Zvrat v povolebním vyjednávání: ANO odmítlo ODS

Koalice Starostů, ODS a ANO, která už vypadala na spadnutí, v Liberci nakonec nebude. Zástupci ANO odmítli včera večer koalici s ODS. Evidentně tak reflektovali rozčarování liberecké veřejnosti nad tím, že by se ODS znovu vrátila k moci i že ji stále pevně svírají staří politici.

Jaroslav Zámečník, lídr Starostů, který je ve vyjednávacím týmu spolu s hejtmanem Martinem Půtou (Starostové pro Liberecký kraj), včera oznámil konec jednání o koalici SLK, ODS a ANO. Důvodem bylo odmítnutí vstupu ze strany členské základny ANO. S tím zase přišel lídr ANO Jiří Němeček, když veřejnosti sdělil, že stranická základna „razantně odmítla“ spolupráci s ODS.

Důvodem jsou prý události v Brně, kde měla vzniknout koalice ANO, ODS a dalších stran, které nelibě nese šéf hnutí Andrej Babiš. Dosavadní primátor Brna za ANO Petr Vokřál, ale nenabídl potencionálním koaličním partnerům místa, která by je uspokojila, a tak se zejména zástupci ODS dohodli s dalšími stranami na koalici bez ní.

Významnějším důvodem pro odmítnutí koalice s občanskými demokraty ale bude spíše skutečnost, že liberecká veřejnost s překvapením a nevolí reagovala na povolební vyjednávací tým ODS, který vedl bývalý primátor Jiří Kittner i jeho někdejší náměstek Ondřej Červinka. ODS se přitom ve volbách vymezovala jako strana, která se starých vazeb zbavila a sází na nové tváře.

V současné době je na stole několik dalších variant. Může vzniknout dvojkoalice SLK a ODS, ta by ale měla pouhých 20 hlasů v 39 členném zastupitelstvu. Téměř všechny strany proto chtějí širší koalici. Aktuálně se uvažuje o koalici SLK, ANO a LOL!, který by již mohla počítat s 29 hlasy. Zástupci LOL, kterými jsou Jaromír Baxa a Zuzana Kocumová, byli již po volbách vyzváni k jednání ke koalici. Nakonec ale s nimi nikdo nejednal (ani o jejich programových prioritách, které byli SLK zaslány) a v pondělí bylo vyhlášeno jednání pouze s ODS.

Nyní se LOL! vrací do hry a jsou na to dle svých vyjádření na sociálních sítích připraveni. Jaroslav Zámečník z SLK potvrdil, že zástupce LOL osloví. 

Subscribe
Upozornit na
181 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,