Týden pod Ještědem: volby – pokus o analýzu

Není pod Ještědem diskutovanějšího tématu za poslední týden, než to, jak dopadly volby a to, jak skončí povolební vyjednávání. Volby v Liberci mají své jasné vítěze i jasné poražené. Přesto či právě pro to si zaslouží podrobnější pohled. Dnes to bude o výsledcích z minulého víkendu.

Jasným a nezpochybnitelným vítězem jsou Starostové pro Liberecký kraj. Drtivě převálcovali svého největšího rivala  Změnu pro Liberec a se slušným náskokem za sebou nechali i druhé ANO. Přitom měli, sice nákladnou, ale nikterak výraznou kampaň ani nepřinášeli nikterak vlastní témata a řešení.

Dobře ale zvládli roli rozhodné a tvrdé opozice, když se spojili proti Změně s primátorem Batthyánym a nakoupili náměstka Ivana Langra. Ostatně to, že sotva pár hodin po volbách měl oficiálně slíbené placené místo náměstka, vypovídá o jeho roli v radě poslední rok a je jasnou ukázkou politické korupce, na jejíž kritice Langr paradoxně v barvách Změny začínal.

Starostové jsou ostřílení političtí matadoři a vědí, že politiku detailně sleduje jen pár lidí a daleko více voličů dá na mediální obraz. A ten Změna pro Liberec jednoznačně projela po hádkách v koalici s primátorem Batthyánym, podporovaným zejména Starosty. Ostatně, že Battháyny v povolebním rozhovoru pro Mladou frontu zmínil jako svůj největší úspěch to, že poškodil Změnu, nepotřebuje komentář a mluví za vše. I u něj bude rovněž zajímavé, kam zamíří po svém odchodu z radnice.

Starostům pomohla i mobilizace pravicových voličů proti ANO a to, že pro pravicové voliče je ODS v Liberci stále v karanténě. Výrazná novinářka Nového deníku popsala situaci v Liberci jako „souboj obviněného s obžalovaným“ a je to popis adekvátní a výstižný. Obě strany, Starostové i ANO, měli bezkonkurenčně nejdražší kampaně, kterým ostatní politické celky nemohly konkurovat a také nejvýraznější tváří jejich kampaní nebyli kandidáti na primátora, ale mimo liberečtí Andrej Babiš a Martin Půta, jehož vliv ve městě pod pravděpodobným nevýrazným primátorem Jaroslavem Zámečníkem i nadále vzroste. Úspěch Starostů se tedy jeví jako souhrn tří faktorů: tvrdé a až destruktivní opoziční práce, mobilizace proti ANO a stále přítomná nevolitelnost liberecké ODS pro zdejší pravicové voliče.

Málo čitelné ANO bylo a je tím nejdůležitějším jazýčkem na vahách v předvolebním i povolebním namlouvání. Podobně jako před čtyřmi roky nikdo o jejích tvářích moc neví a těžko spekulovat, co jejich pravděpodobné angažmá na liberecké radnici přinese. Jisté ale je, že se již dnes bojí umazat s libereckou ODS a prokouklo i politiku Martina Půty, který skrze široké koalice na kraji likviduje své partnery, když veškerou pozornost strhává na sebe, paradoxně přesně tak, jako to dělá na státní úrovni Andrej Babiš.

Největší porážku ve volbách utrpěla Změna pro Liberec, které uškodil obrázek rozhádané koalice, který živili opoziční Starostové svou výše popsanou spoluprací s Batthyánym a nákupem Ivana Langra. Změna neměla dost sil k tomu, aby koalici s Batthyánym opustila, nepřesvědčila opoziční Starosty k vytvoření koalice jiné a širší, neb ti ji nechali vydusit s nezvladatelným a koupitelným primátorem a ukázalo se to jako politicky správné a strategicky úspěšné.

Mediální obraz rozhádané koalice přehlušil i reálné úspěchy, které končící vedení města přineslo, ať to bylo snížení cen tepla, o kterém všichni před nimi jen mluvili, rekordní počet realizovaných hřišť nebo občansky přívětivé a líbivé projekty jako rekola a Lesní koupaliště, na kterém se v plné síle ukázalo, nakolik mají ve Změně všechny ostatní strany jednoho společného nepřítele.

 Změně rovněž slouží ke cti, že ji stále neprovází žádný korupční skandál, což se o ostatních stranách říci nedá. Včetně před čtyřmi lety nového Batthyányho exANO, které se předvedlo zejména v dopravním podniku nebo podporou obskurních investorských projektů. Ale zásadovost v českých zemích u voličů neletí a důležitější je právě zmíněná mediální vizáž a schopnost PR manažerů.

