjčil a nevrátil. Šotola je již obžalován z podvodů a neustále se objevují další a další věřitelé, před kterými se skrývá. V aktuální kauze kolem Zdeňka Bursy ale Šotola obviněn nebyl, je možné, že právě on poskytl nahrávku policii. Šotola v kauze figuruje jako svědek, ale opakovaně se neodstavuje k soudu.

Zdeněk Bursa již stál před soudem ve věci neprávem vyplácených odměn v Krajské nemocnici Liberec. Není ale jediným obviněným mužem z krajské politiky. Žalobě kvůli zneužívání pravomocí a braní úplatků v současné době čelí i hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), kterému je kladeno za vinu, že se podílel na rozkrádání evropských dotací spolu  s celou sítí kompliců a firem.

Subscribe
Upozornit na
15 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.