Náměstek Kysela konečně promluvil o tajném vyplácení bývalých úředníků

Náš článek k podezřelému tajnému vyplácení kontroverzního úředníka náměstkem Tomášem Kyselou (zvolen za ANO) vzbudil své ohlasy. Kysely se zastal jeho stranický kolega primátor Tibor Batthyány. Naopak o obcházení zákona ze strany Kysely mluví další náměstek Jan Korytář.

V týdnu jsme jako první upozornili na skutečnost, že bývalý vedoucí odboru dotací, který z radnice odešel a jehož jméno figuruje i v současné korupční kauze kolem kostela sv. Máří Magdalény, Michal Vereščák potají dostává díky náměstku Tomáši Kyselovi zhruba milion korun ročně za své poradenství a práci na projektech, které má Kysela odpracovat sám.

Náměstek Kysela nejdříve nechtěl na naše otázky odpovědět, když byl ale článek zveřejněn, povolal si na pomoc svého kolegu Tibora Batthyányho a tiskové radniční oddělení, které má být apolitické. Ale ani s ním se nevypořádal se skutečností, že se vyplácení milionů Michalu Vereščákovi snažil tajit tím, že byly děleny téměř pokaždé pod 50 tisíc (ze zhruba 120ti faktur za poslední dva roky bylo jen dvakrát fakturováno nad tuto částku), aby nemusely podléhat registru smluv a tedy očím veřejnosti i ostatních radních.

Kysela ani Batthyány se ovšem nedotkli ani faktu, že Vereščákovi byly vyplaceny nemalé částky za velice problematickou práci. Například celých 125 tisíc korun za práci na dotaci pro stavbu obřího parkoviště v městě amfiteátru v Lidových sadech, ač bylo jedním z radních od počátku upozorňováno, že tato dotace nelze získat, leda podvodem. To se nakonec také potvrdilo, nicméně 125 tisíc na přípravu dotace, u které se od začátku vědělo, že nepůjde získat, vyplacena byla.

Místo toho zaútočil na svého kolegu Jana Korytáře ze Změny pro Liberec, který Kyselovu praxi tajného vyplácení kritizuje a který řídí odbor dotací. „Odbory majetkové správy a správy veřejného majetku nedisponují odbornými kapacitami v oblastech strategického rozvoje a dotačního managementu, proto je logické, že tyto odborné služby (stejně jako např. zpracování projektových dokumentací, inženýrskou činnost atd.) nakupují. Bohužel s výsledky odboru strategického rozvoje a dotací, který by měl tyto projekty řešit, máme dlouhodobě špatné zkušenosti, a proto jsme šli vlastní cestou a tyto projekty si na odborech majetkové správy a správy veřejného majetku zpracováváme sami.“, uvedl Tomáš Kysela.

Kyselovi přispěchal na pomoc i primátor Tibor Batthyány. „V žádném případě nechci hodnotit kompetence kolegů z odboru strategického rozvoje a dotací, nicméně faktem je, že řada dotačních žádostí zpracovávaná odborem nesplnila ani kritéria přijatelnosti a formálních náležitostí,“ uvedl primátor.

Primátor Batthyány a náměstek Kysela tedy tvrdí, že Jan Korytář a jeho odbor nepracují dobře, a proto bylo potřeba objednat pana Vereščáka. Proti tomu se ale Jan Korytář důrazně ohradil.“Není rozhodně pravda, že náklady na získání dotací byly jen 2 miliony , které obdržel pan Vereščák.  Samozře-jmě, že na nich museli spolupracovat i zaměstnanci radnice z různých odborů. Další náklady stála projektová příprava. Srovnání s celým odborem strategického rozvoje je zavádějící, protože tento odbor nemá na starosti pouze získávání dotací, ale také zajišťuje říze-ní přes 70 projektů i z dalších odborů, vypořádává majetko-právní vztahy s SVS, zajišťuje výkupy strategických pozemků nebo připravuje strategické dokumenty týkající se rozvoje města.”, uvedl Korytář.

Náměstek Korytář upozorňuje i na to, že Kysela pravděpodobně svým pokradmým vyplácením statisíců bývalému úředníkovi obchází nebo možná porušuje zákon.  A dodává: “Mně na tom vadí hlavně to vědomé obcházení zákona a pak dvojí metr. Na jedné straně privilegovaný bývalý úředník a vedle toho řadoví zaměstnanci odboru, kteří mají výrazně horší podmínky pro podobnou práci.”

Subscribe
Upozornit na
54 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se