 I fakt, že místní korupcí proslavený stavební gigant platí miliony svoje médium, které má jediný úkol a to dehonestaci Změny, vypovídá, kdo zákulisním skupinám leží v žaludku. Změna byla nepochybně nejpomlouvanější stranou celých voleb a útoky na zdraví a rodiny jejich členů, osobní invektivy a urážky, ale i udávání policii a soudem uznané lhaní a pomluvy ze strany primátora Batthyányho a jeho kolegů, mluví za své. Paradoxně často z iniciativy či za tolerance těch, kteří se považují za nejslušnější ze slušných.

Ovšem i Změna sama přispěla ke své porážce. Dnes ze zpětného hlediska přepálená kampaň na facebooku, která ji evidentně měla pomoci nahradit nedostatek financí, kterými disponovali její konkurenti, nekriticky odhadnuté kroky jako navážení vody na Lesní koupaliště nebo boj na mnoha frontách, když se snažila o obměnu zabetonovaného stavu úřadu, jí prostě u mnoha voličů zlomila vaz a ve volbách jí to spočítali.

Změně nepomohlo a dost ji oslabilo i odštěpení části zastupitelů na jaře letošního roku, kteří vytvořili LOL!, kterou část bývalých voličů Změny chápala jako tu „původní, idealistickou“, což se paradoxně při současných vyjednáváních může, ale rovněž nemusí ukázat jinak. Bude záviset na deklarovaných postojích jeho dvou představitelů v libereckém zastupitelstvu. LOL! se jen tak tak dostal do zastupitelstva a dnes se jedná, zda bude součástí některé z koalic či nikoliv. Přitom dle jednoduché povolební matematiky, pravděpodobně bez reálného vlivu.

Ač ODS získala dvakrát více zastupitelů než před čtyřmi roky, pořád ji volilo jen 8% lidí a to je velice málo, na to, jak ještě před osmi lety dominovala místní politice. Zatímco v jiných velkých městech  ODS dokázala silně zabodovat, v Liberci je pořád více méně u dna a voliči, kteří by ji jinde volili jako protiváhu ANO, zde mají Starosty pro Liberecký kraj, kteří z toho také těžili. I skutečnost, že za ODS začali vyjednávat staří zkušení harcovníci, kterých se před volbami deklarovaně měla sama zbavit, ukazuje, že jim pravicový volič liberecký tuto návnadu úplně nespolkl a měl k tomu důvod.

V dresu Starostů usednou v zastupitelstvu i zástupci TOP 09 a KDU-ČSL, ale paradoxně je jejich angažmá existenční prohrou. Ukazuje to na jeden neoddiskutovatelný fakt: pod Ještědem tyto strany nejsou schopny uspět jinak než jako součást (a nikterak zvýrazňovaná) Půtových Starostů a buď je čeká úplný zánik, nebo se jednoduše ve Starostech rozpustí.

Varovným signálem voleb je to, že se při nulové liberecké kampani, téměř do zastupitelstva dostala Okamurova SPD se svým iracionálním programem postaveným na strachu a nenávisti. Tentokrát to bylo jen o pár hlasů. Překvapivě zabodovala i jinak zcela mediálně mrtvá Unie pro sport a zdraví, která se sice také do zastupitelstva nedostala, ale rovněž ne o mnoho. Tuto stranu v minulosti sponzorovala firma Syner jako koaličního partnera místní ODS a její částečný úspěch ukazuje, že možná zcela není odepsaným koněm.

Tradiční levicové strany, KSČM a ČSSD, v Liberci vsadily na nenávistnou notu a na program, který se měl co nejvíce přiblížit fašizující Okamurově SPD. Odměnou jim byla 2-3 zasloužená procenta u každé z nich a vymazání z politické mapy města. Česká i liberecká politika jakoby stále čekala na svou autentickou levici.

Konec primátora Batthyányho v liberecké politice nepřekvapil, ač díky podezřele nákladné kampani získal přes 3% voličských hlasů. Batthyányho působení na radnici bylo tak neuvěřitelným zjevem, že se si na konec jeho dní v místní politice zaslouží samostatný komentář. Voliče se nepodařilo získat ani předvolebnímu uskupení Liberec Plus, které nedosáhlo ani na dvě procenta. I přesto je jasné, že tváře z této kandidátky to budou zkoušet i nadále.

Povolební vyjednávání běží a o jejich vývoji a zlomech naše čtenáře informujeme. Až bude koalice upečena, věnujeme jim minimálně stejně obsáhlý komentář

Subscribe
Upozornit na
123 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou