Referendum: 5 otázek a 5 LOL! doporučení

Ve zkratce: Běžte k referendu, ať za Vás nerozhodnou jiní. Volte podle sebe, chytřeji než 5×ANO nebo 5×NE. Jenže každé ANO i NE se dají vyložit různě. Volby jsou proto mnohem důležitější než referendum. Proto volte ty, kteří si s výsledkem referenda poradí nejlépe. Komu můžete důvěřovat nejlépe poznáte z minulých hlasování na zastupitelstvu, odkazy níže.

 

1. Souhlasíte s tím, aby město upravilo tarif hromadné dopravy tak, aby děti do 15 let a senioři nad 65 let měli MHD nejpozději od 1.1.2019 zdarma?

Doporučení LOL!: NE.

Nabídka na MHD zdarma zní lákavě. Levnou MHD preferujeme i my. A uznáváme, že MHD zdarma dává částečný smysl. Například jako ochrana dětí méně odpovědných rodičů, kteří po dosažení dospělosti čelí exekuci za pokuty na jízdném, které za ně jejich rodiče nezaplatili. Problém je v závaznosti referenda. Když za pár let nebudeme na MHD zdarma pro tyto skupiny mít, případná změna cen bude muset být hlasovaná opět v referendu. To ale nemusí být úspěšné. Důsledkem by mohlo být buď zdražení jiných poplatků nebo omezování služeb.

Ve volbách doporučujeme volit ty strany, které v DPMLJ v minulých letech podporovaly návrhy na zefektivnění chodu společnosti. Jen bude-li DMPLJ zdravě fungující firma, dočkáme se nižšího jízdného, které bude udržitelné.

Jak kdo k tématu hlasoval, zjistíte zde: https://drive.google.com/file/d/1bvo1mnz4jRy3pRYTub-g8wNzkDbnFH9E/view?usp=sharing

 2. Souhlasíte s tím, aby město Liberec učinilo veškeré možné kroky k regulaci hazardu tak, aby v Liberci bylo do konce roku 2019 maximálně 7 míst s tzv. živou hrou?

Doporučení LOL!: ANO, i sedm míst je příliš. Referendum slouží především jako pojistka, aby počet kasín a heren opět nevzrostl.

Ve volbách doporučujeme volit ty, kteří větší regulaci hazardu podporovali i v minulosti, viz https://drive.google.com/file/d/1t1N_ESMX9mRuge8i7Af3OL4iK6OA2AqK/view?usp=sharing

3. Souhlasíte s tím, aby město do konce roku 2018 koupilo liberecký zámek a přilehlý zámecký park za cenu max. 96,5 mil. Kč?

Doporučení LOL!: NE, přestože zámek v budoucnu koupit chceme především díky možnosti vytvořit v jeho okolí velký park. Problém je v šibeničním termínu do konce roku 2018. Město nemá aktuální znalecké posudky a nové zastupitelstvo bude mít na konci roku plné ruce práce s rozpočtem. Dobře připravit a dokončit takto náročnou operaci během dvou měsíců nepokládáme ani za reálné, ani za rozumné. Proto po dlouhém přemýšlení doporučujeme hlasovat NE a zavazujeme se hájit pozici, že NE v referendu neznamená NE koupi zámku.

Ve volbách pak volte ty, kteří kteří nákup zámku podporovali již v minulosti.

Jak kdo hlasoval, zjistíte zde: https://drive.google.com/file/d/10uX_GaRrkks8bWlqrzzuHZbZ2howQp2O/view?usp=sharing

 

4. Souhlasíte s tím, aby město obnovilo bývalý lesní amfiteátr v Lidových sadech?

Doporučení LOL!: ANO. Nesouhlasíme s využitím prostoru bývalého amfiteátru pro parkoviště a víme, že město má mnoho jiných prostranství a budov, které si zaslouží svou rekonstrukci. Referendum ale nestanovuje žádný závazek ohledně termínu, takže zde není riziko v podobě ukvapeného řešení. A zrovna tyto ruiny lesu nesluší. Pokud rekonstrukce amfiteátru proběhne, chceme, aby nová podoba vyšla z architektonické soutěže a byla projednaná s veřejností.

 5. Souhlasíte s tím, aby město vykoupilo od Povodí Labe hráz u Veseckého rybníku, tzv. Tajchu, a připravilo projekt citlivé revitalizace jeho okolí?

Doporučení LOL!: ANO. I když jde o lokální záležitost, která by v celoměstském referendu vůbec neměla být. Město by ale hráz koupit mělo a jak samotný rybník, tak jeho okolí citlivě obnovit a upravit s přihlédnutím k významu rybníka pro rekreaci širokého okolí a se snahou dosáhnout vyšší kvality vody i během letních měsíců. Samotné rozhodnutí v referendu však dobrou rekonstrukci rybníka nezaručí. Nákup rybníka byl na programu zastupitelstva několikrát, ani jednou však těsně neprošel.

Ve volbách proto doporučujeme volit ty, kteří výkup hráze podpořili.

Výsledky posledního hlasování můžete nalézt zde:

https://drive.google.com/file/d/13r2BvaMZRO_rUZEDDKB75ofRfSLlGXxv/view?usp=sharing

Subscribe
Upozornit na
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikdy nekouká na barvu politického trička, když jde o dobrou věc, domluví se se všemi. Má zkušenosti ze sněmovny i z vedení města, umí
„Před dnešním zasedáním krajského zastupitelstva jsem médiím poskytl vyjádření k aktuálnímu dění v tzv. kauze „Liberec“. S kauzou Liberec, ani s žádnou její medializovanou větví,
V souvislosti s vyšetřováním další korupční kauzy v Libereckém kraji, která se opět dotýká i hejtmana z hnutí Starostové pro Liberecký kraj Martina Půty,
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,