Nechtěné přiznání tajemníka Čecha

Tajemník Čech bezděčně přiznal, že velká část podpisů byla vyřazena zbytečně přísně – měla totiž lehce odstranitelné vady. Liberecký magistrát, který musí z rozhodnutí soudu nyní na poslední chvíli spěchat s přípravami na referendum, nevědomky ukázal, jak přistupoval k hodnocení podpisů.

Tajemník magistrátu Martin Čech v tiskové zprávě magistrátu uvedl: „U 233 podpisů šlo o duplicitu, dále 56 podpisů nezletilých osob, 550 osob s trvalým pobytem mimo Liberec, jiný trvalý pobyt uvedlo 769 lidí, chybné jméno bylo uvedeno u 275 osob a chybné příjmení u 273, chybné datum narození napsalo 267 podepsaných, 89 podepsaných byli cizinci, 172 nečitelných, 498 osob neexistovalo vůbec a dokonce jeden podpis osoby, která je pět let po smrti.“ Ve vyjádření je totiž jedna klíčová formulace a to, že v seznamech bylo 498 podpisů neexistujících osob. Z toho ale logicky vyplývá, že ostatní osoby existují a úředníci je viděli v příslušných registrech.

Pojďme tedy sečíst všechny podpisy, které měly neodstranitelné vady:
498 neexistující osoby
+ 89 cizinci
+ 233 duplicita
+ 56 nezletilí
+ 550 trvalý pobyt mimo Liberec
=1426 neodstranitelných vad

Pak jsou tu podpisy, které magistrát mohl uznat, nebo je nechat přípravný výbor opravit, neboť jde o existující osoby, které nemají trvalé bydliště mimo Liberec:
769 jiný trvalý pobyt v Liberci
+ 275 chybné jméno
+ 273 chybné příjmení
+ 267 chybné datum narození
= 1584 podpisů byli Liberečané, jen tam je chyba, kterou bylo možné opravit. A o to právě jde.

Pokud totiž vezmeme počet uznaných podpisů 5500, přičteme k nim ty, které bylo možné opravit a uznat – 1584 a dalších bezmála 1000 podpisů, které měl výbor nasbírané právě pro náhradu za ty vyřazené, dostaneme se na potřebný počet, tedy 8 tisíc podpisů. Je jisté, že i v minimální lhůtě 7 dní, kterou přípravný výbor dostal, by ještě několik set podpisů navíc sebrat stihl.

Vyjádření tajemníka Čecha tak vlastně prozradilo pravý stav věci – kdyby úřad jen trochu chtěl, 1584 podpisů bylo možné uznat nebo je opravit. Když probíhá sběr na ulici, člověk se snadno splete nebo udělá chybu. Už mě to ale ani nepřekvapuje, je to jen jedna z překážek, které jsme museli během uplynulých let překonat v prosazování našeho programu. Referendum ale nakonec, z rozhodnutí soudu, bude.

Doufám, že Liberečané svého demokratického práva rozhodovat o svém městě nyní využijí. I když jako Změna říkáme na 5 otázek 5x ano, zároveň dodáváme, že budeme respektovat jakýkoliv výsledek , o kterém rozhodnou sami občané. A trochu mě mrzí, že jsme místo namáhavého a dlouhého sběru podpisů neměli více času na diskusi o jednotlivých tématech. V situaci, kdy je ale Změna jedinou stranou, která referendum prosazovala, jsme i při vší snaze na víc neměli sílku. To je vlastně problém i u dalších témat, která prosazujeme a kde jsme pak ostatními kritizování, že jsme to neudělali lépe. Děláme věci nejlépe, jak umíme, toho, co je v Liberci ale potřeba změnit, je příliš mnoho a naše kapacity jsou omezené.

Na závěr chci proto ocenit Starosty, kteří zveřejnili své výhrady k jednotlivým otázkám, říkají na rozdíl od nás 5xNE, ale referendum nebojkotují. To je dobrý příspěvek k tomu, aby si voliči mohli z předložených argumentů obou stran udělat vlastní názor. Jsem tak nakonec rád, že se nám podařilo z našich pěti otázek udělat témata veřejných diskusí a jsem sám zvědav, jak druhé liberecké referendum nakonec dopadne.

Jan Korytář, náměstek primátora za Změnu pro Liberec

Subscribe
Upozornit na
36 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nechci na Ještědu nové sjezdovky, kvůli kterým by padlo 7× víc lesa než na Novou skalku. Tohle kácení ale bezohledně prosazuje provozovatel areálu, společnost
Náměstek Jiří Šolc (ANO) a primátor Zámečník (Starostové) v aktuální zprávě straší obyvatele Liberce černými scénáři kvůli zdražujícím se cenám energie. Vedení města odhaduje,
Na tiskové konferenci libereckých radních dne 17. 8. zazněly informace o několika nových plánech a záměrech. Jelikož se toto volební období chýlí ke konci,
Opozice zvedla staronové téma vlastní městské developersko/inženýrské společnosti a tak se tedy sluší na toto výsostně politické téma reagovat a vést polemiku. Myslím si,