Zámečník, Němeček a Kittner již sestavují vládu nad Libercem

V Liberci začíná nabývat jasnější obrysy nová koalice, která se ujme vlády nad radnicí pro příští roky. Její složení již o víkendu dojednávali představitelé vítězných Starostů pro Liberecký kraj, hnutí ANO a ODS. Šolc a Langr již mají jisté místa náměstků.

Rada v Liberci by se měla rozšířit z dosavadních devíti členů na jedenáct. Primátorem se pravděpodobně stane Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj, kteří o víkendu vyhráli volby, když získali 32% voličských hlasů.

Se Starosty již začali vyjednávat zástupci hnutí ANO v čele s Jiřím Němečkem a Radkou Loučkovou Kotasovou, která je již radní v koalici se Starosty na kraji. Vyjednávat o nové vládě nad Libercem dorazil za Starosty i tým ODS vedený Jiřím Kittnerem, Ondřejem Červinkou a Petrem Židkem.

Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který bude mít v Liberci reálně velký vliv, prosazuje, aby koalice nebyla složená jen ze Starostů, ANO a ODS, ale byli přizváni i zástupci LOL!, kteří se v počtu dvou zastupitelů dostali do zastupitelstva. Půtův plán ostrakizovat Změnu pro Liberec, která volby prohrála, podobně jako na kraji je v jednání, ale podle Jaromíra Baxy z LOL! zatím příliš reálný není.

V navrhované liberecké koalici je již jasno o některých postech. Primátorem by se měl stát Jaroslav Zámečník. Jiří Šolc by měl obsadit post technického náměstka a jisté placené místo náměstka pro kulturu a sociální oblast má i Ivan Langr, který byl v roce 2014 zvolen za Změnu pro Liberec, ale rok před volbami ho přetáhli Starostové a stal se tak jejich nástrojem v radě města. Dva náměstky by mělo mít hnutí ANO a ostatní radní by měli zasedat jako neuvolnění.

Jednání ale začínají, mají pokračovat v týdnu a další informace budou známy pravděpodobně ve středu.

Subscribe
Upozornit na
227 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody