Starosta Hamru uplácel a vydíral voliče, tvrdí kritici. Jeho příznivci hrozí násilím

Kupčení s hlasy, korumpování a vydírání voličů, zneužití svěřené funkce. Tak popisují chování starosty Hamru na Jezeře Milana Dvořáka jeho kritici za skutečnost, že v den voleb rozdával seniorům na topnou sezónu a hrozil, že o něj senioři přijdou, nebude-li zvolen. Příznivci starosty vyhrožují jeho kritikům násilím.

Dlouholetý starosta obce Hamr na Jezeře Milan Dvořák opět zvítězil v letošních volbách se svým sdružením „Břevniště – Hamr na Jezeře – Útěchovice – společně dál“, které funguje v rámci Starostů pro Liberecký kraj. Jeho hnutí získalo 67 % voličských hlasů a obsadilo 5 mandátů v sedmičlenném zastupitelstvu obce se 431 obyvateli.

Letošní volby, ale provázelo nestandardní chování starosty Dvořáka, který přímo v den voleb rozdával lidem starším 65ti let příspěvek ve výši 2 500 Kč na topnou sezónu. Letos jej dával starosta osobně a dokonce měl seniorům z Hamru tvrdit, že pokud nebude zvolen, o příspěvek přijdou. S celým případem přišla jako první liberecká MF Dnes.

Jasné vyděračské jednání v chování Milana Dvořáka vidí i Transparency International. Na dotaz naší redakce se k situaci vyjádřil její analytik Milan Eibl: „Ať je motivace jakákoliv, rozdávat příspěvky z veřejných prostředků v den voleb, je manipulativní a poškozující politickou soutěž. Pokud tak někdo činí ještě osobně a s upozorněním, že s jiným vedením by tento příspěvek nemusel byt dále vyplácet, lze oprávněně kritizovat vyděračský potenciál takového chování.“

Starosta Dvořák ale svou roli popírá. Ve svém prohlášení píše: „Popisované jednání, které je účelově vydáváno za tzv. kupčení s hlasy, je v naší obci již 20 let zcela běžné, standardní a obvyklé, tedy finanční příspěvek dostávají sociálně slabší občané s potřebou finanční pomoci a sociálně slabší důchodci s trvalým bydlištěm v obci vždy každý rok na podzim. S ohledem na podporu, kterou v obci mám, se nemusím snižovat k nějakému kupčení s čímkoli. Budu požadovat po autorech této účelové a až neuvěřitelné konstrukce omluvu.“

MF Dnes přinesla několik příkladů svědků, které takové jednání starosty Dvořáka popsali, na sociálních sítích jej potvrdil dokonce i jeho stranický kolega. I naše redakce se rozhodla vyzpovídat několik místních občanů, zvláště poté, co se kritikům Starosty začali ozývat jeho příznivci, kteří jim vyhrožují násilím.

Tento příspěvek na topnou sezónu je v obci rozdáván dlouhodobě, ale podle kritiky starostů jej senioři obdrželi vždy až k Vánocům s přáním do Nového roku. To, že jej starosta rozdával v den voleb, je podle nich za hranou. „ Pan starosta samozřejmě rozdával peníze v den voleb, aby ho lidi šli volit. To, že je vydíral, že pokud už starosta nebude, tak příspěvek nedostanou, považuju za ubohé a nechutné,“ sdělil naší redakci občan obce, který z obavy před odvetou a útoků starostových příznivců nechce být jmenován.

„Zarážející ovšem je, že příspěvky dostává  pouze několik vybraných občanů. Zastupitelé o příspěvcích doposud nevěděli. O jejich vyplácení, komu a kolik rozhoduje jen a jen sám pan starosta.“, popsala situaci další občanka obce, který si přeje zachovat anonymitu z důvodů útoků na svou osobu.

Že takové obavy jsou na místě, ukazují výhrůžky příznivců starosty Milana Dvořáka. Facebooková stránka Hamr na jezeře bez cenzury, která pouze sdílela článek z Mladé fronty, si od Dvořákových fanoušků již užívá své. Jistý Jaroslav Klíma jí například píše (doslovně citujeme):“ Zmrde až tě dostanu do ruky tak to pěkně schytáš .. špinit dobré jméno skvělého člověka“. Když stránka takové chování starostových příznivců zveřejnila, dočkala se od stejného člověka odpovědi: „JJ jsem to já ale ty sráči .. já tě vážně najdu a nebude to těžký“

Podporu starostovi Dvořákovi vyjádřili nejen jeho příznivci, ale i jeho kolegové ze Starostů pro Liberecký kraj. Například starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka nebo hejtman Martin Půta. Ten vidí v kritice Starosty politický boj a míří na své rivaly ze Změny. „Držím ti pěsti, nenechej si otrávit život lidmi, kteří ti nesahají po kotníky. Hnutí Změna neuspělo a hledá špínu,“ napsal Martin Půta, který má špatné vztahy se Změnou, která kritizuje, že se odmítá vzdát funkce, ač je již obžalován z braní úplatků a zneužití pravomoci.

Někteří místní v Hamru na Jezeře ale vidí situaci jinak. „Bohužel starosta Dvořák si z Hamru udělal vlastní pašalík a jeho fanoušci ho nekriticky uctívají, ať udělá cokoliv. Zavání mi to kultem osobnosti“, dodal k situaci další muž žijící v Hamru, který si ale rovněž nepřeje být jmenován.

Subscribe
Upozornit na
69 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se